Umesto Lige – Kup Srbije

posted in: Vesti | 0

BEOGRAD, 3. februar (Info centar)

– Članovi Upravnog odbora Biciklističkog saveza Srbije na sednici u Beogradu (predsedavao predsednik Branko Banović, profesor) odlučili su da se u ovoj sezoni ne voze Lige Srbije u drumskom i planinskom biciklizmu već – Kup Srbije. Uskoro će Stručna komisija BSS odrediti koje će se trke iz usvojenog kalenadra bodovati za Kup Srbije. Potpisaće se i ugovor se uglednom firmom (prodaja i proizvodnja bicikla i opreme) koja će biti i naslovni sponzor Kupa Srbije.
Sezona u drumskom biciklizmu počeće tradicionalnom „Velikom nagradom Novog Sada“ 16. marta, a završiće se 5. oktobra „Velikom nagradom Niša“. Šampionati Srbije na drumu su od 27. do 29. juna (drumska trka i hronometar), kao i 23. avgusta (drumsko i kriterijum). Prvi međunarodni izazov u novoj sezoni je trka „Banjaluka – Beograd“ 13. aprila (UCI 1.2). Kadeti će startovati 21. aprila na „Danima Beograda – Trofej Čukarica“. Klasik „Beograd – Čačak“ je 10. maja. Tradicionalni juniorski i kadetski „Trofej sajamskih gradova“ je 17. i 18. maja. „Trofej Beograda – Milan Panić“ za juniore je 7. i 8. juna a Prvenstvo Beograda (drum) 14. juna. Trka „Kroz Srbiju“ voziće se od 17. do 22. juna (UCI 2.2), a trka „Kroz Vojvodinu“ 13. i 14. septembra.
Prva trka u sezoni u planinskom biciklizmu biće 27. aprila „Trofej kralja Petra – Ribarska banja“. Završetak je „Bukovačkim maratonom“ 12. oktobra. Šampionat Srbije u planinskom biciklizmu (kros kantri) planiran je za 20. jul. U disciplini „for kros“ za titule će se voziti 14. septembra. Fruškogorski maraton je 4. maja, „Srbija open – Beograd“ 11. maja, Kup Novog Sada 22. juna, „Balkan kup Crna trava“ 5. jula, „Kup Stare Planine“ 13. jula, „Trofej Sokobanje“ 20. septembra…
„Dunavski kup“, najveće takmičenje amatera, rekreativaca i mastersa u regionu počeće 16. marta trkom novosadskog kluba Elit koja će se bodovati i za državno prvenstvo u ciklo krosu za ove kategorije. Završetak „Dunavskog kupa“ je 28. septembra. Državna prvenstva za amatere, rekreativce i masterse voziće se na trkama „Dunavskog kupa“ 26. i 27. jula (drum i hronometar).
Na kraju sezone od 2. novembra do 21. decembra planirano je osam trka u ciklo krosu od kojih će se četiri bodovati za Kup Srbije.
– Usvojeni su i programi selektora za drum Radomira Pavlovića i za planinski biciklizam Nemanje Vajsa – kaže Saša Gajičić generalni sekretar BSS.- U kojoj meri će se oni realizovati, zavisi od sredstava iz budžeta Ministarstva omladine i sporta Srbije. Ukoliko ne bude dovoljno novca, revidiraćemo programe. Moramo da se prostiremo prema guberu, ranije se nije vodilo računa o prioritetima pa je savez došao u veoma tešku finansijsku situaciju. Zahvaljujemo se Ministarstvu omladine i sporta i Olimpijskom komitetu Srbije na dosadašnjoj snažnoj podršci našim programima koja je rezultirala i osvajanjem dve vize za letnje Olimpijske igre mladih u Nankingu u Kini.
Članovi Upravnog odbora BSS prihvatili su predlog da ubuduće član BSS u Tehničkom komitetu Balkanske biciklističke federacije (BCU) bude dvostruki kraljevački olimpijac Rajko Čubrić umesto Dragana Dostanića čačanskog biciklističkog radnika i nekadašnjeg predsednika BSS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.