Der 12 u Vrnjačkoj banji, Hasnovič sčauvao čutu majicu…

posted in: Stare vesti | 0

Član profesionalne ekipe Partizan Srbije Žolt Der zauzeo je 12. mesto u trećoj, najdužoj etapi od 233 km od Vranjske banje do Vrnjačke banje na 50. jubilarnoj trci „Kroz Srbiju“, a Esad Hasanović, njegov suvozač, stigao je u grupi u vremenu pobednika Nemca Meira iz ekipe Brandeburg i sačuvao žutu majicu što mu je donelo još četir svetska boda!


– Nisam zadovoljan, pogotovo kako smo organizovali finiš etape, ali nemojte mene da pitate – bio je ljut Der koji je u masovnom sprintu ostao bez pobedničkog postolja…
Kapiten Partizana Srbije Ivan Stvić je ukorio kolegu, a zatim spustio loptu na zemlju:
– Na može se, nekada, na silu. Sa Nemcima, koji su školovani na pisti i znaju kako se sprinta i postavlja za završnicu, veoma je teško. Moramo da budemo zadovoljni, u veoma teškoj etapi po velikoj vrućini, uspeli smo da sačuvamo Hasanoviću obe majice žutu i plavu, što nije mala stavr u ovakvoj konkurenciji i doneli još četiri svetska boda na konto Srbije. Kontrolisali smo sve begove, čak smo i u prvih sto kilometra mi izašli na čelo i diktirali tempo. Nismo se uplašili bega dvojice biciklista, znali smo da ne mogu da izdrže… Osećam se dobro, iako sam se malo pribojavao ovako dugačke etape.
Beg Belgijanca Petersa i Holanđanina Hogheimstera koji su kod Prokuplja na pola etape imali preko šest minuta prednosti, nije zabrinuo nikoga u karavanu. Oni su pokupili poene i bonifikacije na prolaznim ciljevima… Vozači iz tri srpske ekipe diktirali su tempo, pa se prednost smanjila i kod jezera Ćalije, na 180. kilometru su ulovljeni. U tom periodu došlo je do dva pada. Prvo je slomio ključnu kost kod Prokuplja na 119. kilometru trećeplasirani u generalnom poretku Dean Podgornik (Slovenija, Loborika), a potom na delu etape gde se delila putna hrana kod Razbojne na 160. kilomeru i Nemavc Belka iz Brandeburga koji je slomio čašicu na kolenu… Prebačeni su kolima hitne pomoći koja prate karavan u Kruševac u bolnicu.
– Imali smo sreću sa vetrom, nije nam duvao u grudi, inače bi ovako dugačka etapa bila pakao – naglasio je Dragan Spasić iz reprezentacije Srbije. – Išli smo na čelo sa ostalim srpskim biciklistima i kontrolisali trku, beg nas nije mnogo interesovao jer smo znali da ne mogu da izdrže. Mislimo da smo časno branili i odbranili žutu majicu Hasanoviću.
Selektor Radiša Čubrić je planirao ovakav razvoj etape:
– Nismo jurili begunce, dva vozača ne mogu 150 klometra da izdrže u jakom ritmu. Da je došlo do bega veće grupe, sigurno bismo krenuli za njima. Etapa je bila veoma naporna, moramo dobro da se odmorimo i pripremimo za sutra i da planirmo potpuno drugojačiju taktiku, dolaze prva brda i tu se vozi na drugi način. Čestitke Hasanoviću, lepo je kada se osvajaju bodovi za Srbiju…
U Vrnjačkoj banji mnogobrojnim turisti, posle programa KUD Izvor, dočekali su karavan. Sprint je bio paklen, Nemci su ponovo imali dubl prvo i drugo mesto u etape Meier i Šafer, trći je bio sjajni Rus Aleksandar Poršev iz ekipe Itera Kaćuša sa kojim su vozači Partizan Srbije „ratovali“ nedavno na trci „Pet krugova oko Moskve“. Na 300 metra pre cilja došlo je do pada grupe do desetak biciklista ali su dobili vreme pobednika. Hasanović je sačuvao žutu majicu sa osam sekundi prednosti u odnosu na Šafera i 18 sekundi boljim vremenom od Meira. Najbolji plasman od srpskih vozača sačuvao je Ivan Stević na deobi petog mesta sa 23 sekundi zaostatka.
Prva od dve etape odluke je u četvrtak 17. juna Vrnjačka banja – Zlatibor od148 km sa dva brdska cilja druge i treće kategorije.
Rezultati, treća etapa Vranjska banja – Vrnjačka banja 233 km : 1. Timo Meier 5:34, 24 časova, 2. Stefan Šafer (obojica Nemačka, Brandeburg), 3. Aleksandar Poršev (Ruzsija, Itera Kaćčuša)…12. Žolt Der (Srbija, Partizan Srbija) i grupa sa svim srpskim biciklistama u vremenu pobednika.
Generalni pojednačni plasman za žutu majicu trke „Kroz Srbiju“: 1. Esad Hasanović 14:36,49 časova, 2. Stefan Šafer (Nemačka Brandeburg) + 8 sekundi zaostaka, 3. Tino Meier (Nemačka, Brandeburg) + 18, 4. Aleksandar Poršev (Rusija, Itera Kaćuša) + 21, 5. Ivan Stević (Srbija, Partizan Srbija), Vrečer (Slovenija, Perutnina), Hogheimster (Holandija), Peters (Belgija) – svi sa po 23 sekunde zaostatka, 9. D`Anđelo (Italija, CDC) + 24 sekunde, 10. Gabor Kasa (Srbija, nacionalni tim) +24…15. Žolt Der (Srbija Partizan Srbija) + 28 sekundi itd.
Plavu majicu Sosijete ženeral banke za brdske ciljeve nosiće Hasanović, zelenu majicu za prolazne ciljeve Pošte Srbije preuzeo je od Podgornika, Belgijanac Peters, a belu majicu Ministarstva omladine i sporta Srbije Meusen (Belgija).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.