Predsednik Tomislav Nikolić pokrovitelj 54. trke „Kroz Srbiju“

posted in: Vesti | 0

BEOGRAD, 6. mart (Info centar)

– Tomislav Nikolić, predsednik Srbije biće visoki pokrovitelj 54. trke „Kroz Srbiju“ koja će se održati od 17. do 22. juna na stazi od 850 kilometra u šest etapa od Požarevca, preko Kruševca, Priboja, Pala, Rume do Beograda gde će cilj biti kod spomenika Neznanom junaku na Avali.
Trka će se voziti pod sloganom „Stazama slobode naših predaka“ kao deo obeležavanja sto godina od Prvog svetskog rata (1914- 2014)…
O značaju trke „Kroz Srbiju“, najstarije biciklističke manifestacije u Srbiji koja ove godine slavi sedam i po decenija od osnivanja, govorio Vladimir Božović, državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije. Pozdravio je u ime predsednika Organizacionog odbora 54. trke „Kroz Srbiju“ Nebojše Rodića ministra odbrane, veliki broj predstavnika medija i uglednih gostiju.
– Vlada Srbije, resorna ministarstva, gradovi – domaćini etapa, organizacioni odbor i svi prijatelji biciklističkog sporta imaju obavezu da, stvaranjem uslova i dobrom organizcijom, pošaljemo sa ove trke najlepšu sliku u svet, sliku Srbije kao stabilne, uređene i demokratske zemlje. Na ovo je ukazao tokom sednice Orgnizacionog odbora i minstar Rodić. Ministarstvo unutrašnjih poslova pružiće, sa graničnom policijom, svu neophodnu pomoć organizatorima.


Staza trke proći će pored brojnih istorijskih spomenika iz Prvog svetskog rata i kroz krajeve gde su se vodile neke od najvećih bitaka. Miodrag Kovačević, načelnik Opštine Pale, koja je 2011. proglašena za najbolje etapno mesto, poželeo je dobrodošlicu biciklistima, kao i predsednik Opštine Priboj Lazar Rvović, predstavnik Kruševca Dušan Todorović i Slobodan Đokić predstavnik Opštine Ruma. Prisustovala je i Ljiljana Čerović ispred Turističke organizacije Srbije.


– Veliku čast učinio je našoj trci predsednik Tomislav Nikolić prihvativši se visokog pokroviteljstva. Trke ne bi bilo bez podrške Ministarstva omladine i sporta, Ministarstva odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova ali i gradova domaćina etapa Požarevca, Kruševca, Priboja, Pala, Rume i Beograda. Zahvaljujemo se, posebno, ministru odbrane Nebojši Rodiću što je prihvatio da bude predsednik Organizacionog odbora. Očekujemo da uz nas ponovo bude na žutoj majici Vestern union, na plavoj Sosijete ženeral banka, kao i da nam Koka kola sa vodom Rosa bude zvanično piće, jer biciklisti popiju 7.800 litara vode u toku trke. U sponzorskom pulu su i Telekom i zvanični merilac vremena Festina – rekao je direktor trke Ljubomir Živanović istakavši i veliku pomoć koju u afirmaciji trke i biciklističkog sporta pružaju mediji.
Titulu brani Ivan Stvić srpski profesionalac u rumunskom Tušnadu, koji će na startu poneti broj 1 u karavanu od 125 biciklista u 25 ekipa po pet vozača. Sportski direktor Aleksandar Milenković je naglasio da je već dobio 50 prijava ekipa iz 20 zemalja, ali da će zbog propisa broj biti redukovan na 25.


– Startujemo kružnom etapom oko Požarevca do Velikog Gradišta i Turije, nastavljamo etapom od Požarevca do Kruševca, a u trećoj, najdužoj etaopi od 192 km od Kruševca preko Ivanjice do Priboja prvi put ćemo proći možda i najlepšim delom Srbije. Posle Priboja dolazimo na Pale i biciklisti će se popeti na „krov trke“ 1.700 metara visok Sjemeč i Romaniju. Nakon prebacivanja karavana od 100 km od Pala do Milića, krećemo ka Rumi. Poslednja etapa je i najkraća, 82 km od Rume do Beograda ali već umorne bicikliste čeka ni malo naivan uspon na Avalu do groba Neznanog junaka. Staza je za brdske vozače, ali biće prilika i za sprintere.
Ekipnu titulu braniće norveški Motiv pro tim, a u Kristina vočis iz Danske dolaze učesnik „Tura“ Stefan Šumaher, pobednik trke „Kroz Srbiju“ 2012. kao i Baliani pobednik etape do Pala te godine. Prijavljeni su i profi timovi iz Francuske (Amical), Velike Britanije (KTM), Rusije (Iter Kaćuša), Grčke (Kastro), Italije (MG Kvis), SAD (CMI), Holandije (Park hotel), Bugarske (Hemus), Japana (Vini Fantini Nipo), Mađarske (Utensilia Ora 24), Argentine (Start), Češke (Author), Ukrajine (Amore Vita), Nemačke (LKT Barndenburg), Litvanije (Alfa Baltik), Poljske (Markpol), Kazahstana (Astana), Turske (Brisaspor), Austrije (Vorarlberg), Alžira (Socak) kao i nacionalne selekcije Moldavije, BiH, Ekvadora i tri reprezentacije Srbije.
– Imaćemo bicikliste sa skoro svih kontinenata – dodao je Milenković. – Biće tu dosta mladih vozača kojima ova trka pruža šansu za afirmaciju. Nagradni fond je 20.000 evra, pobedniku će pripasti 1.500 evra što je po propisima međunarodne federacije – UCI. Sudija za doping kontrolu biće srpski internacionalni komesar Marko Pročikević.
Na kraju konferecnije za novinare uručene su i majice- suveniri sponzorima – žuta „Tenfor Vestern union – SAP“ Marku Miljušu direktoru preduzeća Tenfor i plava „Sosijete ženeral banke“ Stanislasu Tertreu potpredsedniku Izvršnog odbora „Sosijete ženeral banke“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.