Zekavioca i Veličković kod Hinkepija

posted in: Stare vesti | 0

Na sajtu pro tima BMC objavljeno je da je ova ekipa, kao razvojni tim u statusu kontinentalne profesionalne ekipe, registrovala za 2012. ekipu „MBC Hinkepi sportska oprema“ u kojoj će biti samo biciklisti do 23 godine, među njima i dvojica srpskih vozača Jovan Zekavica (20 godina) izdanak čačanske biciklističke škole koji je minulu sezonu vozio u Partizan Pauer muvu i Aleksa Veličković (18) član aranđelovačkog kluba Šumadija Biro plan čiji su otac Miša a kasnije i stariji brat Miloš, bili odlični biciklisti…
– Moja ideja je da ulažem u novu generaciju biciklista i da im pružim mogućnost da se razvijaju, baš kao što je meni 1994. pomogao Džim Ošovic da pređem u profesionalce. – rekao je legendarni američki biciklista Džordž Hinkepi jedan od vlasnika tima BMC.
Džim Ošovic, svojevremeno jedan od osnivača pro ekipa „Seven ileven“ i „Motorola“ imenovan je za generalanog menadžera, dok će glavni sportski direktor biti nekadašnji američki profesionalac Tomas Kraven. Menadžer tima je Džon Lalanž a sportski direktori biće Fabio Baldati, Mihael Sajers, Maksimilian Sciandri i Rik Verbruge.
Hinkepi je petostruki olimpijac, dva puta je u karijeri pobedio u etapama na Turu 2005. i 2006. i nosio je žutu majicu. Jedini je Amerikanac pobednik klasika Gan – Vevelgem i Kurne – Brisel – Kurne. Bio je podrška Armstrongu u svih sedam njegovih pobeda na Turu i jedini je vozač koji ima osam ekipnih pobeda na najcenjenijoj trci u svetu.
– Aleksa Veličković je najmlađi takmičar u istoriji koji je potpisao ugovor za neki klub u ovom rangu – kaže selektor reprezentacije Srbije Radiša Čubrić, koji je sa Hinkepijem, sa kojim je bio svojevremeno i vozio, i dogovorio agažman naše dvojice mladih biciklista. – Pošto mora da završi gimnaziju, dobio je odobrenje da se priključi ekipi tek na trakama u Evropi u maju. Inače, tim planira da ove sezone vozi samo u maju i sepetembru u Evropi, sve ostalo je program u SAD, ali je namera Hinkepija da dogodine pređu u viši profi rang i zbog toga je veoma važno da se i Zekavica i Veličković dobro pokažu i „rezervišu“ mesto. Ovo je odlična odskočna daska i za prelazak u pro tim BMC i ako se trude i rade, a talenta imaju na pretek, možda uskoro dobijemo i prvog vozača iz Srbije koji će startovati na Turu.
Mini kamp ekipe i predstavljanje biće od 7. do 12. decembra na Bahamima i prisustvovaće najverovatnije samao Jovan Zekavica. U ekipi su 12 Amerikanaca i dva Srbina. Glavni sponzor je BMC švajcarski proizvođač bicikala i delova, kao i Hinkepi sportska oprema koju je svojevremeno nosila i reprezentacija Srbije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.