Ivan Stević: „Staza je pravljena za mene, uvek idem na pobedu“

posted in: Vesti | 0

BEOGRAD, 10. jun (Info centar).
– Najstarija biciklistička manifestacija u Srbiji, 53. trka „Kroz Srbiju“ počinje u utorak 11. juna u Nišu i završiće se posle šest etapa i oko 840 km u Beogradu.

Trka se vozi pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Tomislava Nikolića pod sloganom „Putevima rimskih careva“ povodom 1.700 godina Milanskog edikta.

-Tek kada budu gotove startne liste znaćemo prave sastave i konkurenciju – kaže pobednik 2011. srpski olimpijac Ivan Stević koji će ove godine voziti u majici rumunskog profi tima Tušnad. – Moja ekipa se podelila, poslali smo vozače i na trku u Poljsku, tako da je ovo kombinovani sastav. Uvek idem na pobedu, ove godine je staza kao pravljena za mene i to moram da iskoristim. Bojim se jedino lošeg vremena, jer ne volim kišu i hladnoću…

Početak je kružnom etapom u Nišu, da li tu može da dođe do iznenađenja?

– Sumnjam da će se neko izdvojiti, obe nemačke selekcije, kao i kazahstanska Astana i mađarski Utensilnord sa Derom neće dozvoliti begove. Doći će velika grupa na cilj i pobediće najbolji sprinter. Kasnije, ako zbog lošeg vremena ne dođe do nekih drastičnih promena, odlučivaće sekunde, i biće teško kontrolisati trku u kojoj je 25 ekipa sa po pet vozača. Prava noćna mora za pravljenje taktike – dodao je Stević.

Prijavljeno je 25 ekipa sa 125 biciklista. Prvi put startovaće ekipa iz Izraela, učestvovaće po dve selekcije iz Bugarske i Nemačke, kao i timovi iz Japana, Argentine, Grčke, Rumunije, Norveške, Mađarske, Češke, Francuske, Kazahstana, Hrvatske, Danske, Turske, Holandije, Poljske i BiH.

Iz Srbije, voziće reprezentcaija u sastavu Dejan Marić (Radnički, Kragujevac), Gabor Kasa (Spartak, Subotica), Miloš Borisavljević (CCN Metalac), Marko Danilović i Jovan Zekavica (Borac, Čačak). Učestvovaće i tri srpska kluba. Kraljevački CCN Metalac sa tri srpska vozača: Marko Stanković, Marko Polumirac i Miloš Stojanović i dva stranca: Finac Sizko i Švajcarac Alborn. U Radničkom iz Kragujevca će voziti Esad Hasanović, Nebojša Jovanović, Goran Šmelcerović i Oto Jovanović i kao gost Nikola Kozomara iz OBK Beograda. U regionalnom timu Festina voziće Nemanja Ambruš iz Partizana, Dario Marton i Dejan Vidaković iz apatinskog Asa, Stefan Stafanović i Goran Antonijević iz čačanskog Borca

Reprezentacija je završila pripreme u Mitrovom Polju okružena pažnjom ljubaznog osoblja hotela „Cvetna dolina“. Selektor Radiša Čubrić, koji je 1979. na svoj drugoj trci „Kroz Srbiju“ bio najbolji junior, a oprostio se kao veteran 2004. i ima u karijeri pobede u tri etape (nosio je i žutu majicu), kaže:

– Odlično smo radili, pridružila nam se na kraju i grupa iskusnijih biciklista sa Hasanovićem, što je dobro da prenesu iskustva mlađima. Stević, Jovanović, Hasanović, Stanković… su i dalje u krugu reprezentativaca, ali počinjemo da stvaramo tim za Rio 2016. i ovo je neka vrsta okosnice. U reprezentaciji je ove godine Borisavljević najmlađi sa 19 godina, ostali su dvadesetogodišnjaci ili nešto stariji a „najstariji“ Kasa ima 24 godine. Trka će biti brza, neizvesna, može da se dogodi da svakog dana žuta majica promeni vlasnika. U drugoj etapi od Niša do Bora imaćemo prvu priliku da ocenimo kakva je konkurencija. Sigurno će odmah biti begova a da li će u njima biti „oni pravi“ ostaje da se vidi. Imamo dobre bicikliste i u drugim našim selekcijama i nadam se da će biti prilike za radovanje uspesima srpskih predstavnika.

Prošle godine trka je takođe startovala u Nišu. Na cilju u Beogradu posle šest etapa slavio je Nemac Štefan Šumaher iz danske ekipe Kristina Vočis ispred dvojice Rusa iz Itera Kaćuše Sergeja Rudaskova i Aleksandra Prišipenija. Najbolji u generalnom plasmanu bio je od srpskih biciklista Nebojša Jovanović na 16. mestu.

Ivan Stević je bio u tri etape treći, nosio je i žutu majicu i na kraju je bio drugi u borbi za plavu majicu za prolazne ciljeve koju je osvojio Masimilijano Rikeci (Argentina, Nipo). Najbolji na brdskim ciljevima za zelenu majicu bio je Baliani Fortunato (Italija, Nipo) koji dolazi i ove godine. Belu majicu za najboljeg mladog vozača lane je osvojio Rus Aleksandar Foliforov (Itera Kaćuša) a „Trofej Bora Ivković“ za ukupno najboljeg vozača u plasmanu po etapama, na brdskim i prolaznim ciljevima poneo je Poljak Marcian Sapa.

Organizatorima su i ove godine mnogo pomogli Ministarstvo omladine i sporta Srbije, Ministarstvo finansija i privrede, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Putevi Srbije…Sponzori žute majice biće Vestern union i firma Sap, plavu majicu za brdske ciljeve sponzorisaće Sosijete ženeral banka, zelenu majicu za prolazne ciljeve Farmakom MB, na beloj majici za najbolje mlade vozače biće znak Ministarstva omladine i sporta. Zvanični merilac vremena je Festina. Sa biciklistima će biti i Koka Kola sa svojom vodom Rosa koja će biti i zvanično piće u karavanu. Novi prijatelj trke je „Eurogas“ iz Subotice. Medijski sponzor je RTS.

 

Trasa trke „Kroz Srbiju“ 2013.

Prva etapa, 11. jun: kružna ulicama Niša (98,7 km).

Druga etapa, 12. jun: Niš – Knjaževac – Zaječar – Gamzigrad – Bor (137).

Treća etapa 13. jun: Bor – Majdanpek – Negotin – Brza Palanka – Kladovo (150 km).

Četvrta etapa, 14. jun: Kladovo – Tekija – Donji Milanovac – Lepenski vir – Golubac – Veliko Gradište – Požarevac (186,2 km).

Peta etapa, 15. jun: Požarevac – Mala Krsna – Smederevo – Grocka – Resnik – Ostružnica – Umka – Obrenovac – Debrc – Sremska Mitrovica (200 km).

Šesta etapa, 16. jun: Sremska Mitrovica – Veliki Radinci – Beočin – Sremski Karlovci – Inđija – Stara Pazova – Nova Pazova – Batajnica – Zemun – Beograd (127,5 km).

Devetorica Srba sa 16 pobeda

Na trci „Kroz Srbiju“ pobeđivala su devetorica vozača iz Srbije koji imaju ukupno 16 trijumfa:
Radoš Čubrić (1965. i 1970),
Momčilo Lajzer (1976),
Dragić Borovićanin (1982),
Mikoš Rnjaković (1985, 1990, 1991, 1996),
Rajko Čubrić (1988. i 1989),
Zoran Ilić (1992),
Saša Gajičić (1997. i 2001),
Aleksandar Nikačević (2000. i 2002)
Ivan Stević (2011)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.