Nebojša Jovanović drugi na “VN Dobriča” u Bugarskoj

posted in: Stare vesti | 0

Sjajni biciklista kragujevačkog Radničkog Nebojša Jovanović, osvojio je drugo mesto u trci “Velika nagrada Dobriča” u Bugarskoj u kategoriji 1.2 za bodove u Evrope turu na stazi od 170 km u konkurencniji 75 biciklista svrstanih u 16 ekipa iz deset zemlja.
– Jovanović, koga je u 2010 teško povredio motociklista koji je uleteo u grupu biciklista na trci u Češkoj, vratio sa na velika vrata u evropski biciklizam – kaže vođa ekipe kragujevačkog Radničkog Radomir Pavlović, profesor, predsednik Sručne komisije BSS…

– Treba odati priznanje i mladim kragujevačkim biciklistima Dejanu Mariću i Sveti Blagojeviću koji su ispunili sve taktičke zadatke posebno na dva brdska cilja u etapi, kada su sa Jovanovićem otišli u beg grupe od 15 vozača. “Rasturanje” grupe počelo je na 125. kilometru tempo su diktirali Jovanović i Bugarin Kojcev iz turskog Brisa spora odmakli su grupi sa šest opasnih rivala na 1,10 minuta. Jovanović nije imao pravog partnera na ravnom i prednost se smanjivala. Šestorka ih je ulovila, potom je došlo do serije skokova, pobegao je Bugarin Grašev iz Nesebera koji je pobedio u etapi prošle godine na Oko Bugarske i pet dana nosio žutu majicu. Jovanović je u tom trenutku pokazao pravu snagu! Niko osim njega nije mogao da se preseli do i begunca. Bio je to pobednički tandem, sarađivali su preostalih pet kilometra do cilja ali Jovanović nije ima svežinu, Grašev ga je pretekao a treće mesto pripalo je Tanrivediju iz Brisa spora.
Blagojević i Marić su prebrodili krizu i borbenom vožnjom su se priključili glavnoj grupi osvojivši 13. i 14. mesto. Radomir Pavlović vodio je Jovanovića i na trci u Turskoj prošle godine kada je osvojio drugo mesto u etapi. Ovo je posle pobede Stevića na VN Sočija u generalnom plasmanu najveći uspeh srpskog biciklizma ove godine i oba puta reprezentaciju je vodio Radomir Pavlović.
Nebojša Jovanović je učesnik Olimpijskih igara u Pekingu 2008. Drumsku trku završio je na 85. mestu. Profesionalac je od 2005. u AEG Tošiba (SAD) gde je došao iz Partizana, da bi, potom 2007. otišao u profi tim Kosmote Kastro (Krit) a od 2009. i 2010. je vozio u praškoj Sparti. Prošle godine je bio u Partizanu a u ovoj sezoni je prešao u Radnički.
U karijeri ima 14 pobeda. Prvi put pobedio u etapnoj trci na „VN Bradla“ 2009. (kategorija 2.2) u Češkoj. Iste godine je slavio i u Kupu Češke, kao prvi stranac u istoriji ovog prestižnog takmičenja. Pobedio je u dve trke koje su bodovane za Kup Češke. Ima i dve pobede u etapama na trci „Kroz Srbiju“ 2004. i 2009. Vlasnik je i dve šampionske državne titule na drumu (juniorska 2001. i seniorska 2004.) i tri vicešapionske titule. Prošle i ove godine bio je treći na drumskom Šampionatu Srbije u dresu matičnog kluba Partizan. U 2009. je bio i drugi u generalnom plasmanu na trci „Oko Halkidikija“ (2.2).
Najbolje je plasirani srpski vozač u istoriji na Šampionatima Evrope do 23 godine, šesto mesto u drumskoj trci 2003. u Atini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.