Selektor Čubrić vodi dobru šestorku u Meksiko

posted in: Stare vesti | 0

Selektor reprezentacije Srbije Radiša Čubrić povešće 19. novembra u Meksiko šest vozača na četvrtu trku „Vuelta Čiapas“ u kategoriji 2.2 za bodove u Amerika turu: Esada Hasanovića i Nikolu Kozomaru (Partizan), Dragana Spisića (Železničar MBN), Marka Stankovića, Aleksandra Milivojevića i Miloša Stojanovića (svi Metalac, Kraljevo). U stručnom štabu su mehaničar Aleksandar Jugović i fizioterapeut Goran Dimitrov.
– U dogovoru sa Stevićem, Kasom i Derom, koji su imali tešku sezonu, nisam ih pozvao za ovu akciju i pripremaće se po svom programu za izazove olimpijske 2012. – kaže Čubrić.- Imali smo sreće sa vremenom, moglo je da se trenira, ali je sigurno da odlazimo na trku u nešto slabijoj formi od rivala, što ne znači da nećemo jurišati na mesta na postolju u etapama. Kolumbijci, Meksikanci, Argentinci, Čilenaci, vozači iz Gvatemale  već imaju dosta kolometra u nogama. Protivnik će nam biti i visoka temperatur jer će nas u Tapačuli u pokrajini Čiapas na granici sa Gvatemalom dočekati 35 stepeni kao i brda do 2.000 metara nadmorske visine posebno u četvrtoj etapi koja se završava u vekovima starom gradu San Kristobalu…

Trka ima šest etapa i ukupno 632 kilometra. Počinje 22. novembra kružnom etapom oko Tapačule a završava se 27. novembra vožnjom na hronometar od 15 km od korzoa Čiapa do Tukstle. Organizatori su platili srpskoj reprezentaciji avio karte a imaće i plaćene sve transfere, smeštaj i ishranu u Meksiku.
Prošle godine, srpski biciklisti su se odlično predstavili na ovoj trci. Der je pobedio u tri etape, druga, šesta i sedma, Hasanović je bio treći u četvrtoj etapi. Der je bio i treći biciklista u plasmanu po bodovima. U poslednjoj, sedmoj, etapi prošle godine Stanković je bio osmi. Na 24. mesto u generalnom trku je lane završio Hasanović, 25. je bio Der, Stanković je završio ne 57. mestu u Spasić na 63. Srbije je bila deseta. Zbog teških kvarova na biciklima odustali su Gabor Kasa i Dejan Vidaković, kao i Predrag Prokić.
Nagradni fond je 100.000 dolara i pobednik u generalnom plasmanu poneće 10.000 dolara. Lane je slavio Kolumbijac Mauricio Neisa. Pobednik u etapi dobija po 600 dolara.
– Pod istim uslovima kao i reprezentacija Srbije u Meksiku će startovati još samo tri evropske reprezentacije Portugalija, Španija i Italija, pa smo u dobrom evropskom društu zahvaljujući i odličnoj poziciji na rag listi Evrope tura na kraju ove sezone u kojoj smo izborili dva mesta na OI u Lodonu, što se itekako ceni u biciklističkom svetu – smatra Čubrić.- Imamo trojicu biciklista u 150 u Evropi – 45. Stević 199, 79. Kasa 150, 139. Der 104. Na 381. mestu je Esad Hasanović sa 41, 418. Zekavica 38, 601. Stanković i Jovanović po 21, 820. Šmelcerović 10, 987. Vidaković i 1.139 Prokić sa 3 boda. Prošle godine je Der, zahvaljujući pobedi i trećem mestu u etapi na trci Oko Bolivije, zauzeo 234. mesto na rang listi Amerika tura. U 2010. trka „Vueleta Čipas“ nije bodovana u UCI kategoriji , pa nije osvojio bodove za tri pobede u etapama…
Meksička federalna država Čiapas je najužnija država ove zemlje. Na istoku se graniči sa Gvatemalom. Ima 4,3 miliona stanovnika. Glavni grad je Tukstla.
Ovo je drugo učešće na „Vuelta Čiapas“ biciklista iz Srbije. Pre dve godina na trci „Oko Meksika“ kao član Endeke vozio je Žolt Der, a početkom devedesetih i selektor reprezentacije Srbije Radiša Čubrić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.