Kozomara dugi u šestoj etapi trke „Oko jezera Ćinghui“ u Kini!

posted in: Stare vesti | 0

Nikola Kozomara, mladi 19 – godišnji biciklista profi ekipe „Partizan Srbija“, zauzeo je izvanredno drugo mesto u  šestoj etapi trke „Oko jezera Ćinghui“ u Kini u visokoj 2.HC kategoriji.

Malo je nedostajalo da se nađe na najvišem stepeniku pobedničkog postolja, jer ga je u poslednjim metrima odsprintao Iranac Mehti Sorabi (Tabriz petrokemkl) koji je stazu od 152,4 kilometra od poznatog izletišta Ostrvo ptica na jezeru Ćingui do Ksihaižena, mesta gde je „rođena“ prva kineska atomska bomba, prešao za 3:07,01 časova. Treće mesto pripalo je sa tri sekunde zaostatka iranskom biciklisti Hoseinu Askariju (Tabriz petrokemikl) koji je, tako, „presvukao“ Hrvata Radoslava Roginu i preuzeo žutu majicu! Četvrti je stigao Tomas Rabou (Holandija, Tim tajp uan) sa 2,20 minuta zaostatka i u istom vremenu prošla je grupa od 34 vozača.


– U beg su, posle 38 km vožnje,  prvo krenuli Sorabi i Kozomara, potom im se priključio i Askari – kaže sportski direktor „Partizan Srbije“ Dušan Banović, kome asistira mladi beogradski trener Nikola Jakovljević. – Napravili su lepu prednost, u jednom trenutku iznosila je i preko šest minuta. Grupa u kojoj je bila žuta majica, pokušala je da ih ulovi, ali su Iranci, koji su fantastično pripremljeni, sjajno kontrolisali karavan. Isplatio im se trud, jer su posle ove etape sve majice u vlasništvu vozača iz Tabriz petrokemikla: Askari je u žutom, najbolja ekipa je „Tabriz petrokemikl“, najbolji brdski vozač je Iranac Gader Mizbani, a na prolaznim ciljevima Askani, koji je najbolji i u bodovanju vozača iz Azije. Ovaj uspeh Kozomare je kao melem na ranu posle svega što nam se događalo i diskvalifikacije Stevića, ujedno i dokaz da je u ekipi i dalje jak pobednički duh i da možemo da  se nadamo dobrim vestima i u prostale tri etape…

Kozomara se hrabro nosio sa iskusnim Irancima (Askari ima 35 godina, Sorabi 28) i ni jednog trenutka, iako su stalno pokušavali da ga „otresu“, nije se predavao. Ovaj trio je pokupio bodove i na svim brdskim i prolaznim ciljevima!:

– Presrećan sam, ovo je moj najveći uspeh u karijeri – rekao je Nikola Kozomara kojime je ovo prva seniorska sezona, a lane je na Balkanijadi u Turskoj osvojio juniorsko srebro na drumu. – Najmlađi sam vozač u karavanu i zbog toga se još više radujem…Najlepše je, kada posle teškoća i malera, koje nas prate non stop na ovoj trci, napraviš dobar rezultat…

Kozomara je za drugo mesto dobio oko 1.200 dolara i 15 svetskih bodova. Etapu je na 28. mestu sa 2,20 minuta zaostatka završio Žolt Der, dok je Esad Hasanović bio 68. sa 13,58 minuta slabijim vremenom. Posle cilja došlo je do žestoke prepirke između pojedinih biciklista i vođa njihovih ekipa sa rukovodiocima trke i sudijama. Tvrdili su da vodeći Iranci u pojedinim delovama staze koristili zavetrinu iza vozila  i da su „šlepovani“, ali su sve pritužbe odbijene. Najavljen je, zbog toga, i štrajk nekih ekipa pre sedme etape.

– Napali su nas Hrvati da su nas Iranci, navodno,  potplatili da ih „šlepujemo“ ali garantujem da je sve bilo maksimalno korektno i da su Iranci zasluženo pobedili i obukli majice- dodao je Dušan Banović.- Kozomara je na tri prolazna cilja bio treći i na brdskom takođe treći i ovo je bio jedini naš taktički ustupak, jer su, ipak, iranski biciklisti svo vreme vukli.

U generalnom plasmanu Askari ima vreme 19:13,16 časova. Rogina je drugi sa 44 sekunde zaostatka, dok je Amerikanac Rejner Kil treći sa 1,15 minuta slabijim vremenom. Žolt Der je 39. sa 29,16 minuta zaostaka, dok je  Kozomara sa 96. mesta „skočio“ na 60. u ukupnom plasmanu sa 50,16 minuta zaostatka.  Na 71. mestu u konkurenciji 119 biciklista je Esad Hasanović sa 50,39 minuta slabijim vremenom.

Sedma etapa je najteža na trci, imaće 123 kilometra i karavan se penje na „krov trke“ brdski cilj ekstra kategrije na 3.869 metara nadmorske visine, koji se nalazi na oko 15 km do cilja!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.