Kasa sa Stevićem odlazi na OI u London

posted in: Stare vesti | 0

Selektor biciklističke reprezentacije Srbije Radiša Čubrić odlučio je da drugi putnik za Olimpijske igre u Londonu, uz Ivana Stevića, bude subotički mladi as Gabor Kasa!
– Prelomio sam posle priprema u Vrnjačkoj Banji. U najužem krugu kandidata bili su, sa Kasom, i Žolt Der, Esad Hasanović i Nebojša Jovanović iz kragujevačkog Radničkog – kaže Čubrić.- Međutim, ove prireme su pokazale da je Der u lošoj formi i da je angina koju je dobio pred start trke „Kroz Srbiju“ uzela težak danak. Na strani Kase je, uz bolju formu, bila i činjenica da je u klubu Salkano ove godine najviše radio sa Stevićem i da će može da odgovori taktičkim zadacima u Londonu. Odluku sam doneo mirne savesti. Da je staza u Londonu kao u Pekingu i da odgovara više brdskim vozačima, moj izbor drugog vozača bi bio Hasanović koji odlično ide u brdima…

Na pripremama u Vrnjačkoj Banji, okruženi pažnjom i gostoprimstvom osoblja apartmana „Sani hil“ uz korišćenje hiperbarične komore u klinici u ovom banjskom mestu, bili su Ivan Stević, Gabor Kasa, Esad Hasanović, Nebojša Jovanović, Žolt Der i dvojica mlađih vozača Nikola Kozomara (Partizan) i Dejan Marić (Radnički, Kragujevac). Naredni test je od 3. do 8. jula na trci „Sibiu tur“ u Rumuniji.

– Putuje svih sedam vozača i posle duže vremena imaćemo na jednoj trci „A“ selekciju Srbije – objasnio je Čubrić.- Olimpijci neće biti pod pritiskom, staza nije za njih jer se penjemo na dva teška brdska cilja od kojih je jedan na 2.000 metara nadmorske visine. Ali, od ostalih ću tražiti maksimalano angažovanje, posebno od mlađih koje čeka i Prvenstvo Evrope za vozače do 23 godine. Idemo i na pobede u etapama, ali i na visok generalni plasman. Trka je dobro organizovana i već ima 20 ekipa na startnoj listi.

Posle Rumunije, Stević i Kasa odlaze na Planicu u olimpijski centar Slovenije gde će ostati na pripremama od 10. do 20. jula. Planirane su dve kontrolne trke u Sloveniji i Mađarskoj. U London Čubrić vodi Stevića i Kasu 24. jula. Drumska trka za muškarce je 28. jula u delu Londona Boks Hil i biće dugačka 250 km. Start je u 10 časova. Stručnjaci kažu da je pravljena za Britanca Kevendiša sjajnog sprintera i zvaničnog šampiona sveta. Stratovaće 145 biciklista iz 63 zemlje. Maksimalan broj vozača, po pet, kvalifikovalo je devet zemalja: SAD, Švajcarska, Holandija, Italija, Velika Britanija, Nemačka, Španija, Australija i Belgija. Srbija je u grupi zemaa koje su kvalifikovale dva vozača na osnovu plasmana na rang listi Evropa tura za nacije.

U Pekingu 2008. pobedio je Španac Sančez, Stević je bio 67, a Jovanović 85. od 90 biciklista koji su završili trku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.