Der završio trku u Kini na 38. mestu, u poslednjoj etapi 15. u sprintu

posted in: Stare vesti | 0

Srpski bicklista Žolt Der, član profi tima „Partizan Srbija“ osvojio je 38. mesto u generalnom plasmanu trke visoke 2.HC kategriej „Oko jezra Ćinghui“ u Kini sa 30,11 minuta zaostatka u odnosu na pobednika Iranca Hoseina Askarija iz ekipe „Tabriz petrokemikl“ koji je  1.171 kilometra podeljenih u devet etapa prešao za 26:54,59 časova. Drugo mesto osvojio je Hrvat Radoslav Rogina (Loborika) sa 44 sekunde zaostatka, dok je treći Kil Reijnen (SAD, Dželi beli) sa 1,19 minuta slabijim vremenom. Četvrti je bio slovenački reprezentativac Mitja Mahorić sa 1,23 minuta zaostatka

Asakriju, koji je na ovoj trci 2006. bio dugi, a 2008. treći, pripalo je oko 25.000 dolara i 100 svetskih bodova. Esad Hasanović završio je trku na 68. mestu sa 55,33 minuta slabijim vremenom, dok je Nikola Kozomara 82. sa 1:05,29 časova zaostatka. Na cilju je bilo 115 vozača.

U poslednjoj, devetoj, etapi voženoj na kružnoj stazi od 66 km oko glavnog grada provincije Ksininga pred oko 50.000 gledalaca, slavio je Iranac Mehdi Sorabi u vremenu 1:17,51 časova (prosek 50,8 km na čas), ispred Ruslana Tleubajeva (Kazahstan, nacionalni tim) i ruskog sprintera Borisa Špilevskog (nacionalni tim). Sorabiju je ovo druga pobeda, slavio je i u šestoj etapi ispred našeg Nikole Kozomare. U sprintu grupe od 58 biciklista, Žolt Der je bio odličan 15, dok je Hasanović završio etapu na 27. mestu takođe u vremenu pobednika. Kozomara je došao u drugoj grupi na 71. mestu sa deset sekundi zaostatka.

Iranci su  osvojili žutu majicu pobednika u generalnom plasmanu (Askari), imaju naboljeg brdskog vozača (Gader Mizbani) i najbolja su ekipa. Jedinu majicu im je „odneo“ ruski sprinter Boris Špilevski, koji je nabolji na prolaznim ciljevima i po bodovima.

– Zadovoljan sam u celini, čestitam svim vozačima koji su završili trku, posebno Kozomari koji je sa nepunih 19. godina popeo na pobedničko postolje osvojivši drugo mesto u šestoj etapi – istakao je sportski direktor „Parizan Srbije“ 22 – godišnji Dušan Banović, kome je asistirao beogradski trener Nikola Jakovljević. – Imali smo mnogo pehova, razboleli su se skori svi posle druge etape i vozili su roviti do kraja trke. Diskvalifikacija Ivana Stevića, zbog nepristojnog gesta posle pobede u četvrtoj etapi, dosta je uticala na dalji tok, sa njime bismo sigurno bili u mnogo boljoj poziciji, pošto mu je forma bila u usponu. On je biciklista koji je mogao u ovoj konkurenciji još mnogo da pokaže…

Partizan je 19. od 21 ekipe koja je na cilju imala najmanje tri vozača. Nikola Kozomara je sa 17 bodova 29. u generalnom plasmanu prolaznih ciljeva i po bodovima, a Žolt Der je u ovoj kategoriji 58. sa jednim bodom. U bodovanju za brdske ciljeve Kozomara je 17. sa jednim poenom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.