BSS kvalifikovao dve takmičarke za letnje Olimpijske igre mladih u Nankingu

posted in: Vesti | 0

BEOGRAD, 28. januar (Info centar)

-Međunarodna biciklistička unija (UCI) sa sedištem u Eglu kraj Lozane obavestila je Biciklistički savez Srbije da će imati pravo na dve takmičarke na drugim letnjim Olimpijskim igrama mladih u Nankingu u Kini od 16. do 26. avgusta!
– Ovo je izvanredna vest za nas i čestitam klupskim trenerima kao i tadašnjim selektorima Nemanji Vajsu i Radiši Čubriću i svima koji su pomogli program mladih biciklista prošle godine, na ovom velikom uspehu – kaže Saša Gajičić generalni sekretar BS Srbije.- Isplatilo se ulaganje, u veoma komplikovanoj ekonomskoj situaciji za naš savez, u odlazak na Šamionat sveta u planinskom biciklizmu u Južnu Afriku gde je zahvaljujući 12. mestu Jelene Erić bicklistkinje CCN Metalca, Srbija osvojila bitne bodove za plasman na Olimpijske igre mladih. Imamo nekoliko odličnih biciklistkinja u uzrastu predviđenom za Nanking. Olimpijski komitet Srbije je i do sada podržavao naše programe i nadamo se da će se saradnja nastaviti i da ćemo se zajedno radovati dobrim plasmanima…
U ženskoj konkurenciji 29 nacija, uključujući i domaćina Kinu koji je dobio dva mesta, kvalifikvalo je biciklistkinje. Srbija je na drumskom Šampionatu sveta sakupila bodove za 20. mesto (Jelena Erić 31.) a na Prvensvu sveta u planinskom biciklizmu za 11. poziciju. Nismo imali predstavnice na be – em – iks Šampionatu sveta i postojala je opravdana bojazan da nam izostanak bude „kamen oko vrata“. Na sreću, tamo je bilo samo 11 zemalja tako da nije bilo „rasipanja poena“ i Srbija je obezbedila dva mesta za Nanking.
U muškoj juniorskoj konkurenciji na Prvenstvu sveta u planinskom biciklizmu Srbija je bila 32. nacija, ali nije imala plasman u svetskom juniorskom Kupu nacija za drumski biciklizam i u bodovanju na SP u be – em – iksu i ostala je bez mesta na Olimpijskim igrama mladih.
U Nankingu će se dve devojčice takmičiti u drumskom biciklizmu (hronometar i drumska trka), planinskom bicklizmu (kros kantri i elimnator trka) i be – em – iksu.
Sabiraju se plasmani i proglašava i ekipni poredak. Po jedna članica ekipe mora da startuje u najmanje dve discipline od četiri: be – em – iks, kros kantri, eliminator trka i hronometar, dok u drumskoj trci startuju obe.
Na prvim letnjim Olimpijskim igrama mladih 2010. u Singapuru, kombinovana četvoročlana muško – ženska ekipa Srbije (tri takmičara Filip Pavlović, Aleksa Veličković i Lazar Jovanović i jedna takmičarka Jovana Crnogorac) zauzela je 27. mesto od 32 nacija sa 355 negativnih poena. Kolumbija je osvojila zlato sa 154 negativna boda, Italija srebro sa 171 poenom, a Holandija bronzu sa 191 bodom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.