Nebojša Jovanović počeo da trenira

posted in: Stare vesti | 0

Srpski olimpijac, profesionalac u praškoj Sparti Nebojša Jovanović, koji je teško povređen na trci Kupa Češke „Velika nagrada Pribrama“ 22. avgusta, oporavio se i počeo je da trenira.
U Jovanovića i grupu vozača je na oko 40 km do cilja uleteo je vozač na motorciklu i pošto je srpski biciklista bio na čelu, primio je najjači udarac. Prema rečima očevidaca leteo je pet metara u vazduh, zadobio dva preloma ključne kosti i duboke rane na butini i rukama. Bicikl mu je potpuno uništen! Prošle godine Jovanović je pobedio na trci „Velika nagrada Pribrama“.

– Skoro dva meseca nosio sam gips i lečio rane na rukama i butini – priča Nebojša Jovanović. – Mislim da je nagore prošlo, jer sam počeo da idem u teretanu i da vozim bicikl, tri – četiri sata dnevno. Teško mi je, kao da nikada u životu nisam vozio bicikl, mišići su atrofirali i, praktično, počinjem od nule. Sve me boli posle svakog treninga, ali stisnem zube i nastavljam jer hoću da dočekam novu sezonu potpuno spreman. Još, doduše, ne radim punim intenzitetom, ožiljci na ranama su još sveži i vodim računa da ih ne povredim.
Što se tiče ekipe, Jovanović će o nastavku saradnje razgovarati sa menadžerima Sparte iduće sedmice, kada planira da ode u Prag:
– Nadam se da će ishod razgovora biti povoljan, stekao sam tamo dosta prijatelja i bili smo zadovoljni i oni i ja. Što se tiče vozača motorcikla koji je uleteo u grupu, ne znam dokle je stigao postupak protiv njega, ne želim ni da razmišljam o tome i da se opterećujem, neka moj advokat radi svoj posao. Znam samo da smo pripremili tužbu protiv organizatora trke jer nije poštovao propise o organizaciji. Čekamo i da vidimo kakav je zapisnik dala policija. Nešto smo načuli da hoće da prebace krivicu na bicikliste, a da sa sebe skinu odgovornost i da ne moraju da objašnjavaju kako je moglo da se desi da u zatvorenu kolonu, pod pratnjom policije, uđe motorciklista! Ukoliko se to dogodi tužićemo i policiju. Imam puno pravo na obeštećenje, jer sam izgubio trećinu sezone, proveo sam na lečenju skoro tri meseca, doveo u pitanje karijeru, a i život mi je bio ugrožen. Moram da kažem da je naša policija za deset kopalja ispred policije u Evropskoj uniji koja, najčešće, veoma loše obezbeđuju trke! Svačega sam se lošeg nagledao na trkama i to u zemljama gde biste očekivali vrhunsko obezbeđenje. Na našim trkama, kada se zatvori staza, ni mačka ne može da prođe a kamo li automobil ili motorcikl.
Nebojša Jovanović je učesnik Olimpijskih igara u Pekingu 2008. Drumsku trku završio je na 85. mestu. Profesionalac je od 2005. u AEG Tošiba (SAD) gde je došao iz Partizana, da bi, potom 2007. otišao u profi tim Kosmote Kastro (Krit) a od 2009. je u praškoj Sparti.
U karijeri ima 14 pobeda. Lane je prvi put pobedio u etapnoj trci na „VN Bradla“ (kategorija 2.2) u Češkoj. Prošle godine je slavio i u Kupu Češke, kao prvi stranac u istoriji ovog prestižnog takmičenja. Pobedio je u dve trke koje su bodovane za Kup Češke. Ima i dve pobede u etapama na trci „Kroz Srbiju“ 2004. i 2009. Vlasnik je i dve šampionske državne titule na drumu (juniorska 2001. i seniorska 2004.) i tri vicešapionske titule. Prošle i ove godine bio je treći na drumskom Šampionatu Srbije u dresu matičnog kluba Partizan. U 2009. je bio i drugi u generalnom plasmanu na trci „Oko Halkidikija“ (2.2).
Najbolje je plasirani srpski vozač u istoriji na Šampionatima Evrope do 23 godine, šesto mesto u drumskoj trci 2003. u Atini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.