Balkanijada u Crnoj Travi za pamćenje

posted in: Stare vesti | 0

Prvenstvo Balkana u planinskom biciklizmu održano u Crnoj Travi, ostaće upamćeno po sjajnom bilansu srpskih biciklista jer je osvojen rekordan broj trofeja – čak 11 (4 – 4 – 3). Naime, naknadno je saopšteno da su se u konkurenciji elita i do 23 godine (vozili istu stazu zajedno) podeljena dva kompleta trofeja – za apsolutnu konkurenciji i samo do 23 godine.

Na oba fronta srpski biciklisti bili su na postolju! U apsolutnoj konkurenciji su ga napunili – prvi Bojan Đurđić (Radnički Kragujevac), drugi Aleksa Marić (Crvena zvezda) i treći Ivan Tomić (Progresiv, Beograd). U rangiranju vozača do 23 godine, prvi je bio Aleksa Marić. Tako je Aleksa Marić zabeležio istorijski uspeh za Crvenu zvezdu, prve dve seniorske medalje sa Balkana – zlato i srebro!

– Svaka čast svim reprezentativcima, pokazali su izvanredu formu i veliku borbenost – istakao je selektor Ivan Davosir. – Konkurencija je bila dobra, bez obzira na izostanak Grka i Rumuna, jer znamo da u tim selekcijama nema mnogo vozača, možda samo jedan ili dva, koji mogu da pobede srpske bicikliste tako da ne bi bilo bitnijih promena u ukupnom bilansu trofeja. Odskaču, trenutno, Đurđić i Marić, pokazali su to i u Crnoj Travi. Đurđić je bio skoro pet minuta brži od Marića, a Marić tri minuta od Ivana Tomića! Najbolje plasirani inostrani vozač bio je reprezentativac Crne Gore Lazar Tomić na petom mestu, jer je četvrti bio naš reprezentativac do 23 godine Oliver Štrbac! Lazar Tomić je imao 14 minuta slabije vreme od Đurđića, što samo pokazuje koliko je naš najbolji takmičar na planinskom biciklu bio ubedljiv.

Davosir je čestitao domaćinima iz kluba Orlovac iz Crne Trave na uspešnoj organizaciju i gostoprimstvu, a lep utisak nisu pokvarili ni problemi zbog propozicija kojima je smanjen broj učesnika u trci elita i do 23 godine (ukupno četiri) što je izazvalo i proteste nekih srpskih reprezentativaca.

– Sezona je u punom zamahu, već ovog vikenda, četvorica biciklista učestvovaće na trci u Budimpešti za svetske bodove. Startovaće Đurđić, Marić, Tomić i Štrbac. Treba očekivati dobre vesti i nove poene za rang listu jer nam je cilj da se kvalifikujemo za olimpijsku trku u Londonu 2012. – istakao je Davosir, kome je ovaj šampionat sigurno i lično ostati u sećanju jer je njegova kćerka Nevena Davosir osvojila bronzu u konkurenciji juniorki!

Šampionske titule od srpskih vozača poneli su Bojan Đurđić (elita), Aleksa Marić (do 23 godine), Nikoleta Mitrović (žene – elita) i Mirko Skandarski (juniori). Vicešampioni Balkana postali su Aleksa Marić (elita), Ivana Kostić (žene – elita), Oliver Štrbac (do 23 godine) i Jelena Erić (juniorke). Bronze su osvojili Ivan Tomić (elita), Marko Simijonović (kadeti) i Nevena Davosir (juniorke).

Takmičenje je organizovao klub Orlovac uz podršku Ministarstva omladine i sporta Srbije, BSS, Opštine Crna Trava, generalnog sponzora „Sistem FTO“, kao i fimi Viadukt, Balkan, Vlasina voda i Banković.

Glavni sudija bio je Nebojša Popov, šef sudijskog kolegijuma bila je Jelena Lazić a u sudijskom timu, čiji je sekretar bio Ranko Marić, bili su Vesna Nikolić, Sunčica Stanković, Andre Fideršek, Martin Linkov i Nikola Jakovljević.

– Zahvaljujem se svima koji su pomogli organizaciju ove manifestacije, najveće u planinskom bicklizmu ikad održane u Crnoj Travi – rekao je, na kraju, sportski direktor Orlovca Vladan Nikolić.- Posebno nam je drago da je naša takmičarka, Nikoleta Mitrović postala šampion Balkana u kategoriji elita, juniorka Orlovca Ivana Kostić postala je vicešampionka, a kadet Marko Simijonović je osvojio bronzu! Još jednom se pokazalo da Crna Trava ima izuzetne uslove za razvoj ove olimpijske dipcline i dobro je da se, organizacijom ovakvih takmičenja, predstavimo gostima u najboljem svetlu, a velike zasluge imaju Opština Crna Trava i društveno sportske organizacije, kao i ugledne firme iz ovog regiona koje su se uključile u naš projekat…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.