Biciklistički klub Metalac proslavio 60 godina postojanja!

posted in: Stare vesti | 0

RAVNO JE 60 GODINA OD KADA SE ZAKOTRLJAO TOCAK IZ MALE RADIONICE FABRIKE VAGONA , POSTAO BICIKLISTICKI KLUB METALAC. TADA JOS KALDRMOM ZALAUFAO SE BK METALAC I DO DANA DANASNJEG NE STAJE I NECE NIKADA STATI! SLABO KO SE SECA TIH PRVIH ATLETA I PREDSEDNIKA MILUTINA MILJKOVICA KOJI JE STVORIO TU PRVU GENERACIJU IZ KOJIH JE KASNIJE IZASAO LEGENDARNI I ZAUVEK CLAN OVOG KLUBA A PROSLAVIO IME OVOG GRADA SIROM EVROPE ,AFRIKE I AMERIKE -RADOS CUBRIC.

TADA JOS UVEK MLAD I NEPOZNAT MILJKOVICEV ADUT “ZUNJO” KAKO GA JE ZVAO POCINJE DA POBEDJUJE NAKONTRASKIM TRKAMA PO SRBIJI A 1954 GODINE POSTAJE DRZAVNI PRVAK SA CUVENOM “DRVRNOM”PEDALOM !!POSLE TE TITULE ODMAH CE PORUCITI KOLEGAMA OD TRIGLAVA DO GEVGELIJE DA SRBIJA IMA NOVOG JUNAKA DRUMOVA KOJI CE SE RAVNOPRAVNO NOSITI SA TADA LEGENDARNIM PETROVICEM,ZIROVNIKOM,LEVACICEM,VALCICEM I MNOGIM DRUGIM POZNATIM IMENIMA BIVSE JUGOSLAVIJE.NE SAMO NOSITI VEC POBEDJIVATI SIROM TADASNJE JUGOSLAVIJE I DALJE EVROPE…AMERIKE!! KRALJEVO DOBIJA PRAVOG SAMPIONA”DRUMSKOG CEZARA’ KAKO SU GA NAZIVALI ONI STO GA NISU BAS VOLELI A KAKO BI GA VOLELELI KAD IH JE TOLIKO PUTA POBEDIO! ALI JE JEDNO SVI SU MU SE DIVILI NA BORBENOSCU ,ISTRAJNOSCU I NADLJUSKOJ SNAZI BIO JE I OSTAO LEGENDA RADOS CUBRIC! UCESNIK SVIH VELIKIH TRKA SVETU UCESNIK 12 PUTA CUVENE TRKE MIRA (WARSAVA-BERLIN-PRAG) DVOSTRUKI POBEDIK TRKE KROZ JUGOSLAVIJU I TRKE KROZ SRBIJU PREVALIO JE PREKO 350 000 KM NA BICIKLUI POSLE OLIMPISKIH IGARA GDE JE BIO NAJBOLJE PLASIRANI JUGOSLOVEN OPROSTIO SE NA SVOJ DOSTOJANSTVEN NACIN I OSTAO SAMO KRALJEVCANIN I KAO JEDINI KLUB BK METALAC-KRALEVO-HVALA MU!!!
ZAHVALJUJUCI CUKIJU METALAC CE TADA DOBITI TIM KOJI CE BITI RAVNOPRAVAN SEVERNIM SUSEDIMA KOJI SU TADA BILI PERJANICE BICIKLIZMA,PREDVODJENI LEGENDOM RADOSEM BRACA JELIC,BRACA DJUKOVICI,MILOSAVLJEVIC,CIRIC,SEIZOVIC PANTOVIC,MATIC I MNOGI DRUGI IZ TE GENERACIJE SU MRSILI RACUNE “SEVERNACIMA” I OSVAJALI TITULE I POBEDJIVALI TRKE SIROM TADASNJE JUGOSLAVIJE! TESKO IH JE PREBROJATI SVE ALI SVI TI TROFEJI DANAS STOJE U VITRINAMA OVOG KLUBA I KOJI SU SACUVANI I PORED ZEMLOTRESA. NAZALOST NEKI NISU MEDJU NAMA CUVENI “RAGA’ JELIC DRZAVNI PRVAK I POBDNIK JEDNE OD NAJCUVENIH JUNIORSKIH TRKA U EVROPI KROZ ISTRU , NIJE MEDJU NAMA KAO I ZIKA MILOSAVLJVIC ALI OSTAJU USPOMENE I POBEDE KOJE SU DONELI OVOM KLUBU ,HVALA IM I VECNA SLAVA!
SEDAMDESETE I OSAMDESETE GODINE OBELEZILA JE PLEJADA MLADIH NADA SA CUVENE”UZICKE REPUBLIKE” PIONIRSKE TRKE KOJA JE TIH GODINA ORGANIZVANA I DALA MNOGE ASOVE .PREDVODJENI TANDEMOM BRACOM BOROVICANIN,CUBRIC,ANDRIC,UZ RAME STIZU BUKUMIRA PAVLOVIZ ZORAN,RADOMIR,BANOVIC BRANKO ,KOLENCEVIC ,BABIC I MNOGI DRGI IZ TE GENERACIE KOJI CE PONOVO POBEDJIVATI SIROM JUGOSLAVIJE NASTAVITI PUTEM KUDA JE RADOS ZAPOCEO! DRACIC BOROVICANI POSTAJE STALNI CLAN REPREZENTACIJE JUGOSLAVIJE I JEDAN OD NAJBOLJIH BRDASA SVETA ,POBEDJUJE BRDSKE CILJEVE SIROM EVROPE A NAJVAZNIJI NA TRCI OKO AUSTRIJE.ZUTE MAJICE SU BILE SVE CESCE NA LEDJIMA CUKIJEVIH PULENA PADALE SU POBEDE A TRI SRPSKA TURA BORKO JEDAN I RAJKO DVA,CETRI TITULE PRVAKA I POBEDNICKA EKIPA NA KUPU JUGOSLAVIJE 1980 PREDSTAVLJA KRUNU OVE GENERACIJE.SVAKO KO IOLE PRATI BICIKLIZAM ZNA STA JE TURMALE,COLDELA COLUMBIER,ALPE ADRIA,BERGAMASCA.TERME,MONTELO SAMBERI,STELVIO …SVE SU TO BILA MESTA NA KOJIMA SE OKRETAO OVAJ CUVENI TOCAK IZ MALE KOVACKE RADIONICE FABRIKE VAGONA A OKRETALE SU GA NOGE METALCEVIH VOZACA.
VELIKE POBEDE I PREGRST MEDALJA I KRUNA SVEGA SU DOCEKALE POSLE RADOSA OLIMPISKE IGRE RAJKA SEUL -I BARSELONA RADISU. OVAJ POSLEDNJI I PORODICE CUBRIC POCETKOM 90 POSTAJE PRVI SRPSKI PROFESIONALAC I ODLAZI PREKO ATLANTIKA DA SIRI SLAVI SRPSKOG BICIKLIZMA GDE CE POBEDITI PREKO 50 VELIKIH TRKA I TAKO NAPRAVITI VELIKU KARIJERU U AMERICI!!
DEVEDESTE KADA SMO VEC IZGUBILI DRZAVU DOBILI RAT INFLACIJU ,SANKCIJE METALCEV TOCAK NIJE PRESTAJAO DA SE OKRECE POJAVLJUJU SE NOVI MOMCI NOVI CUBRIC, NOVI RADOVAN BOROVICANIN, CILERCIC,PA ZA NJIMA PEJKOVIC,BACIC,A SVAKAKO NAJVECI MEDJU NJIMA I PRVI PRO TOUR VIZAC ALEKSANDAR NIKACEVIC NOVI PROFI NA DVA TOCKA. ON CE PRIDRUZITI CUBRIC IMA I DONETI JOS DVE ‘ZUTE MAJICE” SA SRPSKOG TURA I NASTAVII POBEDAM SIROM EVOPE! NA PRVENSTVU SVETA NADOMAK ISTORISKOG ODLICJA ZA SRPSKI SPORT OSVAJA 7 MESTO!!
SMENJUJU SE GENERACIJE DOLAZI MALO ZATISJE ALI METALAC OPSTAJE ,U ZADNJIH CETRI GODINE SA POVRATKOM RADISE CUBRIC IZ AMERIKE STASAJU NOVI I BUDUCI ASOVI OVOG KLUBA ZA KOJE CE SE TEK CUTI .TESKO JE POBROJATI SVE NJIHOVE USPEHE 10 TITULA PRVAKA DRZAVE ,10 VICESAMPIONA I 5 BRONZANIH JE SAMO POTVRAD DA JE METALAC U OVOJ GODINI NAJUSPESNIJI KLUB U SRPSKOM BICIKLIZMU. RADUJE DA SU SAMPIONI U KADETIMA I MLADJIM KADETIMA KAO I PRVAKA U LIGI DO 23 GODINE STANOVIC MARKA. ZA BORISAVLEVIC MILOSA,I MARKA POLUMIRCA PRVAKE BALKANA U KADETSKOJ KONKURENCIJI TEK CE SE CUTI A UZ NJIH JURI DEVEDZIC A TEK ZA JELENU ERIC STA RECI NEGO ‘CUDO OD DETETA NA BICIKII’ RADISA CUBRIC JE UVEREN DA CE MLADA JELENA PROSLAVITI SRPSKI BICIKLIZAM I SPORT MNOGO VISE NEGO STO IKO OCEKUJE!!ZATO NA KRAJU JEDINO MOGU DA KAZEM ZIVEO SPORT ,ZIVEO BICIKLIZAM, ZIVEO METALAC I SVI MI SA NJIM!!
SVIMA ZELIM SRECNU I ZDRAVU NOVU GODINU KAO I BOZICNE PRAZNIKE,I NEKA NOVA 2011 DONESE VISE RADOSTI I A NAM NASI SPORTISTI PRIUSTE PUNO POBEDA MEDALJA KAO I DOSADA!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.