Vigins i Armstrongova najbolji protiv štoperice

posted in: Stare vesti | 0

Dan za pamćenje za brtanski biciklizam na Olimpijskim igrama u Londonu: pobednik Tur de Fransa ove godine Britanac Bredli Vigins, vlasnik tri olimpijska zlata, jednog srebra i dve bronze na pisti pobedio je u vožnji na hronometar, dok je bronzanu medalju osvojio takođe britanski biciklista Kristofer Frum. U „sendviču“ dvojice Britanaca našao se svetski šampion na hronometar Nemac Toni Martin. Šampion iz Pekinga Fabijan Kanćelara (Švajcarska) završio je na sedmom mestu…

Vigins je postao prvi biciklista u istoriji koji je u istoj godini pobedio na Turu i osvojio olimpijsku zlatnu medalju!
Vigins je stazu od 44 km prešao za 50:39,54 minuta. Drugoplasirani Martin imao je vreme 50:21,54 minuta a trećeplasirani Frum 51:47,87 minuta.
Sa ukupno sedam olimpijskih medalja Vigins je postao jedan od najuspešnijih britanskih sportista svih vremena: dva zlata iz Pekinga pojednačno i ekipno na 4 km i jedno iz Atine (pojednačno na 4 km), jedno srebro iz Atine na 4 km ekipno i dve bronze 2000. u Sidneju u na 4 km ekipno i 2004. u Atini u medisonu. Bio je vicešampion sveta na hronometar 2011.
U ženskoj konkurenciji titulu iz Pekinga je obranila Kristin Armstrong (SAD) koja je stazu od 29 km prevezla za 37:34,82 minuta. Nemica Judit Arnd je osvojila drugo mesto sa 37:50,29 minuta dok je bronza pripala Olgi Zabelinskoj (Rusija) sa 37:57,35 minuta.
Armstrongova ima i dve svetske titule u vožnji na hronometar. Arnd ima olimpijsko srebro u drumskoj trci iz Atine i dva svetska zlata na hronometar 2011. i na drumu 2006. Zabelinska je osvojila drugu medalju u Londonu, bila je treća i u drumskoj trci. Ona je kćerka poznatog ruskog bicikliste olimpijskog šampiona iz Moskve 1980. Sergeja Suhoručenkova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.