Biciklisti „Borca” najbolji srpski takmičari na medjunarodnoj biciklističkoj trci „Kroz Srbiju”

posted in: Vesti | 0

Na 56-toj Medjunarodnoj biciklističkoj trci “KROZ SRBIJU”, biciklistia Borca Stefan Stefanović osvojio trinaesto mesto, a Marko Danilović 17 mesto u generalnom plasmanu i drugo mesto u četvrtoj etapi, a ekipa Borca bila je osma ekipa.

Ovogodišnja “TRKA KROZ SRBIJU” održana je od 14-19.juna, startovala je u Beogradu, voženeo je šest etapa u ukupnoj dužini od 810km, sa ciljem u Mladenovcu. Na startu bilo je 17 stranih ekipa i četiri domaće, sa 121 takmičarem. Staza je bila dosta zahtevna jer se vozilo preko planine Tare, Zlatibora, Zlatara, Kopaonika , bilo je i etapa dugih preko 190km, a sve vreme trke vladala je i velika vrućina.

Ekipa BK BORAC i vodjstvo na Trci kroz Srbiju 2016

 

Posle dugog niza godina na trci je nastupila samostalno i ekipa Borca. Ranijih godina takmičari Borca su nastupali na trci, ali kroz reprezentativne selekcije. Za trku dobro su se pripremili, čak su organizovane i pripreme na kojima je obidjen deo staze koji je bio najzahtevniji., tako da su dobro znali šta ih čeka.

etapa 4 stefanovic

 

U prve dve etape udarna trojka Borca, Danilović, Stefanović i Zekavica dolazili su sa prvom grupom takmičara i delili su vreme pobednika. U trećoj etapi od Priboja do Novog Pazara preko Zlatara i Peštera, koja je bila ključna za formiranje generalnog plasmana, izuzetnu vožnju pokazao je Stefan Stefanović. U vodećoj grupi od 20 takmičara bio je jedini biciklista iz Srbije, i sa tom grupom došao je na cilj. Na žalost Stefan je mlad takmičar i nije vrhunski sprinter, tako da mu je tu osvojio petnaesto mesto. Taj plasman ga je svrstao na trinaesto mesto u generalnom plasmanu u vremenu šestoplasiranog. Razlika izmedju vodećih bila je minimalna i vremenske bonifikacije i negativni bodovi odredjivali su redosled. Ovaj rezultat bio je veliki stimulans za celu ekipu.

etapa 4 danilovc nagradA

U četvroj etapi od Novog Pazara do Soko Banje, koja je bila najduža na trci 193km, Marko Danilović je otišao u beg posle 10km sa još četiri takmičara. U pojedinim trenucima imali su prednos preko tri minuta, ali u zadnjih 25km ta prednost je počela da pada. Vodeća grupa se raspada, a najspremniji su bili takmičar iz Belorusije i naš Danilović koji su se odvojili i uspeli da odole svojim pratiocima. Došli su na cilj sa prednošnju od 20 sekundi, a u sprintu bolji je bio biciklista iz Belorusije. Ovaj rezultat doprineo je da se Danilović popravi u generalnom plasmanu i sada je bio sedamnaesti.

 

Peta i šeta etapa bile su nešto kraće i lakše i vodeći takmičari iz ekipe SINERGY BAKU iz Azerbejdžana su kontrolisali trku, tako da je cela grupa dolazaila na cilj. U ovim etapama dobre plasmane ostvarivao je Jovan Zekavica jer je konstantno biuo medju prvih dvadeset. S obzirom da je Stefanović delio vreme sa šestoplasiranim, bila mu je potrebna neka sekunda bonifikacije sa prolaznog cilja da popravi svoj plasman i to je pokušavao u petoj etapi. U zadnjoh šestoj etapi na žalost to nije mogao jer je u toku noći povraćao i imao jake stomačne probleme. Jako iscrpljen, jedva je završio etapu uz veliku pomoć svojih klupskih drugova.

ETAPA 4 SLOZNA CACANSA CETA SA DOSTANICEM

Biciklisti Borca su ostavili izuzetan utisak, jer su se ravnopravno borili sa takmičarima iz ekipa koje imaju ogromne budžete i vrhunske bicikliste. Ekipa Borca je završila ekipno na osmom mestu, najbolje plasirana ekipa iz Srbije, dok su Stefanović i Danilović n trku završili na 13-tom odnosno 17-tom mestu, što je najbolji plasman biciklista iz Srbije. Jovan Zekavica trku je završio na 30-tom mstu, petoplasiran takmičar iz Srbije. Uz malo sreće taj utisak mogao bi biti i povoljniji, ali kako se radi o mladim momcima ovo im je bilo veliko iskustvo.

Naredni nastup biciklisti Borca imaće na Prvenstvu Srbije koje će se održati na autodromu Beranovac kod

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.