Preminuo Zvone Zanoškar

posted in: Vesti | 0

LjUBLjANA, 7. avgust (Info centar)

– Zvone Zanoškar, nekadašnji biciklista, selektor reprezentacije Jugoslavije, dugogodišnji direktor najtrofejnijeg slovenačkog i jugoslovenskog kluba Rog iz Ljubljane, preminuo je u Ljubljani posle duge i teške bolesti u 84. godini.
Kao takmičar beležio je pobede na trkama u Sloveniji, a najveći uspeh mu je prvo mesto u ekipi Partizana na Šampionatu Jugoslavije u Beogradu 1950. na stazi oko Banjice.
Vozio je i za Rog i po prestanku karijere posvetio se trenerskom pozivu u ljubljanskom Rogu i stvorio plejadu vrhunskih bicklista i reprezentativaca. Potom je postao direktor kluba i na toj funkciji se zadržao 54 godine. Iz Roga su u vreme Zvoneta Zanoškara vozili u reprezentivnim selekcijama Rudi Valenčič, Jože Šebenik, Janez Žirovnik, Franck Škerl, kasnije Vinko Polončič, Primož Čerin, Jure Pavlič, Gorazd Penko…Od srpskih biciklista u Rogu je proveo veoma uspešan deo karijere Mikoš Rnjaković, pobedivši u majici ovog kluba u etapi na „Setimana Bergamaska“, „Velikoj nagradi Roga“, trci „Kroz Srbiju“…

Zvone Zanoškar je bio je u periodu od 1965. do 1985. u više mandata selektor ili trener reprezentacije Jugoslavije i vodio je na desetak olimpijskih igara, šampionata sveta i Mediteranskih igra. Dugo godina bio je i član Stručnog saveta BSJ.
U slovenačkom biciklizmu ostaće upamćen i kao jedan od osnivača „Franja maratona“ 1982. najveće biciklističke priredbe u tom delu Evrope, koja svake godine okuplja više hiljada učesnika.
Bio je veliki i iskreni prijatelj i drug sa srpskim biciklistima i biciklističkim radnicima.
Sahrana je u ponedeljak 12. avgusta na groblju Šmartno u Ljubljani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.