Put kojim se retko ide – Biciklom na Himalaje

posted in: Rezultati | 0

Neustrašivi biciklista, profesor Saobraćajne škole iz Novog Sada, Dragan Fortula, danas (9.3.) je nastavio biciklističku avanturu koja ga vodi put Himalaja. Dan ranije Dragan je krenuo iz Novog Sada odakle su ga ispratili mnogobrojni prijatelji i učenici a nekoliko sati kasnije istoga dana stigao je u Beograd. Kaže bilo je veoma hladno i duvao je jak vetar te je dodatno otežavao vožnju na dobro napakovanom biciklu. Sve što mu treba nosi na biciklu u “bisagama” u koje mesta moraju pronaći rezervni delovi za bicikl, šator, vreća za spavanje, garderoba, hrana, voda, sredstva za ličnu higijenu, i mnoge druge potrepštine. Putovanje koje broji oko 8 000 kilometara će trajati tri meseca a krajnji cilj je Lasa, glavni grad Tibeta, gde bi Dragan trebao da stigne početkom Juna. Glavni razlog da se krene ovako rano kada u našim predelima zima još uvek ne jenjava je činjenica da je tokom maja i juna i najlepše vreme na Himalajima. Posle toga kreću monsuni koji bi putovanje učinili verovatno i nemogućim. Kako bi mu barem psihički olakšao put i pružio svu moguću podršku, Draganu se u Beogradu pridružio i njegov prijatelj Spasoje koji će ga pratiti do Sofije u Bugarskoj a potom se vratiti u Srbiju.

Raspored vožnje za narednih nekoliko dana je sledeći:

10.03 Smederevska Palanka – Velika Plana – Lapovo – Jagodina

11.03 Jagodina – Paraćin – Aleksinac – Niš – Niška Banja

12.03 Niška Banja – Bela Palanka – Pirot – Dimitrovgrad

13.03 Dimitrovgrad – Sofija

Dragan i Spasoje pozivaju sve slobodne i zainteresovane kolege bicikliste u usputnim mestima da im se prodruže u zajedničkoj vožnji. Svaki biciklista je dobrodošao, godine i pol nisu limitirani, važna je dobra volja za druženje i vožnju bicikla.

Putovanje pored dobre fizičke i psihičke pripreme, hrabrosti i avanturističkog duha zahteva i prilična finansijska sredstva. Dragan kaže da put ne doživljava kao ličnu afirmaciju već popularizaciju zdravog života, sporta i naše zemlje. Za sada nije siguran da li će i uz maksimalna odricanja biti dovoljan novac koji je sakupio sam i uz pomoć donacija prijatelja te ovim putem pozivamo ljude dobre volje da mu pomognu da istraje u svojim namerama, stigne na kranje odredište i sa ponosom prezentuje istrajnost i pozitivni duh našeg naroda. Pet, deset eura, skupila bi se neka svota novca koja bi Draganu sigurno značila, pa bar da mu je jači i bolji doručak ako ništa drugo.

Text i fotografije preuzete sa sajta www.cikloberza.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.