U subotu „Olimpijski trofej Svetomir Đukić“, u nedelju „VN Čubure“

posted in: Stare vesti | 0

Bogat vikend očekuje ljubitelje biciklizma u Srbiji. Održaće se čak pet trka, od toga dve za državne titule, a tri za Ligu Srbije!
U Beogradu će se u subotu 5. juna u 11 časova okupiti najbolji seniori i juniori na tradicionalnom „Olimpijskom trfeju Svetomir Đukić“ koji organizuje klub „Bajk Crvena zvezda“ u saradnji sa Opštinom Kosjerić. Voziće se na stazi do 120 kilometra, a pre starta delegacija ogrnizacionog odbora položiće venac na spomen ploču na Hotelu Moskva. U ovom zdanju je 1910. osnovan Srpski olimpijski klub. Jedan od osnivača, sa grupom oficira i uglednih građana, bio Svetomir Đukić. Na Olimpijskim igrama u Stokholmu 1912. Srbija je primljena u Međunarodni olimpijski komitet a Svetomir Đukić u članstvo MOK gde je ostao do 1948.

– Đeneral Svetomir Đukić je utemeljivač olimpijskog pokreta u Srbiji, i ove godine slavi se 100 godina osnivanja Srpskog olimpijskog kluba (komiteta). Bio je ugledna ličnost u svetskom sportu, vrstan i svestran sportista, a kao vojnik, učestvovao je u oslobađanju Zemuna, odbrani Ade Ciganlije i prešao Albaniju da bi sa srpskom vojskom učestvovao u proboju Solunskog fronta – kaže jedan od osnivača trke Milan Tanasković. – Očekujemo da nam se u organizaciji pridruži Olimpijski komitet Srbije, kao i prijatelji biciklističkog sporta.
Trka će se bodovati za Biciklističku ligu Srbije za juniore i seniore, kao i nedeljna trka „Velika nagrada Čubure“, drugi srpski klasik, koju organizuje beogradski klub Valeks, ali će učestvovati i kadeti i mlađi kadeti na stazi Beograd – Ralja, dok će seniori i juniori voziti na 112 kilometra dugačkoj stazi od Beograda preko Ralje, Đurinaca, Mladenovca, Kosmaja, Sopota, Đurinaca, potom Avalskim drumom do tržnog centra Avala grad u Resniku gde će se podeliti nagrade. Pokrovitelj je Opština Vračar a pomogli su i „Umetnička livnica Voždovac“ braće Jeremić, SD Obilić, Autotehna, Auto moto klub Vračar, Trka „Kroz Srbiju“ i akademski slikar Mića Veličković. Start je u 11 časova ispred „Gradića Pejton“ na Čuburi.
– Mi smo jedna od retkih domaćih trka koja nagrađuje prelaznim peharom i najbolju seniorsku ekipu – kaže osnivač Valeksa i utemeljivač ove trke Aleksandar Vantović. – To daje posebnu draž trci, biće lepe borbe na zahtevnoj stazi, gde je najveći izazov brdski cilj Kosmaj.
U subotu i nedelju, održaće se i dve trke za šampionske titule. Novosadski klub Elit organizovaće u Bačkom Petrovicu Šampionat Srbije za masterse, amatere i vozače do 13 godina.
– U subotu je drumsko Prvenstvo Srbije za masterse i u kategoriji „biciklizam za sve“- kaže Tibor Tarjan organizator Šampionata Srbije- – U nedelju, takođe u Bačkom Petrovcu, voziće se hronometar za ove kategorije i, potom, na zatvorenoj stazi i drumski Šampionat Srbije za vozače do 13 godina na 13 kilometra. Očekujemo dobar odziv, bez obzira na prepun vikend…
Nemanja Vajs koordinator za školski biciklizam u BSS i organizator Školskog prvenstva Novog Sada, obavestio je da će se u Kraljevu na stazi Beranovac u subotu od 11.30 časova održati Prvenstvo Srbije u biciklizmu za đake:
– Prijavljeno je oko 80 takmičara iz 11 gradova i mesta Srbije – Novog Sada, Šida, Lazarevca, Kraljeva, Donjeg Krčina, Sokobanje, Trstenika, Kragujevca, Čačka, Valjeva i Užica a najavile su dolazak i Nišlije – kaže Nemanja Vajs. – Voziće se u tri starosne grupe – do četvrtih razreda, peti i šesti i sedmi i osmi razredi, posebno dečaci, posebno devojčice…
Novosadski klub Ris sajkling, čiji je osnivač Boris Popović reprezentativac u planinskom biciklizmu, organizovaće u nedelju na Stražilovu trku za Ligu Srbije u planinskom biciklizmu.
– Start za hobi klasu i mlađe kategorije je u 11 časova a za elitu, juniore, dame i masterse je od 13 časova – istakao je Boris Popović. – Voziće se sedam krugova, ukupno oko 35 kilometra na stazi na kojoj je pršle godine održan Šampionat Srbije i jedna je od tehnički najzahtevnijih domaćih staza. Očekujemo da nas posluži i vreme i da odziv bude dobar.
Ovo je druga trka Lige Srbije u planinskom biciklizmu, u prvoj u Ribarskoj banji pobedio je u konkurenciji elita Bojan Đurđić iz kragujevačkog Radničkog.

Pobednici „Olimpijskog trofeja Svetomir Đukić“

Prvi biciklistički „Olimpijski trofej Svetomir Đukić“ održan je 2004. i pobedio je Nebojša Jovanović (Partizan).
Ostali pobednici
2005. Ivajlo Gabrovski (Bugarska, Železničar MBN, Niš),
2006: Igor Pajović (Železničar MBN ),
2007. (juniorska trka): Jovan Zekavica (Borac),
2008: kadetska i juniorska trka – kadet Lazar Jovanović (Borac) i junior Nikola Stefanović (Partizan).
Trka nije vožena 2009.

Generalni plasmani u drumskoj „Biciklističkoj ligi Srbije“

U drumskoj „Biciklističkoj ligi Srbije“ posle četiri trke generalni plasmani, pred dva okršaja za bodove u subotu i nedelju u Beogradu, su:

Elita:
1. Ivan Stević 262 boda (dve pobede, jedno drugo mesto),
2. Žolt Der 216 (jedna pobeda, jedno treće mesto),
3. Nikola Kozomara (svi „Partizan Srbija“) 138 (jedna pobeda) itd.

Ekipno:
1. Partizan 370,
2. Železničar MBN (Niš) 270,
3. Metalac (Kraljevo) 230 bodova.

Juniori:
1. Uroš Jovanović (Šumadija, Aranđelovac) 178 (jedna pobeda, jedno drugo mesto),
2. Marko Danilović (Borac Čačak) 178 (jedna pobeda, jedno drugo mesto),
3. Aleksa Veličković (Šumadija) 105 (jedna pobeda, jedno treće mesto) itd.

Ekipno:
1. Šumadija (Aranđelovac),
2. Borac (Čačak) 170, 3. Metalac (Kraljevo) 120 itd.

Kadeti:
1. Miloš Borisavljević (Metalac) 300 (jedna pobeda, četiri druga mesta),
2. Stefan Stefanović (Borac) 268 (dve pobede, jedno drugo mesto),
3. Marko Polumirac (Metalac) 172 (tri treća mesta) itd.

Ekipno:
1. Matalac 370,
2. Borac 310,
3. Novi Pazar 180 bodova itd.
Mlađi kadeti:
1. Darko Devegdžić (Metalac) 270 (tri pobede),
2. Nemanja Dugalić (Borac) 180 (jedna pobeda, dva treća mesta),
3. Dario Nimčević (Spartak, Subotica) 165 (jedna pobeda, jedno treće mesto).

Ekipno:
1. Spratak (Subotica) 200,
2. Boba (Valjevo) 120,
3. Novi Pazar 120 bodova itd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.