Der šesti u trci „Memorijal Oleg Djačenko“ na stazi Krilatsko u Moskvi

posted in: Stare vesti | 0

Srpski reprezentativac Žolt Der olimpijski kandidat iz krgujevačkog Radničkog osvojio je odlično šesto mesto i osam bodova za rang listu Evropa tura na trci kategorije 1.2 „Memorijal Oleg Djačenko“ voženoj u Moskvi na olimpijskoj stazi Krilatsko, jednoj od najtežih u svetu. U dva dana, srpki biciklisti su se dva puta plasirali među osam i osvojiji nove poene. U trci „Kup gradonačelnika“ voženoj 1. maja Ivan Stević, olimpijski kandidat Partizana plasirao se na sedmo mesto i pripalo mu je šest poena.
– Trka je bila paklena, od blizu 160 biciklista na startu završilo je 40 – kaže selektor Radiša Čubrić.- Mi koji smo pratili karavan u kolima kao da smo bili na velikom toboganu, mnogo uspona, oštrih krivina, pa potom vrtoglavi spust… Sjajno je vozio i mladi Nikola Kozomara iz Partizana i plasirao se na 37. mesto sa 4,06 minuta slabijim vremenom od pobednika. Stanković i Hasanović su ponovo potrošili više snage nego što su smeli, nisu se čuvali i odustali su na oko 30 km do cilja. Ivan Stević i Gabor Kasa, subotički olimpijski kandidat iz Spartaka, još se nisu oporavili od „Predsedničke trke i nemaju svežinu. Obojica su ove godine članovi „Salkano tima“ iz Turske. Kasa se, uz to, još i razboleo i obojica su odustala. U celini, zadovoljan sam posebno odličnim plasmanom Žolta Dera, koji zaslužuje čestitke. Očekuje nas 3. maja još jedna jednodnevna trka „ Velika nagrada Moskve“ takođe na veoma zahtevnoj stazi koju dobro poznajemo, od 151 km. Potom ćemo, od 5. do 9. maja startovati na etapnoj trci „Pet krugova oko Moskve“ u kategoriji 2.2.
Na Krilatskome pobedio je biciklista Itera Kaćuše Rus Aleksandar Ribakov koji je stazu od 150 km prešao za 4:11,25 časova. I dugo i treće mesto pripalo je biciklistima ovog ruskog profi tima Pavelu Kočetkovu sa zaostatkom od 55 sekundi i Sergeju Rudaskovu sa 1,04 minuta slabijim vremenom. Vozači Itera Kaćuše su dominirali u trci, „povukli“ su i pobednički beg dva kruga pre kraja kada se odučivala trka. Na ovo je uticala i činjenica da je njihov „bos“, Makarov, koji je i predsednik Biciklističkog saveza Rusije, bio u pratećem karavanu i budno snimao kako ko vozi.
Srpski biciklisti zabeležili su u dve poslednje „moskovske turneje„ mnogo dobrih rezultata. Prošle godine, Ivan Stević je pobedio na „Kupu gradonačelnika“ i bio je drugi u generalnom plasmanu na „Pet krugova oko Moskve“ pobedivši i u prvoj etapi ove trke, dok je na „Velikoj nagradi Moskve“ zauzeo deseto mesto. U 2010. Der je pobedio na „Kupu gradonačelnika“, Hasanović na „Pet krugova oko Moskve“, dok je Stević bio peti u „Velikoj nagradi Moskve“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.