Srpski kvartet odleteo za Južnu Afriku na SP

posted in: Vesti | 0

BEOGRAD, 22. avgust (Info centar)

– Najbolja srpska biciklistkinja u planinskom biciklizmu članca BK Novi Sad Jovana Crnogorc (žene, do 23 godine), juniorka CCN Metalca Jelena Erić i junior Jednote iz Šida Aleksanadar Roman sa selektorom Srbije Nemenjom Vajsom odleteli su u Južnu Afriku gde će se od 26. avgusta do 1. septembra održati Prvenstvo sveta u planinskom biciklizmu.
Domaćin je grad Marizburg koji se nalazi na sat vožnje kolima od Durbana, a do ovog grada srpski kvartet će leteti preko Dohe i Johanezburga skoro ceo dan!
– Pripreme smo dobro sproveli na Goču – kaže Nemanja Vajs.- U Južnoj Africi nema vremenske razlike u odnosu na Srbiju ali idemo malo ranije da se odmore od dugačkog puta, jer stižemo u petak kasno po podne. Hotel je na oko pet kilometra od staze, tako da ćemo već u subotu moći da je obiđemo. Gledali smo video snimke sa staze u toku kampa na Goču, vizuelno upoznali su je do tančina, ali je važno i da je osete pod točkovima da bi se stekao kompletan utisak…
Da li je tačno da je proglašena za najtežu stazu na svetu?
– Tačno je i mislim da su oni koji su je ocenjivali u prvu. Ima devet sekcija u kojima usponi nisu problem, ali su zato deonice sa spustom, kako biciklisti kažu „da padaš na glavu“. Ima dosta kamenja, napravljena su i dva dela sa balvanima, sve u svemu – izuzetan izazov!
Uz članove porodica, bicikliste je ispratio sa zbornog mesta u Biciklističkom klubu Partizan i predsednik BS Srbije Branko Banović:
– Poslali smo na Šampionat sveta takmičarke i takmičarke koji mogu da nas časno predstavljaju. Želim im mnogo sreće, ona je u sportu veoma važna. Zahvaljujem se još jednom Ministarstvu omladine i sporta Srbije bez čije podrške ne bismo mogli da realizujem naš program u kome ima i ovako finansijski zahtevnih takmičenja.
U četvrtak 29. avgusta strtovaće od 9,30 Jelena Erić ( prijavljeno je 39 juniorki iz 24 nacije), a od 11,30 Aleksndar Roman (prijavljeno je 97 juniora iz 34 zemlje). Jovana Crnograc na stazu izlazi u petak 30. avgusta od 13 časova. Prijavljeno je 39 takmičarki do 23 godine iz 26 nacija.
Ove godine Jovana Crnogorac je na EŠ u Bernu osvojila sjajno 14. mesto, Jelena Erić je bila 17. juniorka a Aleksandar Roman 62. junior.
Prošle godine na Šampionatu sveta u planinskom biciklizmu u Austriji, Jovana Crnogorac je bila sjajna 14. u trci za biciklistikinje do 23 godine. U eliti, Bojan Đurđić je bio 73. a Ivan Jovanović 77. U konkurenciji vozača do 23 godine Marko Popović je završio na 83. mestu. Junior Slobodan Stanković je bio 99. mestu. U disciplini eliminator Aleksa Marić je bio 94.
Na svetskoj rang listi za žene Jovana Crnogorac je 27. sa 601 bodom. Švajcarkinja Nef (20 godina), Ukrajinka Belomojna (21 godina) i Jovana Crnogorac (21 godina) su najmlađe u prvih 30.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.