Hasanović treći u pojedinačnom plasmanu „Partizan Srbija“ najbolja ekipa na 50. trci „Kroz Srbiju“

posted in: Stare vesti | 0

Veliki uspeh srpskog biciklizma na 50. jubilarnoj trci „Kroz Srbiju“ završenoj posle pet etapa i 1.073 kilometra u Rumi! Esad Hasanović, profesionalac u timu Partizan Srbija osvojio je treće mesto u pojednačnom generalnom plasmanu iza Italijana Luke Askanija (Italija, CDC Kavalijeri) i Mateja Mugerlija (Slovenija Perutnina Ptuj), dok je profi tim Partizan Srbija nabolja ekipa u konkurenciji 19 timova koji su krenuli sa starta u Mladenovcu! Drugi je CSC Kavlijere, treći Itera Kaćuša (Rusija).


U sprintu skoro celog karavana od preko 80 biciklista u poslednjoj etapi od Milića u Republici Srpskoj do Rume (155,5 km) pobedio je Italijan Davide d`Anđelo iz tima CSC, ispred Nemca Timo Meiera (Brandebrug) i Aleksandra Porševa (Rusija, Itera Kaćuša). Četvrto i peto mesto pripalo je Žoltu Deru i Ivanu Steviću iz Partiztan Srbije. Etapa je vožena u spomen na legendarnog srpskog biciklistu Veselina Vesu Petrovića koji je rođen u Milićima.
– Ovo je moj najveći uspeh u karijeri. Pre toga, najbolji rezultat bila mi je pobeda, uprvo ove godine pre nepunih mesec i po dana na trci „Velika nagrada Moskve“ – pričao je Esad Hasanović (25 godina) pošto je primio veliki pehar za treće mesto na pobedičkoj bini u Rumi prd skoro dve hiljade gledalaca. – Zahvaljujem se svim biciklistima iz tri srpske ekipe prvo na pomoći da nosim žutu majicu tri dana, potom i na podršci u pokušaju da je vratim u petoj etapi na paklenom usponim na Sjemeć i Romaniju. I danas su se trudili da mi pomognu da eventualno napravimo beg i preuzmemo žutu majicu, imao sam samo 29 sekundi zaostaka, ali su se uortačili Italijani i Bugari, tako da pokušaji Dera, Stevića, Milanka Petrovića,Aleksandra Dukića iz Festine ali i ostalih srpskih biciklista, nisu urodili plodom…
Na pitanje da li je moglo da bude drugojačije u petoj etapi kada su Askani i Mugerli pobegli, Hasanović je priznao:
– Razmišljako sam samo sekund duže, da sam reagovao instiktivno i da sam krenuo za njima odmah, sve bi bilo drugojačije…Ipak sam zadovoljan, pobedio sam u prvoj etapi i tri dana nosio žutu majicu. Osvojio sam i 36 svetskih bodova – osam za pobedu u etapi, tri puta po četiri boda za svaki dan proveden u žutoj majici i na kraju 16 bodova za treće mesto u ukupnom plasmanu. Moja ekipa je najbolja na trci što je takođe lep uspeh, ali ostaje žalost za propuštenom prilikom da pobedim i trku…
Mladi 22 godišnji sportski direktor Partizan Srbije Dušan Banović, sin tvorca ove selekcije Branka Banovića i nekadašnje odbojkaške reprezentativke Radničkog Radmile Ostojić, je istakao:
– Uspešna trka za Partizan Srbiju, imamo trećeg u generalnom plasmanu i najbolja smo ekipa, Hasanović je pobedio i u etapi, Žolt Der i Stević su bili blizu postolja… Lepo je da jedan srpski vozač bude na kraju na postoplju dve godine za redom, lane je Der bio drugi. Bugari su danas odradili posao za Italijane, vukli su 60 km na čas, nisu dali nikome da pokuša da pobegne. Ali i to je biciklizam…Hvala svim srpskim biciklistima na pomoći i saradnji, kao i stručnim štabovima reprezentacije Srbije na čelu sa selektorom Čubrićem i Festine koju je vodio Miroljub Krstić. Ovo je i njihov uspeh.
Ivan Stević se posvađao sa italijanskim biciklistikma na cilju poslednje etape:
– Nisu pustili ni jedan beg, bili su gramzivi, hteli su sve, a u biciklizmu moraš da budeš fer i omogućiš, kada je sve rešeno da se i drugi raduju. Platili su Bugarima da „rade“ za njih, što nije neuobičajeno na trkama… Predložiću organizatorima da ih više ne zovu. Hvala svim drugovima iz tri reprezentacije na pomoći, uložili smo svi zajedno mnogo znoja i truda i malo je nedostajalo sprotske sreće pa da uspeh bude još veći…
Žolt Der je ostao „kratak“ za postolje posle sprinta:
– U ovakvoj konkurenciji, i četvrto mesto je lep plasman. Italijani su iskoristili Bugare i došli do cilj odmorni i odlično je sprintao D`Anđelo. Ja sam se malo istrošio, a možda i prerano otkrio karte koliko sam spreman, kada sama u dve predhodne etape pokazao svima da sam jak i u brdima. U poslednjoj etapi su budno pazili na mene a na sve toj još sam pokvario stomak i danas su mi bile teške noge tako da nisam pružio sve što sam mogao. U ovakim trkama za uspeh nedostaje i malo sreće, a nama je bila itekako potrebna…
Vožnju svih biciklista Srbije, posebno Hasanovića, pohvalio je i selektor Radiša Čubrić:
– Disali su kao jedan, pomagali kada je bilo potrebno. Hasanović je pokazao da je najspremniji, nedostajalo je veoma malo da pobedi trku. Italijani su „zatvorili“ sa Bugarima poslednju etapu, nije bilo šanse za beg…U celini, odličan rezultat srpskog biciklizma, koji je doprineo da ukupni utisak o 50. jubilarnoj trci bude izvanredan, na čemu čestitam organizatorima.
Na konferenciji za novinare italijanskim biciklistima, pobedniku Askaniju i prvom u etapi D` Anđelu, postavljeno je pitanje da li je tačno da su u dve brdske etape koristili radio stanice za vezu sa svojim klupskim kolima što je zabranjeno propisima:
– Nije tačno, ko je preneo ovu informaciju je zlonameran – odgovorio je Askani (27 godina), ali nije zvučao baš previše ubedljivo. On je inače bio prvak Italije za bicikliste do 23 godina u vožnji na hronometar. U avgustu 2009. istekla mu je suspenzija od dve godine zbog korišćenja nedozvoljenih preparata na Šampionatu Italije u vožnji na hronometar 2007.
Sportski direktor trke, dvostruki pobednik Rajko Čubrić, je na pitanje da li je moguće dokazati ovaj prekršaj, koji povlači i diskvalifikaciju, rekao:
– Možda i može, ali ostavimo ovu priču da postane anegdota o „aferi“ koja će se prepričavati na narednim trkama. Molim vas da svi zajedno verujemo da su u našem viteškom sportu pobedili vitezovi, na častan i pošten način…
Trku je zatvorio predsednik organizacije Ljuba Živanović u prisustvu gradonačelnika Rume Zorana Lukovića i drugih brojnih uglednih zvanica. Zahvalio se na podršci Miistarstva omladine i sporta Srbije i Ministarstu ekonomije i regionalnog razvoja i sponzorima kao i svim gradovima domaćinima etapa Beogradu, Mladenovcu, Zaječaru, Kžanjevcu, Vranju i Vranjskoj banji, Vrnjačkoj banji, Palama, Milićima i Rumi. Zelenu majicu pošte Srbije poneo je Bugarin Vladimir Koev iz Hemusa, plavu majicu Sosijete ženeral banke Matej Marin (Slovenija, Perutnina Ptuj) a belu majicuMinistarstva omladine i sporta Srbije Tom Meusen (Belgija, Fidea). „Trofej Bora Ivaković“ u spomen na legendarnog direktora trke „Kroz Srbiju“ za najboljeg vozača po bodovima za ostvarene plasmane u etapama, na brdskim i prolaznim ciljevima osvojio je Matej Mugerli (Slovenija Perutnina Ptuj).
Rezultati, poslednja šesta etapa, Milići – Ruma (155 km). 1. David d`Anđelo (Italija, CDC) 3:25,17 časova, 2. Tino Meier (Nemačka, Brandeburg), 3. Aleksandar Poršev (Rusija, Itera Kaćuša), 4. Žolt Der, 5. Ivan Stević (obojica Srbija, Partizan Srbija), 6. Mičel Huenders (Holandija, Rojters) – svi u vremenu pobednika itd.
Generalni pojedinači plasman: 1. Luka Askani (Italija, CSC) 25:59,54 časova, 2. Matej Mugerli (Slovenija, Perutnina) + 23 sekunde, 3. Esad Haljsanović (Srbija, Partizan Srbija) + 29, 4. Orelen Ribe (Francuska, AVC)+ 53, 5. Havijer Kvesada (Španija, Iraklion, Krit), 6. Dmitri Kosjakov (Rusija, Itera Kaćuša) + 50 sekudni……21. Žolt Der + 7,19, 28. Ivan Stević (obojica Srbija, Partizan Srbija)+10,16, 41. Nebojša Jovanović (Srbija, nacionalni tim)+ 14,08, 46. Goran Šmelcerović (Srbija, Festina)+ 21,23, 55. Dragan Spasić (Srbija, nacionalni tim)+23,58 minuta zaostatka itd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.