Stević drugi u generalnom i nosi zelenu majicu po bodovima na trci “Oko Sočija”

posted in: Stare vesti | 0

Ivan Stević srpski reprezentativac i olimpijski kandidat u majici “Salkano tima”, popeo se sa trećeg na drugo mesto u generalnom plasmanu na trci “Oko Sočija” (kategorija 2.2) u Rusiji, pošto je drugu etapu završio na četvrtoj poziciji. Nosiće u trećoj etapi od Novorosijska do Neburga (159 km) i zelenu majicu za najboljeg biciklistu u karavanu po bodovima (najaktivniji vozač).
– Druga etapa je bila kružna oko primorskog mesta Anape od 128 km. Posle 20 km, krenuli su u beg srpski reprezentativac i olimpijski kandidat Esad Hasanović iz kragujevačkog Radničkoj i jedan Ukrajinac, ali sam zaustavio Hasanovića jer je bilo prerano pošto su tek dolazila dva brdska cilja – kaže Radomir Pavlović, profesor, vođa srpske reprezentacije. – Na prvi brdski cilj posle 28 km karavan je došao ceo, na spustu se izdvojila petorka i stekla prednost od 2,40 minuta. Tada je Žoltu Deru, olimpijskom kandidatu uz kragujevačkog Radničkog eksplodirala guma. Srećom, dobar je tehničar i uspeo je da ostane ne biciklu pri brzini od 60 km na čas…
Posle 60 km svi begunci su pohvatani. Tada je počeo bočni vetar i novi “skokovi”:
– Oko stotog kilometra Gabor Kasa, drugi srpski reprezentativac u “Salkano timu”, je pao i to na šljunak pored druma i sav se izgrebao. Izgurali su ga sa puta, a isto se dogodilo nešto kasnije i Nikoli Kozomari, mladom asu Partizana. Formirala se, ubrzo, jaka grupa sa pet ukrajinskih biciklista i pet vozača iz Itera Kaćuše i bilo je jasno ko je krenuo u “rasturanje” po vetru. Sa njima je bilo još desetak biciklista iz drugih ekipa, ali po jedan, među njima i naš Stević. U drugoj grupi su ostali Der i Hasanović, a u trećoj koja je nastala spajanjem malih grupa Kozomara i Stanković – dodao je Pavlović.


U prvoj grupi bili su Stević i Slovenac Bajc iz “Salkano tima” ali je Stević u sprintu “zatvoren” uz ogradu, izgubio je brzinu i ostao četrti. U generalnom plasmanu je ipak došao na drugu poziciju. Plasmane su popravili Der i Hasanović, koji se pred ciljem izdvojio iz grupe koju je, potom Der odsprintao. Kasa, koji je u prvoj etapi bio 17. sa četiri sekunde zaostatka, je pokvario generalni plasman, sa 11. mesta posle prve etape pao je na 39.
U drugoj etapi u sprintu grupe od 24 biciklista, pobedio je Rus Rudaskov u vremenu 3:12,04 časova isred dvojice Ukrajinaca Kononenka i Kulika i našeg Stevića. Plasman ostalih srpskih biciklista: 35. Hasanović + 4,11, 36. Der + 4,31, 64. Kozomara + 8,48, 66. Stanković, 90. Kasa – obojica u vremenu Kozomare itd. Na cilju 120 biciklista.
Žutu majicu sačuvao je pobednik prve etapa Ukrajinac Anatolij Pahtusov i vodi sa 7:21,43 časova. Stević, koji je u prvoj etapi bio treći, je drugi sa deset sekundi zaostatka, dok je na trećem mestu Dmitri Kosjakov (Rusija, Itera Kaćuša) sa 15 sekundi slabijim vremenom. Plasman srpskih biciklista: 39. Kasa + 13,21, 46. Hasanović + 16,28, 49. Der + 16,48, 72. Kozomara + 21,05, 73. Stanković – isto vreme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.