Stević treći u prvoj etapi “VN Sočija”

posted in: Stare vesti | 0

Ivan Stević, kandidat za olimpijske igre, član Partizana koji vozi ove sezone u majici “Salkano tima”, zauzeo je treće mesto u prvoj etapi trke “VN Sočija”u Rusiji u kategoriji 2.2 u Evropa turu i osvojio dva poena, prva za Srbiju u olimpijskoj godini!
– Od starta etape od Krasnodara do Anape od 183 km, krenulo se silovito i to je odmah uzelo danak jer je put bio loš, pa su se defekti nizali jedan za drugim – kaže vođa srpske reprezentacije, predsednik Stručne komisije BSS Radomir Pavlović, profesor.- Srpskom reprezentativcu Marku Stankoviću pukla je žica i morao je sa takvim točkom da vozi u karavanu skoro 20 km. Uspeli smo da mu zamenimo točak i da sustigne glavnu grupu, iz koje se u međuvremenu izdvojila grupa od osam vozača sa srpskim reprezentativcem Stevićem i drugim olimpijskim kandidatom Gaborom Kasom iz subotičkog Spartaka, takođe članom “Salkano tima”…
Oktet je stekao prednost od skoro pola minuta, iz glavnine se, potom izdvojilo još osam biciklista i dostigli su vodeće, tako da se formirala grupa od 16 begunaca:
– Rusima sastav nije odgovarao i počela je strašnja jurnjava da se begunci dostignu i četiri ruska tima su dala gas do daske – opisoa je Pavlović dalji rasplet etape.- Na 110. km, kada je prednost vodećih bila 45 sekundi, gonioci su posustali i begunci su povećavali razliku. Naši su odlično vozili, na prvom prolaznom cilju Kasa je bio drugi, na drugom ponovo drugi, a Stević treći. Koliko se brzo vozilo vidi se i po proseku u prvih 120 km, čak 46 km na čas!
Na 140. km begunci su ušli u brda, i na jednom usponu koji nije imao kategoriju u skici etape, grupa od 16 vodećih se bukvalno – raspala! Kumovao je tome i jak vetar, prvo u grdi, potom i bočno, i u tom delu etape, Stević je sjajno taktički vozio, tako de je na cilj po prekrasnom vremenu u primorski crnomorski grad Anape došao treći. Napred su se izdvojila dvojica vozača, a sa Stevićem su stigla još dvojica… Bilo je još nekoliko manjih grupa a potom i glavna grupa u kojoj su bili i ostali srpski biciklisti Marko Stanković (Metalac), Nikola Kozomara (Partizan) i dva olimpijska kandidata Žolt Der i Esad Hasanović (Radnički, Kragujevac).
Druga etapa je oko Anape od 128 km. U strčnom štabu je i mehaničar Boža Jovanović, a troškove odlaska na trku pokrio je Olimpijski komitet Sbrije.
Radio tur na trci vodi predsednik sudijske organizacije Rusije Jurij Starovatkih, koji je na trci “Kroz Jugoslaviju” kada je srpski as Mićo Brković nosio žutu majicu bio komesar UCI. Pozdravio je, preko Pavlovića, Brkovića i setio se njegove pobede u etapi od Čačka do Novog Pazara preko Golije i Peštera kada je po snegu i kiši obukao majicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.