Nebojša Jovanović drugi i peti u dve UCI trke u Dobriču u Bugarskoj

posted in: Stare vesti | 0

Dobre vesti za srpski biciklizam stigle su i sa dve trke za UCI bodove u Evropa turu u kategoriji 1.2 u Dobriču u Bugarskoj: Nebojša Jovanović reprezentativac Radničkog iz Kragujevca bio je drugi u prvoj trci i osvojio 30 bodova, da bi u drugoj zauzeo peto mesto i zadio još deset poena, ukupno 40 i sa Ivanom Stevićem, koji je pobedom u prvoj etapi u Moskvi svoj bodovni bilans uvećao na 78 poena, je naš najuspešniji biciklista u novoj sezoni!
– Ovo je veliki povratak Nebojše Jovanovića na svetsku biciklističku pozornicu posle teške nesreće 2010. na trci u Češkoj kada je u grupu biciklista uleteo motociklista i prvi na udaru bio je uprvo naš olimpijac– kaže vođa kragujevačkog Radničkog na ovim trkama Radomir Pavlović, profesor, predsednik Stručne komisije BSS.- U prvoj trci je pokazao izuzetnu snagu, kada se preselio u pobednički beg sa sjajnim Bugarinom Graševim koji je lane pet dana nosio žutu majicu na trci „Oko Bugarske“. Na cilju mu je nedostajalo malo svežine da pobedi, Grašev je bio spremniji. U drugoj trci je ostao sam u grupi sa „vukovima“ nije imao pomoć suvozača i to je uticalo da se ne nađe na postolju. Staza je bila ravna, da su bila brda, Jovanović bi ih „razneo“, toliko je trenutno jak. Pomogao je i mladi Dejan Marić koji je sto kilometra bio u begu, koji smo na kraju mi morali da lovimo jer nam sastav grupe nije odgovarao. Na cilj su dolazile grupice biciklista, a karavan je bio desetkovan…
Pobedio je Stefan Histrov (Bugarska) u vremenu 4:38,47 časova, drugi je bio Bugarin Vladimir Koev sa osam sekundi zaostatka, dok je treći stigao Mađar Kristijan Lovaši sa 1,23 minuta slabijim vremenom. Grk Haralampos Kastratas na četvrtom mestu imao je 1,23 minuta slabije vreme, a Jovanović na petom 1,24 minuta zaostatka. Na 14. mestu trku je završio Dragan Spasiić sa 1,54 minuta zaostatka, dok je 35. bio Dejan Marić sa 4,08 minuta slabijim vremenom od pobednika.
U kriterijumu u Dobriču, održanom između dve trke kategorije 1.2 Jovanović je zauzeo odlično četvrto mesto. Čuvao se za drugu UCI trku, tako da je propustio prvih nekoliko sprintova za bodove. Krenio je u poslednjih 25 km u beg sa još dvojicom biciklista, pobedio je u jednom bodovnom krugu i u drugom bio drugi što ga je “izbacila” na drugo mesto u trci, ali su se ekipe sa sprinterima organizovale, nisu dozvolile Jovanoviću da u poslednjih deset kilometra upiše bodove ulovile su ga u ciljnom pravcu i završio je na četvrtom mestu, iza Nemca Karlca, Rumuna Grosua i Tanriverdija iz turske Brisa spor.
Nebojša Jovanović je učesnik Olimpijskih igara u Pekingu 2008. Drumsku trku završio je na 85. mestu. Profesionalac je od 2005. u AEG Tošiba (SAD) gde je došao iz Partizana, da bi, potom 2007. otišao u profi tim Kosmote Kastro (Krit) a od 2009. i 2010. je vozio u praškoj Sparti. Prošle godine je bio u Partizanu a u ovoj sezoni je prešao u Radnički.
U karijeri ima 14 pobeda. Prvi put pobedio u etapnoj trci na „VN Bradla“ 2009. (kategorija 2.2) u Češkoj. Iste godine je slavio i u Kupu Češke, kao prvi stranac u istoriji ovog prestižnog takmičenja. Pobedio je u dve trke koje su bodovane za Kup Češke. Ima i dve pobede u etapama na trci „Kroz Srbiju“ 2004. i 2009. Vlasnik je i dve šampionske državne titule na drumu (juniorska 2001. i seniorska 2004.) i tri vicešampionske titule. U 2009. je bio i drugi u generalnom plasmanu na trci „Oko Halkidikija“ (2.2).
Najbolje je plasirani srpski vozač u istoriji na Šampionatima Evrope do 23 godine, šesto mesto u drumskoj trci 2003. u Atini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.