Zlato za Nemice i Britance, Hoju četvrto zlato u karijeri!

posted in: Stare vesti | 0

Počelo je takmičenje u biciklizmu na pisti na Olimpijskim igrama u Londonu. Ukupno ima deset disciplina.
U ekipnom sprintu za žene Nemice su osvojile zlatnu medalju iako su u finalu izgubile od Kineskinja. Međutim sudije su distancirale Kinu na drugo mesto jer su biciklistkinje Kine Jinjie Gong i Šuang Guo pogrešno izvršile zamenu vodeće biciklistkinje. Kina je u dve trke u kvalifikacijama popravila svetski rekord i sada je 32,422 sekunde. U nemačkom timu vozile su Mirijam Velte i Kristina Fogel.

U trci za bronzanu medalju Australija (Ana Meares i Karli Mekuloh) je zabeležila vreme 32,727 sekundi i bila brža do Ukrajinki 33,491. U ženskom ekipnom sprintu su po dve biciklistkinje u timu. Zbog pogrešne izmene distancirane su i Britanke u kvalifikacijama…

U muškoj konkurenciji u timu su trojica biciklista i britanski trio Filip Hindes, Kris Hoj i Keni Džonson osvojio je zlato pobedivši u finalnoj trci Francuze. Britanci su imali vreme 42,600 sekundi što je bio novi svetski rekord, a Francuzi 43,013. Britanci su prvo u kvalifikacijama oborili svetski rekord sa 42,747 da bi ga u finalu popravili.

U trci za bronzu slavili su Nemci sa 43,209, a Australijanci su ostali četvrti sa 43,555 sekundi.

Kris Hoj je ušao u britansku „kuću slavnih“ kao drugi olimpijac posle veslača Stivena Redrgrejva sa četiri olimpijska zlata. Ima jedno zlato iz Atine i dva iz Pekinga.

U ekipnom sprintu ženski timovi voze dva kruga oko velodroma (krug je 333 metra) i u prvom krugu napred je jedna biciklistkinja, a pred drugi ona se sklanja pozadi i druga takmičarka preuzima vođstvo do cilja. U muškom sprintu tri vozača voze tri kruga, posle prvog na začelje ide onaj koji je vukao u prvom krugu, posle drugog onaj koji je vukao u drugom i u trećem vođstvo preuzima treći vozač do cilja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.