Organizovane biciklističke ture u Čačku i okolini!

 


 

 

 

 


 

AKTIVAN ODMOR ZA AKTIVAN ŽIVOT

Moderan način života i rada uticao je na nas da se prilagodimo brzom tempu i da svaki slobodan trenutak smatramo dragocenim. Zato se svi oni, kojima nedostaje svežeg vazduha i zdrave aktivnosti trude da svoje slobodno vreme koriste u svrhu aktivnog odmora. Nije ni čudo što većina turističkih agencija kao atraktivne ponude za odmor ubraja upravo razne vrste aktivnog odmora, u koje su uključeni mnogobrojni vidovi sporta, kao biciklizam, trčanje, alpinizam, šetnja…
Svi mi imamo potrebe za kretanjem, rekreacijom, komunikacijom, igrom i zabavom, jer sve to doprinosi boljem i kvalitetnijem načinu života.
Aktivan odmor utiče i na zdraviji život. I fizički i psihički. Svaka vrsta aktivnosti obnavlja naše fizičke i psihičke snage, doprinosi odmoru našeg organizma i boljem raspoloženju. Uz aktivan odmor i telesne aktivnosti, oslobodićemo se nagomilanog stresa, ojačati organizam i spremiti ga da izdrži tempo koji mu je današnjica nametnula. Uz akltivan odmor nakupićete energiju za aktivan život!

Zaljubljenici u biciklizam, kao najbolji vid aktivnog odmora, predlazu biciklistički turizam. Uz njega se vezuje uživanje u prirodi, otkrivanje novih mesta i avanturistički duh. Danas, kada je benzin sve skuplji, to je i jedan vid jeftinijeg odmora, a i oblik eko turizma.
Uz dobru organizaciju, biciklom možete preći i velike kilometraže, obići željene destinacije, uživajući u rekreaciji i prirodi.
Danas ljudi ovim oblikom turizma, biciklom obilaze kontinente i putuju svetom.

 

Biciklistički turizam je razvio Pol Vivie u Francuskoj, u kasnim devedesetim godinama 20. veka. Prvi izlet je bio na relaciji Nica – Lion i trajao je manje od 24 sata. On je tvorac sedam zapovesti cikloturizma:

1. Praviti retke i kratke pauze
2. Konzumirati lagane i česte obroke
3. Jesti pre nego što se ogladni, piti pre nego što se ožedni
4. Nikada se ne preforsirati, odnosno osetiti abnormalan umor, jer on dovodi do gubitka apetita i nesanice
5. Obući se pre nego što postane suviše hladno
6. Skinuti odeću pre nego što postane suviše vruće
7. Tokom ture ograničiti ili eliminisati duvan i alkohol

 

Naša želja je da pokrenemo ovaj izuzetno atraktivan vid turizma. Nudimo organizovane biciklističke ture u kraju u kom vas priroda ne ostavlja ravnodušnim. Bezbroj staza pogodnih za različite vrste bicikli. Rekreacija i odmor na svežem vazduhu. Prenoćišta u nekim od najlepših etno sela u ovom kraju. Vodič za sve zainteresovane, a uz biciklizam moguće su i rekreacije pešačenjem ili planinarenjem.
Istorija srpske Svete gore, tradicija seoskih područja, nezaboravna priroda Ovčarsko – kablarske klisure u kombinaciji sa rekreativnim biciklizmom mogu pružiti pravu nezaboravnu avanturu.