Srpski biciklisti se pripremaju za SP u Melburnu, Hasanović vozi hronometar!

posted in: Stare vesti | 0Kandidati za reprezentaciju Srbije za Šampionat sveta u biciklizmu u Melburnu (29. septembar – 3- oktobar) pripremaju se u staroj bazi, hotelu Termal u Mataruškoj banji, okruženi pažnjom ljubaznog osobljem, koja, kako kaže selektor Radiša Čubrić, mnogo pomaže da se naporu lakše podnesu!

Na priprema su kandidati za drumsku trku u kategoriji elita Ivan Stević, Žolt Der i Esad Hasanović (svi Partizan Srbija) i Dragan Spasić (Železničar MBN Niš) kao i biciklisti do 23 godine Nikola Kozomara (Partizan), Jovan Zekavica (Borac) i Marko Stanković (Metalac, Kraljevo).

– Posle nekoliko teških dana, dao sam im malo „lakši“ trening od samo 100 kilometra – kaže selekor Čubrić. – Der je vozio i deonce od 220 km, ostali od 170 do 200 km. Uz pomoć Olimpijskog komiteta Srbije, kupili smo točkove za bicikl za hronometar i prijavićemo Hasanovića. Posle dugo vremena imaćemo i predstavnika u ovoj tehnički veoma zahtevnoj disciplini. Raduje što svi dobro podnose napore, a koliki su pokazuje i podatak da niko ne izlazi uveče u šetnju u grad, svi su rano u krevetu. Spasić ima poseban metod da leči umor, on peca na Ibru! Obišli smo celu Šumadiju u nekoliko dana. Prvo smo vozili na deonici Kraljevo – Čačak – Gornji Milanovac – Kragujevac – Gruža, potom Kraljevo – Vrnjačka banja – Jošanička Banja – Ušće… Svaki trening imao je teške brdske delove…

Na žalost, spisak vozača do 23 godine se sve više skraćuje. Sada je sigurno da naš najbolji mladi biciklista Gabor Kasa iz subotičkog Spartaka zbog bolesti neće moći da ide u Melburn, a na pripremama nema, zbog obaveza u školi i Jovana Rajkovića iz niškog Železničara MBN!

– Izostanak Kase je veliki hendikep, ali tu ništa ne možemo. Ovakvi kratki kampovi, dali su dobre rezultate ranijih godina, a pravi test koliko smo radili i šta smo uradili biće trka „Oko Bugarske“ od 10. do 19. septembra u kategoriji 2.2. Veoma je teška, sa dugačkim etapama i očekujem od Spasića, koji je u sjajnoj formi, da bude naša „prva violina“ – objasnio je Čubrić. – Hasanović je veliki borac, sigurno će u i Bugarskoj pokušati da se nađe na podijumu i tako zaokruži već sjajan bilans sezone, jer ne treba zaboraviti da je bio treći u generalnom, nosio žutu majicu na trci „Kroz Srbiju“ i da je pobedio u etapi. Pravu atmosferu u reprezentaciji stvara kapiten Ivan Stević. Na žalost ove sezone nikao da spoji nekoliko meseci a da nije bolestan, što se odrazilo na formu. Mislim da ipak do 3. oktobra možemo da ga dobro pripremimo.

Trka „Oko Bugarske“, ove godine slavi veliki jubilej, 60. izdanje i Čubrić smatra da i trojica mladih biciksta, Kozomara, Zekavica i posebno Stanković mogu da dobro voze:

– Bez obzira na konkurenciju, srpska biciklistička mladost može da iznenadi, posebno Stanković koji, čini mi se, kao da je tampirao formu za „Obikolku“. Reprezentativic imaju obavezu da završe trke u Melburnu, to je i velika odgovornost i za mene, kao selektora, ali verujem u ove vozače da će dati sve od sebe – dodao je Radiša Čubrić.

Srbija je dobila pravo da prijavi pet vozača, od toga će tri startovati u kategoriji elita na Šampionatu sveta u Melburnu, jer je, zaključno sa 15. avgustom bila 16. nacija u Evropi, izuzimajući zemlje koje su se kvalifikovale kroz svetsku listu (Pro tur). U toj grupi su i Norveška, Velika Britanija, Austrija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Litvanija, Estonija i Irska. Kroz Pro tur pravo da prijave 14, a da stratuje devet vozača, dobile su Španija, Italija, Belgija, Astralija, SAD, Rusija, Švajcarska, Nemačka i Holandija, dok je Kazahstan dobio takođe mogućnost da prijavi 14, ali da stratuje sa šest vozača.

U kategoriji bicklista do 23 godine, Srbija je dobila mogućnost da prijavi osam biciklista i četvorica da stratuju. U toj grupi su i Španija, Moldavija, Austrija i Norvešaka, a Srbija je zauzela 18. mesto na listi. U glavnoj grupi (deset prijavljuju, petorica stratuju) je 15 zemalja.

U vožnji na hronometar, svaka zemlja može da prijavi četvoricu vozača, od toga dvojica imaju prvo da startuju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.