Srbija ima kvalifikovanog vozača za SP u eliti, čekaju se još najmanje dva mesta

posted in: Stare vesti | 0

Posle trke u Rumuniji na kojoj je Žolt Der reprezentativac kragujevačkog Radničkog osvojio pet bodova za drugo mesto u etapi, na rang listi Evropa tura Srbija je 24. nacija i sačuvala je razliku od 25. Grčke, iako je Grk Tamuridis u Rumuniji osvojio 35 bodova… To, praktično, otvara vrata srpskim biciklistima na Šampionat sveta u eliti u Kopenhagenu od 20. do 25. septembra!
– Mislim da smo pretekli još neku zemlju i da možemo da se nadamo da ćemo biti među 16 nacija, kada se sa liste Evropa tura oduzmu zemlje koje su se kvalifikovale kroz Svetski tur, što bi nam dalo pravo da prijavimo šest vozača a da startuju trojica – uveren je selektor Radiša Čubrić.- Plasmani se određuju zaključno sa 15. avgustom, a liste sa prave do 25. avgusta tako da ćemo do kraja meseca imati tačnu i zvaničnu sliku. Sigurno je već sada, da ćemo u Kopenhagenu imati najmanje jednog vozača. To nam je obezbedio Ivan Stević, pobednik trke „Kroz Srbiju“ koji je trenutno 37. na rang listi Evropa tura tako da, ako kojim slučajem ne prođemo, u šta sumnjam, kroz plasman nacija, propis međunardone federacije UCI kaže da zemlja koja ima vozača među prvih 200 na rang listi Evrope tura može da kandiduje dvojicu biciklista za SP, od kojih će jedan da startuje…


Čubrić ističe da je uvek dobro da startuje više vozača i da priželjkuje da se ispuni uslov sa rang liste nacija.
– Na trci u Rumuniji nije sve prošlo po planu u pogledu bodova i to me je malo zabrinulo – dodao je Čubrić.- Vratili smo se samo pet poena, ali kako se pokazalo oni su bili dragoceni da održimo distancu u odnosu na Grke. Još im bežimo nekoliko poena. Sada moramo da napravimo dobar plan za trke i pre i posle SP jer je onaj najvažniji „presek“ sezone u oktobru kada se određuju zemlje učesnice OI u Londonu. Organizovaću od srede u Mataruškoj banji kratke pripreme a potom se nadam odlasku na trku u Tursku iako sad svi taktiziraju sa pozivima. Turcima nismo konkurenti, oni su 11. u Evrope turu i sigurno će dobiti pravo da im startuje šest biciklista. Pokušaćemo da obezbedimo da Kasa uđe u ekipu Međunarodnog biciklističkog centra UCI i da startuje na Tur aveniru u svetskom Kupu nacija za bicikliste do 23 godina od 4. do 11. septembra.
U Rumuniji na trci „Tur de Sekerlend“, Der je završio na 14. mestu sa 3,35 minuta zaostaka, 15. je Nebojša Jovanović sa 5,19 minuta 17. je bio Gabor Kasa sa 8,41, 27. Esad Hasanović sa 16,33 i 47. Marko Stanković sa 34,39 minuta slabijim vrmenom od pobednika. Odustali su Ivan Stević, Jovan Zekavica i Filip Pavlović. Pobedio je Bisinger (Nemačka) ispred Grka Tamuridisa i Bugarina Groševa.
Na priremama u Mataruškoj banji, biće Žolt Der (Radnički, Kragujevac), Ivan Stević, Nebojša Jovanović, Esad Hasanović, Jovan Zekavica, Dragan Spasić (svi Partizan „Pauer muv“), Gabor Kasa (Spartak, Subotica), Marko Stanković (Metalac)…Zamoliće se organizator trke u nedelju 21. avgusta u Čačku, klub Borac da organizuje trke i za elitu da bi startovali svi biciklista sa priprema, koja se neće bodovati za Ligu Srbije, već samo trke juniora, kadeta i mlađih kadeta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.