Predstavljena prva trka „Srbija opena“ u planinskom biciklizmu „Trofej Divčibare“

posted in: Stare vesti | 0

Prva od četiri trke u ciklusu „Srbija opena“ u planinskom biciklizmu „Trofej Divčibare“ održeće se 1. maja na prekrasnim stazama ove planinske lepotice u blizini Valjeva, saopšteno je na konferenciji za medije u Turističkoj organizaciji Srbije.

– Valjevo, Dibčibare, Brankovina…imaju šta da ponude turistima, a ova biciklistička manfestacija koja povezuje turizam i sport, je samo dopuna naše ponude svima koji vole čist vazduh, netaknutu prirodu i žele da uživaju ali i da se rekreiraju – poručila je Gordana Jovanović, direktor JO „Valjevo turs“. – Zbog toga ih pozivam da se pridruže biciklistima i da prate ovu međunarodnu priredbu, koju organizujemo u saradnji sa BS Srbije i klubom Bajk Crvena zvezda.

Petar Rokvić, generalni sekretar BSS je istakao da će se ova trka dvostruko bodovati i nagrađivati:

– „Trofej Divčibare“ je međunarodna trka na kojoj se osvajaju svetski bodovi veoma važni za konačan plasman i odlazak na Olimpijske igre u Londonu 2012. ali i bodovi za „Bicklističku ligu Srbije“ u planinskom biciklizmu. Zbog međunarodnog ranga imamo i komesara UCI i to je grčki sudija Pecos. Ovakve manifestacije su sjajna prilika da se poveže sport i turizam, a Ministarstvo omladine i sporta Srbije je podržao ceo projekat i seriju trka „Srbija open“ na čemu im, u ime biciklista i biciklističkih radnika, još jednom zahvaljujem.

Najbolji srpski takmičar u planinskom biciklizmu Bojan Đurđić, reprezentativac kragujevačkog Radničkog, koji dobro poznaje stazu na Divčibarama gde je i pobeđivao, istakao je da je dobro da u predolimpijskoj godini olimpijske bodove osvajaju srpski biciklisti kod kuće:

– Divčibare pruža izvanredne uslove za planinski biciklizam, koji je mlada ali i izuzetno popularna i atraktivna disciplina. Zbog velikog broja inostranih biciklista koje očekujemo, o našoj stazi čuće se mnogo lepog u svetu posle ove trke.

Posetioci će moći da se odmore i okrepe u hotelu „Pepa“ na Divčibarama sa 24 sobe i sjajnim restoranima, a o ponudi je govorila Branka Ilić i poželela svim učesnicima trke dobre rezultate.

Inženjer tehnologije i najbolji somelijer u Srbiji (stručnjak koji u restoranima preporučuje koju vrstu vina piti uz koju uz vrstu jela) Đurđa Katić iz „Vinarije Jelić“ upoznala je brojne novinare, bicikliste i biciklističke radnike sa istorijom vinarstva u ovom regionu koga su i Francuzi u 17. veku stavili na mapu vinskih regiona Evrope i posebeno sa vinima od domaćih sorti Morave i Prokupca. „Vinariji Jelić“ je vlansik i nadaleko čuvenog restorana „Tre Merli“ u centru Valjeva..

Trka na Divčibarama voziće se u nedelju 1. maja od 11,30 časova (kadeti i mlađi kadeti) i od 13,30 (ostale kategorije).

U ciklusu „Srbija open“ voziče se ukupno četiri trke, uz „Trofej Divčibare“ 1. maja i „Trofej Kopaonik“ 18. juna, „Trofej Stare planine“ 2. juna i „Trofej Sokobanje“ 10. septembra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.