Prvi dani Kase i Rajkovića u centru UCI u Eglu kraj Lozane

posted in: Rezultati | 0
Gabor Kasa i Jovan Rajkovic

Dvojica srpskih biciklista, Gabor Kasa (21 godine) iz subotičkog Spartaka i Jovan Rajković (20 godina) iz niškog Železničara MBN dobili su, angažovanjem BS Srbije, stipendije Međunarodne biciklističke unije (UCI) za sportsko usvaršavanje u Međunarodnom biciklističkom centru UCI u Eglu kraj Lozane. Kasa je i pršole godine bio u ovom centru, dok je Rajković pozvan ove godine da provede nekoliko meseci!


– Zahvaljujem se Biciklističkom savezu Srbije i mom klubu Železničar MBN bez čijeg angažovanja i preporuka ne bih dobio ovu izuzetnu priliku da boravim i učim u centru svetskog biciklizma – kaže Jovan Rajković.- Zajedno sam u sobi sa Kasom, mnogo je bolje kada nekoga poznaješ i svi napori treninga se lakše podnose.
Rajković je na prvoj trci svoje ekipe, koja učestvuje uvek pod imenom „Međunarodni centar UCI“, u Besankonu u Francuskoj imao stomačne tegobe, kao i još nekoliko vozača. Druga trka održana je u Mendrisiju u Švajcarskoj gde je lane vožen šampionat sveta.
– Trka je bila veoma naporna, 138 kilometra na brdskoj stazi, ali vozili smo prosečno 42,2 kilometra na čas. Dosta smo radili za naše sprintere u ekipi, posebno za korejskog vozača Čan Jae Janga koji je na kraju stigao deseti – kaže Gabor Kasa. – Završio sam trku na 33. mestu u vremenu trećeplasiranog sa 23 sekunde zaostatka za pobednikom Švajcarcem Dicikerom. Drugi je bio Mađar Kuštor sa 12 sekundi slabijim vremenom a trći Švajcarac Baer sa 23 sekunde zaostatka…Stratovalo je preko 150 biciklista, završilo samo 66!
U devetočlanoj ekipi samo Srbija ima dva vozača. Tu su i biciklisti iz Eritreje, Slovačke, Ekvadora, Meksika, Kostarike, Koreje…Jedina bicklistkinja je iz Turske. U tim povremeno uskače i grupa biciklista iz Koreje koji seenalaze u posebnom timu za pistu, ali voze i drumske trke.
– Trener je Luka Zele iz Slovenije a još ove godine radiće sa nama iskusni Mišel Tez. Imamo bogat program, već narednog vikenda idemo na trku u Francusku, a zatim će se odrediti šestorica vozača za trku Svetskog kupa u Porugaliji krajem meseca – obasjnio je Kasa koji je lane vozio i u Kanadi. – Uslovi su izvanredni, od smeštaja i ishrane i treninga, do vrhunske opreme i bicikala. Na nama je samo da opravdamo poverenje rezultatima, radom i disciplinom…
Jovan Rajković je počeo kao takmičar na planinskom biciklu u Orlovcu iz Crne Trave, ali je pravu afirmciju stekao u drumskom biciklzimu pod trenerskom pažnjom Miroljuba Krstića u niškom Železničaru MBN. U 2008. je bio šampion Srbije u kriterijumskoj trci za juniore, vicešampion na brdskom prvenstvu i u vožnji na hronometar. Bio je četvrti u drumskoj trci. Pobedio je u trci „Velika nagrada Niša“ i zauzeo peto mesto u Ligi Srbije. U 2009, kada je prešao u seniore, postao je šampion Srbije u brdskoj vožnji do 23 godine, vicešampion Srbije u drumskoj trci i kriterijumu i treći u eliti na brdskom Šampionatu Srbije. Bio je član ekipa Železničara MBN koja je osvojila prvo mesto u Biciklističkoj ligi Srbije.
Gabor Kasa je 2007. bio najbolji junior Srbije u “Planet bajk ligi” sa čak sedam pobeda, kao i omladinski šampion Srbije.
U 2008. osvojio je prvo mesto u “Planet bajk ligi Srbije” u drumskom biciklizmu u obe konkurencije – elita i do 23 godine. Bio je četiri puta drugi i jednom treći u osam trka Lige. Osvojio je šampionsku titulu do 23 godine na brdskom i vicešampionsku titulu na kriterijumskom Prvenstvu Srbije. U drumskoj trci osvojio je prvo mesto na Prvenstvu Srbije do 23 godine.
Na Šampionatu sveta u Varezeu 2008. za vozače do 23 godine završio je trku na 98. mestu. U drugom delu trke “Kroz Vojvodinu” (kategorija 1.2) bio je četvrti.
U 2009. Kasa je osvojio obe titule na Šampionatu Srbije do 23 gdine – drum i hronometar. Na trci „VN Viljem Tel“ u Švajcarskoj posle tri etape bio je drugi i završio je na kraju na sedmom mestu. „Tur Avenir„ u Francuskoj završio je na 27. mestu u generalnom plasmanu. Lane je ekipa centra UCI pobedila na trci „Oko Portugalije“, Kasa je bio treći brdski vozač, deveti mladi vozač i ukupno 33. u generalnom plasmanu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.