Hasanović deseti na Zlatiboru, ali je izgubio žutu majicu!

posted in: Stare vesti | 0

Esad Hasanović profesionalac u srpskom timu Partizan Srbije, stigao je u četvrtoj etapi 50. jubilarne trke „Kroz Srbiju“od Vrnjačke Banje do Zlatibora (148 km) deseti i posle tri dana nošenja žute majice morao je da je preda! Grupa u kojoj je bio Hasanović imala je 29 sekundi zaostatka u odnosu na pobednički kvartet gde je u spritu pobedio Rob Pauvers (Belgija, Fidea), ispred Slovenca Roberta Vrečera (Perutnina), Vladimira Koeva (Bugarska, Hemus) i prošlogodišnjeg pobednika trke Davida Torosantučija (Italija, SDC).

  
  Tako je žuta majica promenila vlansika i u petoj etapi, za koju kažu da je odlučujuća, od Zlatibora do Pala u Republici Srpskoj (172 km) nosiće je slovenački profesionalac Robert Vrečer iz Perutnine Ptuj!

   – Ovo nismo planirali, a ovakve stvari se skoro uvek dogode kad ne očekuješ. Nisam mogao da pratim „skok“ Vrečera na oko 3,5 km do cilja, skakao je kao jarac najmanje deset puta, tako da je pobegao i povukao još trojicu biciklista – pričao je na cilju Esad Hasanović. – Pomagao mu je suvozač Mugerli. Nisam izdržao, „pustio“ sam i ostao u grpi, nadajuči se da neće bti velika razlika. Čestitam selektoru reprezentacije Srbije Radiši Čubriću na sjajnoj taktici da pošalje u beg Gabora Kasu a u toj grupi od 13 biciklista, bili su i Kozomara iz Partizan Srbije i Rajković iz Festine. Drugi su ih jurili, pre svih Belegijanci  i Slovenci, a mi smo štedeli snagu…

    Radiša Čubrić je na početku uspona ka Zlatiboru kod Užica, kada se pocepala grupa od 13 bicklitsa na dva dela, bodrio Kasu da pokuša solo beg:

     –  Nadao sam se da će sedmorka doći do tunela na oko 3,5 km do cilja,  a tada je plan bio da Kasa pokuša da se izdvoji. Na žalost, u toj grupi nije bilo volje da se sarađuje, vozači iz Slovenije i Italije nisu menjali, a Kasa koji je odlično vozio nije imao snage za odlučujući skok…

    Grupa od 13 biciklista, koja se izdvojila na polovini etape, napravila je najveću prednost od preko tri minuta, ali je posle Užica razlika pala na minut i na polovini uspona ka Zlatboru, ostatak karavana ih je ulovio. Mnogo snage su potrošili Slovenci i Belgijanci… Isplatilo im se jer je Slovenac Vrečer obukao žutu majicu, a nekadašnji šampion sveta do 23 godine u ciklo krosuBelgijanac  Kevin Pauvels pobedio u etapi…

     –  Trka je još otvorena, peta etapa do Pala ima i te kako teške uspone, a u brdima ne možeš uvek da računaš na pomoć suvozača. Imamo još dobrih vozača, koji kao Kasa mogu da budu uspešni u begu – najavio je selektor Čubrić.

Srpski biciklisti bili su uspešni na prolaznim ciljevima u etapi, što je i bila ideja kada su krenuli u beg, da spreče rivale da osvajaju bonifikacije… Kasa je  u Mrčajevcima drugi, u Kraljevu  i Užicu  četvrti… Kozomara je pobedio u Užicu. Najviše je „zaradio“ Slovenac Matej Marin koji je bio prvi i drugi i obukao je zelenu majicu Pošte Srbije  na počasnoj bini na Zlatiboru gde je učesnike i goste pozdravio i potpredsednik Opštine Čajetina Milan Lazović. U beloj majici Ministarstva omladine i sporta Srbije  voziće Tom Meusen (Belgija). Plavu majicu Sosijete ženeral banke  nosiće  najbolji brdski vozač Vladimir Koev (Bugarska, Hemus) koji je slavio na drugom brdskom cilju.

     Na nezvaničnom prolaznom cilju u Kraljevu. kod kuće dvostrukog pobednika trke „Kroz Srbiju“ Radoša Čubrića, pobedio je Marko Stanković iz  reprezentacije Srbije i nagradu mu je uručio  upravo Radoš Čubrić.

     Peta etapa od Zlatibora do Pala ima dva brdska cilja prve kategorije Sjemeć i Romanija.

    Rezultati, četvrta etapa, Vrnjačka banja – Zlatibor 148 km, prosek 42,8 km na čas: 1. Kevin Pauvels (Belgijam Fidea) 3:27,11, 2. Robert Vrečer (Slovenija, Perutnina), 3. Vladimir Koev (Bugarska, Hemus), 4. Davide Torosantuči (Italija, CDC) – svi u vremenu prvog, 4. Stefan Šafer (Nemačka, Brandebrug), 10. Esad Hasanović (Srbija, Partizan Srbija), 12. Gabor Kasa (Srbija, nacionalni tim) -svi u vremenu Šafera…23. Jevgenij Sobal (Balorusija, Partizan Srbija) + 51, 32. Žolt Der (Srbija, Partizan Srbija) + 1,11 minuta, 35. Ivan Stević (Srbija, Partizan Srbija) + 1,19 minuta zaostatka itd.

     Generalni plasman: 1.  Vrečer 18:04, 17 časova, 2. Pauvels  + 1 sekund, 3. Koev + 6, 4. Torosantuči + 11, 5. Esad Hasanović +12, 9. Kasa + 37, 24. Sobal + 1,02, 29. Der + 1,22, 33. Stević + 1,25 38. Goran Šmelcerović (Srbija, Festina) + 1,49, 53. Nebojša Jovanović (Srbija, nacionalni tim) + 2,54 minuta itd. U etapi startovala 94 vozača i niko nije odustao.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.