Stanković 13, Hasanović 17. u poslednjoj etapi trke u Meksiku

posted in: Stare vesti | 0

Srpski biciklisti na lep način završili su učešće na trci kategorije 2.2 za bodove u Amerika turu „Vuelta Čiapas“ u Meksiku. Marko Stanković je u poslednjoj etapi, vožnji na hronometar u Tukstli, osvojio odlično 13. mesto sa 1,22 minuta zaostatka dok je Esad Hasanovi bio 17. sa 1,29 minuta slabijim vremenom od pobednika Bernarda Koleksa (Meksiko, Tekila afamado) koji je stazu od 15 km na korzou u ovom gradu prešao za 20,27 minuta. Drugo mesto pripalo je nosiocu žute majice Ivanu Mauriciju Kasasu (Kolumbija, Bojaka Orgulo de Amerika) sa deset sekundi zaostatk, dok je treći stigao Visente Muga (Čile, 2R Bjanči) sa 18 sekundi slabijim vremenom.
Kasas je sačuvao žutu majicu, 23. je zavrio trku Esad Hasanović sa 28,16 minuta zaostatka!…
– Čestike svim biciklistima, hvala i saradnicima u stručnom štabu na pomoći, jer su nas ojadili lopovi na aerodromu u Sijudad Meksiku i ostali smo bez dosta dresova, trenerki i druge opreme – kaže selektor Radiša Čubrić.- Kuburili smo sa delovima za bicikle, jer smo imali mnogo defekata, ali se na kraju sve dobro završilo. Pobeda u petoj etapi Marka Stankovića je lepo odjeknula u medijima. Najborbeniji je bio Hasanović, koji je imao i peto mesto u prvoj etapi. Miloš Stojanović se odlično pokazao, bio je u jednoj veoma zahtevnoj etapi 13. i tada je sa 82. mesta pomerio na 15. u generalnom plasmanu. Za njega i Kozomaru ovo je bilo ogromno iskustvo i nadam se da će im koristiti. Trka je bila odlično organizovana sa bogatim nagradnim fondom od 100.000 dolara, smeštaj i hrana bili su u izvanrednim hotelima i sa domaćinima smo se oprostili sa „ Hvala i doviđenja dogodine“!
U poslednjoj etapi, 47. je bio Nikola Kozomara sa 2,42 minuta zaostatka, 58. Dragan Spasić sa 3,23, a 76. Miloš Stojanović sa 4,54 minuta slabijim vremenom.
Ivan Mauricio Kasas (Kolumbija, Bojaka Orgulo de Amerika) je osvojio žutu majicu u vremenu 15:55,35 časova. Drugi je Visente Muga (Čule, 2R Bjanči) sa 24 sekund zaostatka a treći Jeison Delgado (Venecuela, Loteria del Tačira) sa 2,09 minuta slabijim vremenom. Pozicije srpskih biciklista u ukupnom plasmanu: 23. Hasanović + 29,16 minuta, 50. Stanković + 1:11,18 časova, 65. Spasić + 1:26,52, 70. Stojanović + 1:30,18, 76. Kozomara + 1:40,53. Trku su završila 82 vozača od 91 koliko je startovalo. Srbija je 12. od 16 ekipa. Pobedila je Kanels turbo iz Meksika. U plasmanu po bodovima (računaju se prolazni ciljevi i plasmani u etapama) Stanković je deveti, a Hasanović je 16. Pobedio je Horhe Kastablanko (Kolumbija).
U reprezentaciji Srbije u Meksiku su vozili Esad Hasanović (Radnički, Kragujevac), Nikola Kozomara (Partizan), Dragan Spasić (Železničar MBN), Marko Stanković, Aleksandar Milivojević i Miloš Stojanović (svi Metalac, Kraljevo). U stručnom štabu su, uz selektora Čubrića bili mehaničar Aleksandar Jugović i fizioterapeut Goran Dimitrov. Milivojević je odustao u drugoj etapi zbog stomačnih tegoba i sunčanice
I prošle godine, srpski biciklisti su se odlično predstavili na ovoj trci. Der je pobedio u tri etape, druga, šesta i sedma, Hasanović je bio treći u četvrtoj etapi. Der je bio i treći biciklista u plasmanu po bodovima. U poslednjoj, sedmoj, etapi prošle godine Stanković je bio osmi. Na 24. mesto u generalnom trku je lane završio Hasanović, 25. je bio Der, Stanković je završio ne 57. mestu u Spasić na 63. Srbija je bila deseta. Zbog teških kvarova na biciklima 2010. odustali su Gabor Kasa i Dejan Vidaković, kao i Predrag Prokić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.