Lakša staza a jača konkurencija na trci „Kroz Srbiju“ nego lane!

posted in: Stare vesti | 0

Dan uoči starta 52 trke „Kroz Srbiju“ (12 – 17. jun, Niš, Kragujevac, Bajina Bašta, Pale, Ruma, Sremska Mitrovica, Beograd) sportski direktor Aleksandar Šuki Milenković najavio je dolazak pobednika nedavno završene trke „Oko Slovačke“ Italijana Enrika Rosija iz Meredian tima (Hrvatska)!
Time se dodatno pojačala konkurencija i sastav učesnika je – atomski, jer ne treba zaboraviti da startuje u toj ekipi i Davide Rebelin kontroverzni Italijan kome je oduzeta zbog dopinga vicešampionska olimpijska titula u Pekingu 2008. a u danskoj ekipi Kristina vočis (najboljoj u Evropi prošle godine) Danac Mihael Rasmunsen (lane drugi iza Stevića) koji je 2005. i 2006. osvojio tačkastu majicu najboljeg brdskog vozača na „Tur de Fransu“ dok je 2007. deset dana nosio žutu majicu na najprestižnijoj trci u svetu. Imaju i dva pojačanja Štefana Šumahera i Tomasa Freja iskusne vozače iz pro tur ekipa!…

U Kristina vočis neće starovati sprinter Anđelo Furlan (Italija) koji je 2001. pobedio u dve etape na „Kroz Srbiju“ i četiri dana nosio žutu majicu, a u karijeri ima pobedu u etapi na španskoj Vuelti 2002.
– Furlanu je u Slovačkoj pukla bubna opna, navukao je nešto na trci u Južnoj Americi pre dva meseca i stanje se pogoršalo pa je posle prve etape otišao u Italiju na preglede – kaže Ivan Stević prošlogodišnji pobednik trke „Kroz Srbiju“.- Sa jedne strane dobro je što nema ovog opasnog sprintera, jer se otvaraju nama šanse, ali ako dolazi Rosi, biće veoma opasno jer je on dobar i u sprintu ali i na brdu. Rasmunsen mi je rekao da stiže na trku „Kroz Srbiju“, koju inače veoma ceni i kaže da se zaljubio u nju na prvi pogled, da pobedi i da se neće zadovoljiti samo etapnim trijumfom, već ide i na generalni plasman!
Stević smatra da je staza lakša nego lane, ali da ima jednu izuzetno tešku etapu, četvrtu od Bajine Bašte do Pala:
– Na trci „Oko Slovačke“ imali smo najtežu etapu sa 2.400 metara uspona. Ova do Pala ima 3.500 metara uspona, a ako znamo, na primer, da je uspon na Kopaonik ukupno 1.400 metara vidi se koliko je teška. Imamo jedan Kopaonik više nego u Slovačkoj! Moramo da pazimo u svakoj etapi, posebno u drugoj koja je, praktično, prva jer u Nišu je samo zagrevanje i pipanje pulsa. Mnogi će se čuvati, u drugoj i trećoj etapi, za Pale, pa će biti taktiziranja i tada nisu isključena i iznenađenja.
U Slovačkoj su Stević i Gabor Kasa subotički olimpijac, lane najbolji mladi vozač i četvrti u generalnom plasmanu, vozili bez ambicija za visoke plasmane:
– Nisam u špicu forme, noge me još ne slušaju kako treba. Pokušao sam u etapama da nešto više uradim, ali nije išlo. Malo sam pauzirao, tako da svež dočekujem start naše trke. Kasa i ja imamo dobru podršku u ekipi, tu je i Slovenac Bajc na koga možemo da se oslonimo. Mnogo zavisi i kako će se trka otvoriti, meni je cilj da pobedim jednu etapu a ako to bude dovoljno i za žutu majicu, da nastojimo što duže da je sačuvamo. Konkurencija je jača nego lane, etape su kraće i sve obećava izuzetno uzbudljivu i neizvesnu trku.
Prijavljeni su vozači iz 19 zemalja: Danske, Japana, Belgije, Nemačke, Grčke, Rumunije, SAD, Rusije, Češke, Austrije, Poljske, Turske (“Salkano tim“ i nacionala reprezentacija), Bugarske, Makedonije, Hrvatske, BiH (BSK iz Banjaluke i nacionalni tim), Mađarske, Hong Konga i Srbije (tri ekipe).
– Malo imamo problema sa našom mladom selekcijom Srbija Festina – kaže slektor Radiša Čubrić.- Milošu Stojanoviću su u ponedeljak u centru Kraljeva ukrali bicikl, a Marko Stanković je na Kopaoniku dobio sunčanicu, izašli su mu i plikovi od sunca. Zekavica ima problem sa aklimatizacijom po dolasku iz SAD, boli ga i stomak jer je dehidrirao je na trci u Filadelfiji. Zdravi i pravi su Nikola Kozomara i Aleksandar Milivojević. Kao šestog vozača u tom timu planirao sam Uroša Jovanovića iz Radničkog, ali je pitanje da li će startovati jer nema dovoljno treninga. Mislim da imamo odlične vozače, posebno u Salkano timu i kragujevačkom Radničkom koji mogu da se umešaju u borbu za postolje u svakoj etapi.
Ovogodišnja 52. trka „Kroz Srbiju“ se vozi pod sloganom „Turizam, kultura i biciklizam zajedno“ uz podršku Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstva kulture, informisanja i informatičkog društva, Ministarstva omladine u sporta Srbije, MUP Srbije i Republike Srpske, graničnih policija Srbije i BiH i gradova etapnih mesta Niš, Kragujevac, Bajina Bašta, Ruma, Sremska Mitrovica i Beograd.
Žutu majicu darovaće PTT Srbije sa firmama Vestern union, SAP i S i T, NIS Gasporm njeft sponzorisaće tačkastu majicu za najboljeg na brdskim, prolaznim i ciljevima etapa, plavu majicu za brdske vozače Sosijete ženeral banka, zelenu za sprintere Salkano, a belu za mlade vozače Farmakom MB.
U sponzorskom pulu su i Delta motors Be – Em – Ve, BRM Festina, Boksit AD a zvanično piće je Prolom voda. Medijski sponzor je RTS TV Beograd.

Brojke i slova

37.611: kilometara, tolika je ukupna dužina 51 trke.
17.427: evra je nagradni fond trke.
8.000: litara Prolom vode popiće se na trci.
1.500: evra nagrada je za pobednika u generalnom plasmanu.
961: sat je ukupno vremensko trajanje 51 trke, ili preko 40 dana i noći.
774,6: kilometara dugačka je staza ovogodišnje trke.
723: evra je nagrada pobedniku u etapi.
172,6: kilometra je najduža etapa ovogodišnje trke (treća Kragujevac – Bajina Bašta).
73: godine od osnivanja trke, prva je održana 1939.
52,4: kilometra je najkraća etapa ovogodišnje trke (prva u Nišu).
51: broj do sada održanih trka.
34: grada, varošica i naseljenih mesta je na ovogodišnjoj stazi.
18: broj srpskih biciklista u trci (dvojica u Salkano timu, šestorica u Radničkom, četvorica u Železničaru MBN i šestorica u Srbija Fastina).
13: godina je Festina zvanični merilac vremena na trci.
6: etapa je na stazi 52. trke.
3: selekcije iz Srbije stratovaće na trci (Radnički Kragujevac, Železničar MBN Niš i Srbija Festina – mladi)
1: prvi put žutu majicu najboljeg u generalnom plasmanu sponzorisaće pul sponzora PTT Srbija, Vestern union, SAP i „S i T“.

Jaki Kragujevčani

Kragujevački Radnički startuje sa čak tri olimpijska kandidata Žolt Der, Nebojša Jovanović i Esad Hasanović i sa mnogo optimizma dočekuje trku „Kroz Srbiju“. U timu su i Goran Šmelcerović, Svetislav Blagojević i Dejan Marić koji je trenutno lider u Ligi Srbije sa dve pobede na dve velike domaće trke, klasiku „Beograd – Čačak“ i „Velikoj nagradi Čubure“. Menadžer je Aleksandar Marić.
U ekipi niškog Železničara MBN su četvorica srpskih vozala iskusni Dragan Spasić, kao i Marko Bogdanović, Đorđe Stevanović i Marko Danilović, kao i dva bugarska takmičara Dimov i Koev. Menadžer je Miroljub Krstić.
Tim Srbija Festina nade ima najavljen ovaj sastav: Jovan Zekavca, Nikola Kozomara, Aleksandar Milivojević, Miloš Stojanović, Marko Stanković i Uroš Jovanović. Menadžer je Radiša Čubrić.
U „Salkano timu“ su Ivan Stević i Gabor Kasa. Menadžer je Luka Žele.

Devetorica Srba sa 16 pobeda

Na trci „Kroz Srbiju“ pobeđivala su devetorica vozača iz Srbije koji imaju ukupno 16 trijumfa: Radoš Čubrić (1965. i 1970), Momčilo Lajzer (1976), Dragić Borovićanin (1982) Mikoš Rnjaković (1985, 1990, 1991, 1996), Rajko Čubrić (1988. i 1989), Zoran Ilić (1992), Saša Gajičić (1997. i 2001), Aleksandar Nikačević (2000. i 2002) i Ivan Stević (2011)

Plasmani u 2011.

Generalni plasman 51. trke “Kroz Srbiju” 2011: 1. Ivan Stević (Srbija, Partizan “Pauer muv”) 27:29,32 časova, 2. Mihael Rasmunsen (Danska, Kristina vočis) + 2 sekunde, 3. Matije Konverset (Francuska, AVC) + 14 sekundi, 4. Gabor Kasa (Srbija, Manisa spor) + 1,12 minuta zaostatka, 5. Hening Bomel (Nemačka, Brandenburg) + 1,30… 15. Žolt Der (Srbija, Radnički) + 4,32, 18. Esad Hasanović (Srbija, Partizan “Pauer muv”)+ 5,03, 28. Predrag Prokić (Srbija, Radnički) + 6,52, 31. Goran Šmelcerović (Srbija, Radnički) + 8,12 itd.
Zelenu majicu za prolazne ciljeve osvojio je Polihronos Đorđakis (Grčka) dok je plava majica za brdske ciljeve pripala Reinbertu Veilingi (Holandija, Kaćuša). Najbolja ekipa je bila AVC (Eks an Provans, Francuska) koja je osvajila crvene majice. „Trofej Bora Ivković“ za nauspešnijeg biciklistu na prolaznim i brdskim ciljevima i u etapama osvojio Pavel Gatskij (Kazahstan, Astana).

Trasa ovogodišnje trke ,,Kroz Srbiju:

Prva etapa, 12. jun: Niš, svečano otvaranje trke (52,4 km).
Druga etapa, 13. jun: Niš – Kragujevac (146 km)
Treća etapa 14. jun: Kragujevac – Bajina Bašta (172,6 km)
Četvrta etapa, 15. jun: Bajina Bašta – Pale (171,8 km).
Peta etapa, 16. jun: Milići – Ruma (154 km).
Šesta etapa, 17. jun: Sremska Mitrovica – Beograd (77,8 km).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.