Srbi pregrmeli planine u Meksiku, Der 11. u petoj etapi!

posted in: Stare vesti | 0

Srpski reprezentativci na biciklističkoj trci „Vuelta Čiapas“ u Meksiku uspešno su prgermeli petu, najtežu etapu, i prešli brdski cilj prve kategorije na 2.500 metara nadmorske visine! Najbolji plasman u etapi od 112 km od glavnog grada države Čiapas Tukstle do Teopiska, zabeležio je na 11. mestu Žolt Der koji je stigao, kao i Hasanović, u glavnoj grupi sa 6,26 minuta zaostatka u odnosu na pobednika Florensija Ramosa (Meksiko, Kanel Turbo).

– Od starta su počeli begovi, Hasanović i Der su izvanredno vozili i stalno su ih pokrivali, ali kada je došlo brdo, ostali su u glavnoj grupi uz žutu majicu. Uspon je bio dugačak 30 km i izu sunca smo ušli u maglu a kada smo se popeli iznad 2.000 metara ponovo smo došli na sunce. Predeli su prekrasni, mnogo je ruralnih sela, gde seljaci čak i drva za ogrev nose na leđima, a traktor i ostale poljoprivredne mašine ne postoje. U gradiću Teopisko dočekalo nas je ponovo nekoliko hiljada gledalaca. Na cilj je došla grupa od desetak vozača sa prednošću od preko šest minuta i četvrti put je promenjen vlasnik žute majice što obećava neizvesnu trku do kraja – smatra selektor reprezentacije Srbije Radiša Čubrić.
Šestoplasirani u petoj etapi Mauricio Neisa (Kolumbija, Bojaka Orgulo de Amerika), koji je pobedio i na brdskom cilju, preuzeo je lidersku poziciju, dok se pobednik Florensio Ramos popeo do drugog mesta! Petoplasirani u ovoj etapi Kolumbijac Perez je izbio na treće mesto. Hasanović i Der su se popravili čak za pet mesta u generalnom poretku.
– U glavnoj grpui bio je i Dejan Vidaković, ali mu je u završnici pukao lanac i morao je da odustane. Marko Stanković je na prvom prolaznom cilju bio treći i očekujem od njega da pokuša u preostale dve etape da se nađe na postolju. – dodao je Radiša Čubrić. – Šesta etapa je Teopiska – Komitan od 157,9 km, ima jedan brdski cilj treće kategorije, ali i mnogo „kupsera“ a najveći neprijatelj biće dužina i jak vetar.
Rezultati, peta etapa: 1. Florensio Ramos (Meksiko, Kanel Turbo) 3:16,34 časova, 2. Luis Pulido (Meksiko, Arenas Tlaks) – isto vreme, 3. Patricio Almonasid (T benks, Čile) – isto vreme….11. Žolt Der + 6,26 minuta zaostatka, 35. Esad Hasanović – isto vreme, 35. Marko Stanković + 38,27, 85. Predrag Prokić, 90. Dragan Spasić – obojica u vremenu Stankovića itd. U karavanu su ostala 92 vozača, od 128 koliko je startovalo.
Generalni plasman: 1. Neisa 12:47,43 časova, 2. Ramos + 35 sekundi zaostatka, 3. Vilmar Jahir Perez (Kolumbija, tim Ebsa) + 55 sekundi …26. Hasanović + 11,46, 27. Der – isto vreme, 63. Stanković + 49,58, 69. Prokić + 55,03, 71. Spasić + 56,99 minuta zaostatka itd.
U bodovanju ekipa, vodi Bojaka Orgulo de Amerika (Kolumbija), Srbija je deseta. Marko Stanković je 14. u bodovanju biciklista do 23 godine, vodi Kastiblanko (Kolumbija, tim Ebsa). Hasanović je deseti u bodovanju brdskih vozača, prvi je Arkolea (Kuba).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.