Ivan Stević pobedio u četvrtoj etapi trke „Oko jezera Ćinghui“ u Kini!

posted in: Stare vesti | 0

Ivan Stević (30) srpski profesionalac u ekipi „Partizan Srbija“ pobedio je u četvrtoj etapi trke „Oko jezera Ćinghui“ u Kini u visokoj 2.HC kategoriji odsprintavši posle 2:50,12 časova vožnje na stazi od Duobe do jezera Ćinghui (117,8 kilometra) beloruskog internacionalca u profi timu Amore Vita Jurija Metlušenka i člana ruskog nacionalnog tima Borisa Špilevskog. Na 17. mesto etapu je u vremenu Stevića završio Žolt Der dok je 72. takođe u vremenu pobednika stigao Esad Hasanović!

Ovo je drugi put da Ivan Stević pobeđuje u etapi na trci HC kategrije (visoka kategorija). Pre toga slavio je na trci istog ranga „Oko Džordžije“ u SAD u drugoj etapi 2007. Za uspeh u Kini je dobio oko 3.000 dolara i 20 svetskih bodova koji će ići i na ukupni konto Srbije. Takođe, sa 50. mesta u generalanom plasmanu popeo se na 45.

– Uoči ove etape pričao sam sa suvozačima kako tri godine, od B šampionata sveta u Kejptaunu 2007. nisam pobedio jaku trku i da je već vreme da se radujem – rekao je Ivan Stević posle cilja. – Ovaj uspeh je plod timskog rada, jer kada su počeli, na oko 15 km do cilja, da love odbeglu trojku, cela ekipa je išla 50 km na sat! U završnici, karavan sa malo razvukao, morao sam bukvalo da se laktam da dođem do čela. Krenuo sam na sprint na oko 350 metara pre cilja jer sam znao da u direktnom duelu, rame uz rame, nemam šta da tražim sa nekoliko opasnih sprintera. Pamtiću ovu pobedu jer nikada do sada nisam trijumfovao na višoj koti, cilj je bio na 3.232 metra nadmorske visine!

Na pitanje izveštača zašto je liniju cilja prošao sa podgnutom rukom i ispruženim srednjim prstom, Stević je odgovorio:

– Nije bila namera da nikoga vređam. Bio je to, jednostavno, gest upućen zloj sreći koja nas je pratila na ovoj trci, samo se ja nisam razboleo u predhodnoj etapi. Na neki način sam razbio maler ovom pobedom…

Dušan Banović, 22 godišnji sportski direktor „Partizan Srbije“ podelio je radost i sa pomoćnikom Nikolom Jakovljevićem i maserom Brajanom Degijem:

– Oduševljeni smo, jer kako se odvijala etapa, nismo ni sanjali da će imati srećan završetak. Pobegla su, odmah posle starta, trojica vozača, napravili prednost od 5,30 minuta i činilo se da ih niko neće loviti. Međutim, na 15 km do cilja počela je potera, momci su sjajno vozili, pratili su pakleni tempo, jer je, na kraju, prosek u etapi sa brdskim ciljem prve kategorije na 3.445 metara, bio 42,5 km na čas! Stević sa majstorski progurao i odlično je taktički završio etapu, pomogao mu je i Der. Jedino je najmlađi Nikola Kozomara iscrpljen ostao na kraju grupe i došao je na cilj sa još desetak biciklista, među njima je bio i iskusni Hrvat Demarin, sa 4,35 minuta zaostaka na 118. mestu.

Žutu majicu čuva Hrvat Radoslav Rogina iz Loborike, sa 13:12,03 časova i ima 24 sekunde prednosti u odnosu na Gregora Gazvodu (Slovenija, KTM – Austrija) i 34 sekunde prednosti u odnosu na Amerikanca Rejnena Kila (Dželi beli). Plasman srpskih biciklista je: 45. Stević +27,20, 48. Der + 27,28 minuta zaostatka, , 64. Hasanović + 37,13, 96. Kozomara + 51,00 minuta zaostaka itd.

Peta etapa je 120,6 km od jezera Ćinghua do Ptičijeg ostrva sa jednim brdskim ciljem treće kategorije.

Ivan Stević je rođen 1980. u Beogradu gde je počeo da vozi kao kadet u OBK Beogradu, da bi iz Partizana 2000. otišao u italijanski amaterski klub Aran za koga je vozio do 2005. i zabeležio 20 pobeda.

Potom je prešao u SAD gde je 2005. vozio prvo za Aerospejs, a od 2006. do 2008. za „Tojota junajtid“.

Tri najveća uspeha u karijeri, do ove trke, su mu šampionska titula na B prvenstvu sveta 2007. u Kejptaun, vicešampionska titula na B prvenstvu sveta 2003. u Eglu kraj Lozane i pobeda u drugoj etapi (Tumbstoun – Rim) na trci 2.HC kategorije „Oko Džordžije“ 2007.

Bio je 2001. drumski šampion Jugoslavije do 23 godine, isti uspeh ponovio je i 2003. Drumski prvak u eliti SCG bio je 2003. i 2005. a prvak Srbije na drumu bio je 2006. i 2009. Dvostruki je olimpijac, 2004. u Atini i 2008. u Pekingu (67. mesto).

Ostali uspesi u u profesionalnoj karijeri:

2005: pobeda u šestoj etapi na trci „Kroz Srbiju“ Beograd – Čačak, pobeda u četvrtoj etapi na trci „Putevima kralja Nikole“ Bar – Kotor, , pobeda u generalnom plasmanu trke „La Vuelta Bizbi“ u SAD, pobede u prvoj i drugoj etapi i prologu ove trke.

2006: pobeda u etap na „Nejčer veli gran priju„ u SAD, pobede u prvoj i petoj etapi „Tri piks čelendž“ u SAD.

2007: pobeda u trećoj etapi „Tri pik čelendža“ u SAD, pobeda u prvoj etapi „Nejčer veli GP“ u SAD, pobeda u generalnom plasmanu „Nejčer veli GP“.

2008: treća mesta na „VN Bekeščaba“ i „VN P nivo betonekspres“ u Mađarskoj (kategorija 1.2), treće mesto u prologu i dva druga mesta u etapama na „Mont Hud klasiku“ u SAD, pobede u dve etape na „Talsa trci“ u SAD, drugi u etapi i drugi u generalnom plasmanu na „Oko Mađarske“.

2009: šampion Balkana u drumskoj trci u Turskoj, peti u generalnom plasmanu na „Kroz Srbiju“, prvi u generalnom plasmanu Lige Srbije, pobeda na klasiku „Beograd -Čačak“, drugi na trci „Košice – Tatra – Košice“.

2010: pobeda na klasiku „Beograd – Čačak“, pobeda na trci „VN Novog Sada“, peti na „Memorijalu Oleg Djačenko (kategorija 1.2) u Moskvi, sedmi na „Velikoj nagradi Moskve“ (kategorija 1.2), šesti u petoj etapi trke „Kroz Srbiju“, pobeda u etapi na „Oko jezera Ćinghua“ u Kini (2.HC).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.