Hasanović 40. na hronometar, Kanćelara osvojio četvrtu titulu na SP u Melburnu

posted in: Stare vesti | 0

Srpski biciklista Esad Hasanović, član profi tima Partizan Srbija, osvojio je 40. mesto u trci na hronometar na 77. Šampionatu sveta u biciklizmu u Đilongu kraj Melburna u Australiji, sa 8,02 minuta zapstatka iza pobednika švajcarskog reprezentativca Fabijana Kanćelare (29 godina), koji je stazu od 45,6 kilometra prešao za 58,09 minuta (prosek 47,04 kilometra na čas).

– Hasanović se veoma trudio, izvezao je tešku stazu veoma borbeno, ali se još jednom pokazalo da u ovoj disciplini boj ne bije samo srce u junaka već i – vrhunska oprema. Iako smo doneli specijalni bicikl i točkove, bio je najlošiji od bicikala svih učesnika, čak i od debitanata, vozača Čilea i Malezije, tako da je i to uticalo na ukupan plasman. Interesanto da Italijani, prvi put u istoriji SP nisu prijavili takmičare za hronometar – kaže selektor srpsk reprezentacije Radiša Čubrić. – Takođe, Hasanović se slabije snalazi kada je vetar na stazi a imali smo nesreću da je jako duvalo uprvo kada je startovala njegova grupa. Kasnije se vetar malo smirio. Sa boljom opremom i jačim i dužim pripremama, bio bi desetak mesta više u plasmanu…

Hronometar je vožen i na delu staze gde će se 1. oktobra održati drumska trka za vozače do 23 godine, a 3. oktobra i drumska trka za elitu:

– Jedan od razloga zašto smo prijavili Hasanovića za hronometar je i da oseti stazu za drumsku trku. Teška je, zahtevna sa dva brda, od kojih drugo traži tehnički besprekornu vožnju jer se u podnožju biciklisti skoro zaustavljaju i kreću „od nule“ – dodao je Čubrić. – Zekavica startuje na stazi od 158. kilometra i očekujem  plasman među prvih 30. Odlično je pripremljen i motivisan. Meteorolozi su najavili i poboljšanje vremena, prognoza je sunčano i bez vetra sa temperaturom od oko 20 stepeni.

Kanćelara (čiji je nadimak Spartak) je ubedljivo osvojio četvrtu titulu (2006, 2007, 2009. i 2010) a ima i bronzu 2005. Olimpijsko zlato osvojio je 2008. u Pekingu. Jedini je vozač sa četiri zlatne medalje i ukupno pet trofeja na SP u ovoj disciplini. Ovo mu je bilo deveto uzastopno učešće na SP u vožnji protiv štoperice (2001. – 2009). U ovoj sezoni je vozio šest hronometra i na tri je pobedio (jednom na „Oko Švajcarske“ i dva puta na „Turu“). Majicu duginih boja za šampiona obukao je na cilju trke kod mosta Duge na reci Barouv, pretekavši za 1,02 minuta britanskog biciklistu Dejvida Milara i za 1,12 minuta Nemca Tonija Martina. Od četri prolaza, samo je na prvom Milar imao bolje vreme od Kanćelare.

Britanac Milar je bio vicešampion sveta 2001, potom je 2003. osvojio i šampionsku titulu, ali mu je oduzeta zbog dopingovanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.