Nedeljno jutro osvanulo je sa jakim i hladnim vetrom. Oblaci i plavo nebo se smenjuju, izgleda šugavo… Ali na veliko iznenađenje svih prisutnih na gradskom trgu u Čačku sakupilo se preko pedesetak biciklista. Tačnije 58 ljubitelja biciklizma. Na trkačkim ili MTB biciklima, iz Čačka, Kraljeva ili okoline svi su spremni i orni za vožnju pod nazivom Čačak – Savinac – Čačak. Dužina trase je oko 85 kilometara. Krećemo.

Polazak iz Čačka je ispraćen kamerama i pogledima sugrađana. Staza vodi preko Trbušana i Miokovaca, prolazimo klisuru u kojoj vetar manje duva, skrećemo desno i već smo u Koštunićima ispred prodavnice. Put je dosta bolji nego pre mesec dana, po neka rupa, malo peska ali sve ukupno nije loše. Tu je i prva okrepna stanica sa voćem, keksom, vodom, pa ko šta voli. Kada smo se okrepili red je da nastavimo dalje jer valja putovati.

Od tog mesta počinje uspon. Odvaja se prva grupa od dvadesetak vozača koji su izrazili želju da odmere snage. Kreću brzo kao na pravoj trci i odlaze. Odmah za njima kreće i ostatak karavana. Uspon nije preterano jak, priroda zanimljiva, asfalt dobar… Brdo samo od sebe klasifikuje vozače. Na vrh dolaze jedan po jedan biciklista. Sakupljamo se, prebrajamo i krećemo nizbrdo sve do Savinca. Tu prednost imaju vozači na MTB biciklima iz prostog razloga jer je put dosta loš. Puno rupa, ispresecanog asfalta, peska…

U Takovu se skupljamo za zajedničku fotografiju. Na zelenoj taze pokošenoj livadi ispred grma poređali smo se jedan do drugoga kao da smo tek krenuli u boj.  Posle desetak minuta vožnje stižemo na današnje odredište Savinac. Lepo izletničko mesto puno turista. Okupljamo se oko stola sa hranom. Na testenine sa sosom i bakinu jabučaru niko se nije žalio. Vreme je iskorišćeno da se i zaslužnim učesnicima uruče i majice sa natpisom danasšnje manifestacije. Od najmlađeg do najstarijeg, najbržeg do najsporijeg, praktično u ovoj vožnji svi su nagrađeni.

Vreme je i za povrtak. Jedna grupa se odlučuje na put preko Drenove i Milićevaca. Tri kilometra uspona i spust do Čačka.  Druga grupa biciklista kreće trasom Milanovac – Čačak via Brđani. Sa vetrom u leđa stižemo na trg u Čačak. Celokupna vožnja je prošla bez i jedne probušene gume, kvara na biciklu ili pada. Osim jednog bezazlenog u mekanu zelenu livadu prisutnog lakrdijaša.

Na kraju šta reći osim HVALA druže gospodine BAĆO. Što si uspeo da organizuješ ovako dobru manifestaciju, za druženje, za svaki pređeni kilometar. Zato što si pokazao da se sa malo dobre volje može mnogo toga učiniti. Zato što si uspeo da spojiš i ujediniš ljude istih želja i shvatanja. Zato što ovo jeste prva ali sigurno ne i poslednja rekreativna vožnja. Sezona je tek počela.

photo-more

Fotografije sa rekreativne vožnje možete poručiti ovde

Gane

tel:      064-133-74-32
mail:   gancula@gmail.com

Utiske  o vožnji i ideje za buduću ostavite u komentarima.