Rebelin i Rasmusen na trci „Kroz Srbiju“ protiv 18 srpskih biciklista

posted in: Stare vesti | 0

Srbija će na trci „Kroz Srbiju“ do 12. do 17. juna imati 18 biciklista svrstanih u četiri selekcije! Ovo je jedno od najmasovnijih učešće naših vozača na najprestižnojoj srpsksoj trci u poslednjoj deceniji.
Rivali će im biti vozači iz 20 ekipa iz 18 zemalja: Danske, Japana, Belgije, Nemačke, Grčke, Rumunije, SAD, Rusije, Češke, Austrije, Poljske, Turke (“Salkano tim“ i nacionala reprezentacija), Bugarske, Makedonije, Hrvatske, BiH (BSK iz Banjaluke i nacionalni tim), Mađarske i Hong Konga.
Među učesnicima su i vozači koji su pobeđivali etape na najvećim svetskim trkama- Davide Rebelin kontroverzni Italijan kome je oduzeta zbog dopinga vicešampionska olimpijska titula u Pekingu 2008. u hrvatskom Meridana timu i Danac Mihael Rasmunsen koji je 2005. i 2006. osvojio tačkastu majicu najboljeg brdskog vozača na „Tur de Fransu“ dok je 2007. deset dana nosio žutu majicu na najprestižnijoj trci u svetu! U njegovoj ekipi „Kristina Vočis“ iz Danske starovaće i Anđelo Furlan (Italija) koji je 2001. pobedio u dve etape na „Kroz Srbiju“ i četiri dana nosio žutu majicu, a u karijeri ima pobedu u etapi na španskoj Vuleti 2002.
Sa startnim borjem 1 u Nišu će u utorak 12. juna startovati u prvoj etapi prošlogodišnji pobednik srpski dvostruki olimpijac Ivan Stević koji vozi za turski „Salkano tim“. U ovoj ekipi je i drugi kandidat za olimpijske igre u Londonu Subotičanin Gabor Kasa koji je lane osvojio belu majcu za najboljeg mladog vozača i bio četvrti u ukunom plasmanu. Na ova dva vozača, bez obzira na konkurenciju treba ozbiljno računati za visok plasman…
– Neće im biti lako, to je sigurno – kaže sportski direktor Aleksanadar Milenković.- Zvanično smo dobili potvrdu da u hrvatskom timu Meridiana koji vodi proslavljeni jugoslovenski reprezentativac Vinko Polončič, stiže i Italijan Davide Rebelin. To je sjajan biciklista sa jednom etapnom pobedom etapi na Điru i sa pobedama na Amstel zlatnoj trci, Valonskoj streli, Tireno – Adriatiko. Prošle godine najbolji kontinentalni profi tim Evrope danski Kristina Vočis čiji je prva violina lane drugoplasirani Mihael Rasmusen, dolazi sa dva velika pojačanja Štefanom Šumaherom i nekadašnjim članom BMC tima Tomasom Frejom. Matija Kvasina hrvatski biciklista, pobednik naše trke 2005. i 2008. voziće kao član rumunske profi ekipe Tusnad. I ruska Itera Kaćuša ima nekoliko odličnih biciklista.
Kragujevački Radnički sa čak tri olimpijska kandidata Žolta Dera, Nebojšu Jovanovića i Esada Hasanovića, sa mnogo optimizma dočekuje trku „Kroz Srbiju“. Startovaće i Goran Šmelcerović, Svetislav Blagojević i Dejan Marič koji je trenuto lider u Ligi Sbrije sa dve pobede na dve velike domaće trke, klasiku „Beograd – Čačak“ i „Velikoj nagradi Čubure“.
U ekipi niškog Železničara MBN su četvorica srpskih vozala iskusni Dragan Spasić, kao i Marko Bogdanović, Đorđe Stevanović i Marko Danilović, kao i dva bugarska takmičara Dimov i Koev.
Posebno je interesantan treći srpski tim Srbija Festina mladi, koji će voditi selektor Radiša Čubrić. Iz SAD dolazi da vozi u ovom timu Jovan Zekavica čačanski biciklistički biser, sada u emeričkom profi timu za vozače do 23 godine BMC Hinkepi sportska oprema koji ima ove sezone tri pobede na trkama u SAD, a na spisku su i standardni reprezentativci Marko Stanković i Aleksandar Milivojević i Miloš Stojanović (Metalac), Nikola Kozomara (Partizan) i nekada jedan od najboljih srpskih juniora Uroš Jovanović.
– Siguran sam da u ovoj ekipi imamo vozače koji mogu i na postolje u etapi – rekao je Radiša Čubrić.- Ali, sve će zavisiti od toga kako se otvori trka, ako neko od srpskih biciklista obuče žutu majicu, zajednički cilj biće nam da mu pomognemo da je sačuva. Dobro je što u svakom timu imamo vozače na koje svi moraju da paze, to otvara prostor da neko „iskoči“ i napravi prijatno iznenađenje.
Trka se vozi pod sloganom „Turizam, kultura i biciklizam zajedno“ uz podršku Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstva kulture, informisanja i informatičkog društva, Ministarstva omladine u sporta Srbije, MUP Srbije i Republike Srpske, graničnih policija Srbije i BiH i gradova etapnih mesta Niš, Kragujevac, Bajina Bašta, Ruma, Sremska Mitrovica i Beograd.
Žutu majicu darovaće PTT Srbije sa firmama Vestern union, SAP i S i T, NIS Gasporm njeft sponzorisaće tačkastu majicu za najboljeg na brdskim, prolaznim i ciljevima etapa, plavu majicu za brdske vozače Sosijete ženeral banka, zelenu za sprintere Salkano, a belu za mlade vozače Farmakom MB.
U sponzorskom pulu su i Delta motors Be – Em – Ve, BRM Festina, Boksit AD a zvanično piće je Prolom voda. Medijski sponzor je RTS TV Beograd.

Trasa ovogodišnje trke ,,Kroz Srbiju:

Prva etapa, 12. jun: Niš, svečano otvaranje trke (58 km).
Druga etapa, 13. jun: Niš – Kragujevac (191 km)
Treća etapa 14. jun: Kragujevac – Bajina Bašta (175 km)
Četvrta etapa, 15. jun: Bajina Bašta – Pale (172 km).
Peta etapa, 16. jun: Milići – Ruma (154 km).
Šesta etapa, 17. jun: Sremska Mitrovica – Beograd (77,8 km).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.