Reprezentativci Srbije ispraćeni na Šampionat sveta u Melburn

posted in: Stare vesti | 0

Reprezentativci i stručni štab ispraćeni su na Šampionat sveta čiji će domaćin biti Melburn u Australiji od 29. septembra do 3. oktobra.

U konkurenciji elita u vožnji na hronometar u četvrtak 30. septembra startovaće Esad Hasanović (Partizan Srbija) a sa suvozačima iz ekipe Ivanom Stevićem i Žoltom Derom voziće drumsku trku 3. oktobra na stazi od 262,7 km.

Mladi biciklista Jovan Zekavica, čiji je matični klub Borac iz Čačka, a vozi za Partizan Srbiju startovaće u konkurenciji vozača do 23 godine 1. oktobra na stazi od 159 km! U stručnom štabu su selektor Radiša Čubrić i njegov asistent i brat Rajko Čubrić.

– Srbi u Australiji iz mesta Đilong u blizini Melburna, gde će se voziti trke na šampionatu sveta, ugostiće reprezentaciju Srbije, priprema se svečani doček kao i bogat program u kome će učestvovati i članovi KUD Šumadija. Domaćini će biti Milovan Aranđelović, Dragana Ivanović, Draža Stefanović i predsednik KUD „Branko Radičević“ Branko Mršić, kao i delegat u Skupštini dijaspore u ovom regionu Slobodan Benđo. Takođe, u organizaciju boravka uključena je i Srpska pravoslavna crkva – istakao je u pozdravnoj reči na koferenciji za medije u Ministarstvu za dijasporu Vukman Krivokuća, pomoćnik ministra za dijasporu. – Boravak reprezentativaca, koji su uvek dragi gosti našim ljudima u dijaspori, pratiće ekipa lokalne TV. Želim srpskim reprezentativcima srećan put i dobre rezultate…

Predsednik BS Srbije Dragan Dostanić zahvalio se na podršci i pomoći Ministarstvu omladine i sporta Srbije, Ministarstvu za dijasporu Srbije, prijateljima biciklističkog sporta iz Telekoma, Kapriola, Miletursa, Garmina, Dunav osuguranja, BS Beograda koji je obezbedio avionsku kartu za Ivana Stevića i Ciklomanije – Novi Sad koja je darovala specijalnu kacigu za hronometar za Hasanovića. Točkovi za bicikl za hronometar obezbeđeni su sredstvima OKS. Dostanić je pomoćniku ministra za dijasporu Vukmanu Krivokući darovao zastavicu BSS koju su potpisali i svi reprezentativci.

– Srpski biciklizam je već postigao uspeh samim tim što smo se kvalifikovali za šampionat sveta i to sa tri vozača u eliti i ček četiri do 23 godine, ali zbog nedostatka sredstava poslali smo samo Zekavicu- rekao je Dostanić. – Veliki udeo imaju i klubovi Partizan Srbija i Borac koji su ulagali u reprezentativce, ali ne bismo putovali u Melburn da nije Ministarstva za dijasporu i naših iseljenika. Očekujem da, posle ovog lepog ispraćaja, stignu i lepe vesti sa šampionata sveta i da se na ovom istom mestu okupimo i proslavimo dobre plasmane.

Selektor Radiša Čubrić je naglasio da u trci za elitu, vozači iz čak 20 zemalja konkurišu za titulu i po tome je biciklizam jedan od sportova sa najjačom konkurencijom u svetu:

– Verujem u ove vozače, sigurno nas neće obrukati, iako će im rivali biti vrhunski profesionalci koji su nedavno završili Vueltu i čiji ugovori višestruko premašuju godišnji budžet BS Srbije. Rezultati Hasanovića sa upravo završene trke u Bugarskoj i pobeda Stevića u poslednjoj etapi, bude optimizam da će i u Melburnu biti dobro. Očekujem spektakularan šampionat, Australijanci vole biciklizam njihov takmičar Kadel Evans braniće titulu na svom drumu i uz njega će sigurno biti mnogo navijača.

Kapiten reprezentacije Ivan Stević, zahvalio se na ispraćaju, kao i kolegama iz reprezentacije:

– Ne bi bilo dobrih rezultata u Bugarskoj da uz mene nisu bili i moji drugovi iz kluba i reprezentacije. Hvala još jednom Ministarstvu za dijasporu koje nam je mnogo pomuglo da u velikoj finansijskoj krizi, Srbija ipak ima predstavnike na najznačajnijem događaju u biciklizmu ove godine.

Konferenciji za medije prisustvovao je predsednik BS Beograda Nebojša Popov, članovi UO BSS Miroljub Krstić i Bata Uskoković, generalni sekretar BSS Petar Rokvić, generalni skertar BS Beograda Ranko Marić, direktor Partizan Srbije Branko Banović, sportski direktor srpskog profi tima Partizan Srbija Dušan Banović, kao i veliki broj sportskih radnika i prijatelja biciklističkog sporta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.