Stević u žutoj majici na trci „VN Sočija“

posted in: Stare vesti | 0

Ivan Stević, olimpijski kandidat Partizana, u majici turske profi ekipe „Salkano tim“, osvojio je šesto mesto  u četvrtoj, nadužoj, etapi trke „VN Sočija“ u Rusiji oko Nebuga od 238 km i obukao žutu majicu lidera u karavanu! Najbolje plasirani vozač u etapi od srpskih biciklista bio je reprezentativac i olimpijski kandidat kragujevačkog Radničkog Esad Hasanović koji je stigao peti. I Stević i Hasanović su stigli u vremenu pobednika. Stević je obukao i ljubičastu majicu za najaktivnijeg vozača, a njegov suvozač iz „Salkano tima“ Slovak Marek Kanecki  obukao je zelenu majicu za brdske ciljeve i tako turski tim etapu pre kraja ima sve tri majice!…
– Prošlu sezonu završili smo pobedom Kase na trci u Alanji, ovu sezonu počinjemo, nadam se pobedom Stevića u Sočiju – kaže Radomir Pavlović, profesor, vođa srpske reprezentacije u Rusiji.- Taktiku za poslednju etapu od Nebuga do Krasnodara  od 163 km praviće Luka Žele menadžer „Salkano tima“  srpstki reprezentativci su se dogovorili da dok mogu da okreću pedala, mara popadali sa bicikla,  pomagaće Steviću da sačuva vođstvo.
Potpis za start etape počeo je pod nadstrešnicom hotela jer je lilo kao iz kabla. Počelo je vađenje šušavaca, dugačkih  rukava i nogavica, „džubina“… Međutm pred start ogrejalo je sunce, „zimska garderoba“ je vraćena u kola ekipa i, kako Pavlović slikovito opisuje start, „krenulo se do daske kao da će se voziti etapa od 38 km, a ne 238 km“:
– Odmah se izdvojila veća grupa sa srpskim reprezentativcem, Subotičaninom Gaborom Kasom u majici „Salkano tima“ i napravili su na polovini etape prednost od 7,20 minuta. Samo je jedan nemački vozač u toj grupi ugrožavao lidera Paktusova iz Ukrajine, jer je imao nešto prko tri minuta zaostatka.  Na 167. km kreće u poteru iz glavnine karavana  još jedna grupa sa Stevićem, Hasanovićem i Stankovićem, ostavlja žutu majicu i počinje lov na sekunde. Sa njima je i treći u generalnom Rus Kosjakov koji ima pet sekundi manje od Stevića. Međutim, i Paktusov ne sedi skrštenih ruku, počinje na 180. km  da juri Stevićevu grupu.  Našem asu potrebno je 15 sekundi prednosti pred tom grupom da obuče žutu majicu. Koliko je bilo napeto svedoče i vremenske rezlike između dve grupe: na 281. km – 43 sek, na 224. km – 45 sek, na 227. km – 53 sek, na 230. km- 45 sek a glavna grupa je u tom trenutku deset minuta iza! Na cilju, za nas ogromna radost, Stević je u žutom i ljubičastom, fantastičan dan za srpski biciklizam – dodao je Pavlović.- Pobedio je Ukrajinac Kononenko koji je 238 km prevezao za 6:09,05 časova. Odsprinatao je dva ruska vozača Firsanova i Nikandrova. Plasman stpskih biciklista: 5. Hasanović + 2 sek, 6. Stević + 4, 71. Der + 12,17 minuta, 85. Kasa + 12,56, 94. Stanković + 13,12, 108. Kozomara + 14,58.
Stević u generalnom plasmanu vodi sa 17:28,07 časova. Drugi je Kosjakov (Risija) sa pet sekundi zaostatka, a treći Paktusov (Ukrajina) sa 44 sekunde slabijim vremenom. Pozicije srpskih biciklista: 26. Hasanović + 13,01, 57. Der 30,01, 88. Stanković 31,09, 107. Kozomara + 41,16.
Stević je u prvoj etapi bio treći, u drugoj četvrti, u trećoj peti, u četvrtoj šesti. Za treće mesto osvojio je  dva boda za rang listu a dan u žutoj majici donećem mu još četiri poena.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.