ЈОВАНА ЦРНОГОРАЦ НА МТБ СВЕТСКОМ ПРВЕНСТВУ У АУСТРИЈИ ЗАУЗЕЛА СЈАЈНО 14. МЕСТО

posted in: Stare vesti | 0

На путу за медаљу

Фантастична Јована Црногорац више је него оправдала очекивања на МТБ Светском првенству у Аустрији (2 – 9. септембра). У изузетно јакој конкуренцији дама млађих од 23 године у Крос кантри олимпијској дисциплини, српска репрезентативка остварила је изванредно 14. место. Изазове изузетно захтевне стазе дуге 24,8 километара, Црногорац је савладала за један сат, 31 минут и 52 секунде, што је свега седам минута и 55 секунди спорије од нове планетарне шампионке Јоланде Неф из Швајцарске.
После уводног круга Јована је била шеста у колони, а тако је завршила и први круг. Да може да се мери са најбољима, српска бициклисткиња показала је и у наставку трке где је добрим делом пратила најјачу групу на 11. месту. Време је добијала на успону, али помало губила на спусту, што је на крају резултирало коначним пласманом на 14. позицији…
– Била је феноменална! Сви кругови су јој били у 15 секунди разлике, горе – доле, што је стварно добро. Обистинила су се моја предвиђања после светског купа да ће завршити у првих 15 на Светском првенству. Надам се да ће Министарство омладине и спорта Владе Републике Србије наставити да улаже у развој наших младих талената у бициклизму – задовољан је био успехом српске репрезентативке селектор Немања Вајс.
Није крила радост ни Црногорац.
– Стартовала сам невероватно добро, толико да сам и сама била изненађена како сам возила. Из круга у круг, губила сам помало позицију, али не толико страшно. После свега, могу само да будем задовољна резултатом, иако увек може бити боље. Треба још доста да радим и напредујем, али ово је огроман подстерк за мене. Верујем да ћу се у наредним годинама борити за медаљу. Захвална сам Бициклистичком савезу Србије и мом тренеру Немањи Вајсу на подршци као и свима који су помогли у реализацији програма – истакла је Јована.
Нешто касније у току дана прилику да на мегдан најбољим брдским возачима у категорији млађих од 23 године имали су и српски репрезентативци Алекса Марић и Марко Поповић.
Марић је трку у којој је тријумфовао Чех Ондреј Цинк за сат, 19 минута и 40 секунди, завршио на 85. месту, док је Поповић био две позиције боље пласиран.
Нешто лошији учинак српских репрезентативаца у односу на Јовану, селектор Вајс окарактерисао је као „тренутну реалност“ .
Резултати Крос кантри У 23: (ж) 1. Неф (Швајцарска) 1:23,57 , 2. Беломојна (Украјина) +00,18 , 3. Горицка (Пољска) +00,27 , 4. Ласт (В. Британија) +00,47 , 5. Зур (Пољска) +01,54…14. Црногорац (Србија) +07,55 (…); (м) 1. Цинк (Чешка) 1:19,40 , 2. Ван дер Хеијден (Холандија) +00,14 , 3. Браидот Д (Италија) +00,48 , 4. Гехбауер (Аустрија) +01,34 , 5. Браидот Л (Италија) +02,12…83. Поповић (Србија) 3 круга (…), 85. Марић (Србија) 2 круга…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.