„Olimpijski trofej Svetomir Đukić“ voziće se 5. juna od Beograda do Kosjerića

posted in: Stare vesti | 0
Nebojša Jovanović pobednik prvog Olimpijskog trofeja Svetomir Đukić

Biciklistički klub „Bajk Crvena zvezda“ organizovaće 5. juna na stazi od Beograda do Kosjerića (120 km) sedmi „Olimpijski trofej Svetomir Đukiž“ u čast osnivača i prvog direktora Srpskog olimpijklog kluba (komiteta) kao i prvog člana MOK za Srbiju od 1912. do 1948. đenerala Svetomira Đukića.

– Trku organizujemo uz veliku pomoć Opštine Kosjerić, ali očekujemo, obzirom na ime i značaj đenerala Đukića u celokupnom srpskom sportu, da nam pomognu i Olimpijski komitet Srbije i prijatelji biciklizma – kaže jedan od osnivača trke, legenda srpskog biciklizma Milan Tanasković. – Trka će za seniore i juniore i bodovaće se za Biciklističku ligu Srbije. Staza je veoma atraktivna, vodiće prkeo Ćelija, Valjeva, Kaone do Kosjerića i cilj je pred olimpijskom čestom u ovom gradu.

Start je 5. juna u 11 časova ispred hotela Moskva u Beogradu gde je 1910. osnovan Srpski olimpijski klub na inicijativu tada kapetana Svetomira Đukića i grupe oficira i uglednih građana. Položiće se i venac na spomen ploču, a delegacija organizatora obiće će, posle cilja i grob đenerala Svetomira Đukića u porti crkve u Ražani.

Svetomir Đukić je rođen 1882 u selu Ražana kraj Kosjerića. Bio učesnik Prvog i Drugog balkanskog rata kao i Prvog svetskog rata. Učestvovao je u Prvom svetskom ratu u oslobađanju Zemuna i odbrani Ade Ciganlije i prešao je sa srpskom vojskom Albaniju. Učestvovao je u proboju Solunskog fronta. Penzionisan je 1940. u činu brigadnog đenerala. Nosilac je brojnih vojnih odlikovanja.

U mladosti, bio je vrstan i svestran sportista, plivač, etletičar, mačevalac, jahač, biciklista, strelac… U Međunarodni olimpijski komitet primljen je u na Petim letnjim olimpijskim igrama u Stokholmu 1912. gde je bio vođa srpske delegacije i ostao je član do 1948. kada se dobrovoljno povukao. Na osnivačkoj sednici Jugoslovenskog olimpijskog odbra 1920. u Zagrebu izabran je za potpredsednika i na toj dužnosti bio je vođa jugoslovenskih sportista na Olimpijskim igrama u Antverpenu 1920, Parizu 1924, Amsterdamu 1928. i Berlinu 1936. Bio je prijatelj oca svetskog olimpijskog pokreta Pjera de Kubertena.

Đeneral Đukić je preminuo 1960. u Duizburgu u Nemačkoj, a 2002. su posmrtni ostaci preneti u Srbiju.

Prvi biciklistički „Olimpijski trofej Svetomir Đukić“ održan je 2004. i pobedio je Nebojša Jovanović (Partizan). Ostali pobednici – 2005. Ivajlo Gabrovski (Bugarska, Železničar MBN, Niš), 2006: Igor Pajović (Železničar MBN ), 2007. (juniorska trka): Jovan Zekavica (Borac), 2008.  kadetska i juniorska trka: kadet Lazar Jovanović (Borac) i junior Nikola Stefanović (Partizan). Trka nije vožena 2009.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.