Srbija bez profi tima u 2012. vozači teško dolaze do angažmana u inostranstvu

posted in: Stare vesti | 0

Ekonomska kriza se još oseća u svetskom biciklizmu i veoma je teško za našeg biciklistu da pronađe dobar angažman u profesionalnom timu, a još teže je napraviti domaću profi ekipu, zaključak je posle serije sastanaka koji je BSS organizovao sa domaćim i inostranim sponzorima i stručacima.
Iako Srbija ima trojicu vozača u 150 na rang listi i 19. je nacija (najbolji plasmani u istoriji) ovo nije bilo dovoljno da se dobije finansijska podrška za ostanak u profesionalnim vodama. Kako sada stvari stoje,  Srbija neće iduće godine imati profesionalni tim, a samo dvojica ili trojica biciklista mogu da se otisnu u u inostrane ekipe.
Među njima, najbolje se kotira član Partizana Ivan Stević, pobednik trke „Kroz Srbiju“ ove godine koji 45. na rang listi Evrope tura u konkurenciji 1.282 vozača sa 199 bodova. To je najbolji plasman nekog srpskog bicikliste  u Evropa turu. Žolt Der je 2009. bio 114, a 2010. 158. Trener turske profi ekipe Manisa (za koju vozi Gabor Kasa mladi subotički as i pobednik trke „Oko Alanje“ ove godine),  Slovenac Luka Zele zaintersovan je za Stevića.  Kasa je završio sezonu na 79. mestu sa 150 bodova, drugi je najbolje rangirani srpski vozač i ostaje u Manisi i naredne sezone…
Žolt Der je treći srpski biciklista po plasmanu na rang listi na  139. mestu sa 104 boda i nastaviće da vozi za kragujevački Radnički u koji je prešao 2010. U ovaj klub najverovatnije će doći i Partizanov  reprezentaivac Nebojša Jovanović koji je sezonu završio na 601. mestu rang liste sa 21 bodom.
Esad Hasanović, vozač Partizana je četvrti  najbolje plasirani srpski biciklista na 381. mestu sa 41 bodom i u pregovorima je sa drugom turskom ekipom za angažman… Ali, obećanja su jedno, stvarnost drugo…
Jovan Zekavica iz Partizana ima predugovor sa američkim timom BMC Hinkepi  koji angažuje samo bicikliste do 23 godine i u decembru će, ako se sve završi, leteti na Bahame na predstavljanje tima. Zekavica je godinu završio na 418. mestu liste sa 38 poena. Sa njim će u BMC Hinkepiju voziti i Aleksa Veličković iz Šumadije Biro plana (Aranđelovac) ali najverovatnije samo na trkama u Evropi jer je gimnazijalac i ne želi da prekida školovanje.
– Nismo u mogućnosti da finansijski izdržimo profesionalnu ekipu, gde na „plati“ imate petnaestak vozača i skup program. Nema sponzora, iako smo 42. tim u konkurenciji 116 profesionalnih evropskih ekipa sa 299 bodova. Manisa, koja je imala  milionski budžet, je 36. sa 418 poena – kaže menadžer ove godine jedinog srpskog profi tima Partizan Pauer muva Branko Banović.-  Takođe, u naredne  dve godine nema osvajanja olimpijskih bodova pa i to utiče da nema interesovanja. Skoro je sigurno da ćemo ostati bez seniorske ekipe, ali imao dobre juniore i kadete i okrenućemo se njima na trkama Lige Srbije, kao i u zemljama u regionu. Dvojica naših perspektivnih vozača do 23 godine Nikola Kozomara i Filip Pavlović ići će ovih dana sa sportskim direktorom Dušanom Banovićem u Italiju da dogovore prelazak u jedan italijanski amaterski tim koji ima odličan program za taj uzrast. Moramoda ih šaljemo tamo gde mogu da se usavršavaju i gde će dobiti najbolje programe, a mi da počinjemo od početka.
Srbija je godinu završila na 19. mestu evropskih nacija sa 603 boda, a poene su osvajali još na 820. mestu Goran Šmelcerović (Radnički) 10, na 981. mestu Dejan Vidaković (As Apatin) 8 i na 1.139 mestu Predrag Prokič (Radnički) 2.
U kategoriji vozača do 23 godine zahvaljujući pre svega Gaboru Kasi i njegovih 150 bodova, Srbija je sa 190 poena na 17. mestu od  37 nacija. Bodove su osvojili još Jovan Zekavica 38 i Nikola Stefanović 2.  Srbije nema jedino na rang listama juniora jer naš podmladak nije uspeo da osvoji bodove na trkama za Svetski kup nacija.
Lepu poziciju ima Srbija i u ženskom biciklizmu, 47. je od 65 nacija sa 20 bodova.  Najbolji pojedinačni plasman ostvarila je Jovana Krtinić iz apatinskog Asa na 194. mestu od 407 bicikliskinja sa 10 bodova. Dragana Kovačević iz Avale je 309. sa pet poena, Dragana Baljevič iz Asa je 362. sa 3 i Jovana Crnogorac (BK Novi Sad) je 383. sa 2 poena.
U planinskom biciklizmu, konačna godišnja svetska rang lista nije gotova. Za  takmičare i takmičarke iz Evrope ostale su dve trke u Turskoj 13. novambra u Adanji i 20. novembra u Alanji i tada će se znati pozicija srpskih biciklista i biciklistkinja u  2011.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.