Srpski najmlađi biciklisti se kvalifikovali za Olimpijske igre mladih u Singapuru 2010!

posted in: Rezultati | 0

Međunarodna biciklistička unija (UCI) obavestila je Olimpijski komitet Srbije da je Srbija ispunila kvalifikacione uslove da ima ekipu na prvim letnjim Olimpijskim igrama mladih u Singapuru od 14. do 26. avgusta 2010.
Biciklistički savez Srbije mora da pošalje tri dečaka i jednu devojčicu (rođeni 1992. i mlađi) Ukupno će učestvati 32 zemlje. Neće se prihvatati reprezentacije sa manje od četvoro.

– Ovo je priznanja i nagrada za trud BSS i klubova, koji su u ovoj godini uložili ogromne napore da sprovedu izuzetno bogat i obiman program za najmlađe vozače – kaže predsednik BS Srbije Dragan Dostanić. – Učestvovali smo na nekoliko veoma jakih trka za taj uzrastu kao i na Ejofu i Međunarodna biciklistička unija je cenila i naš napor da pošaljemo ekipe, ali i dobre rezultate mladih srpskih biciklista.

Ovo je, možda, dobra prilika da ukažemo da nismo zadovoljni kriterijumima Sportske komisije OK Srbije, jer među 40 – tak takmičara i takmičarki, koji su već dobili zvanje olimpijskog kandidata za London 2012. nema ni jednog bicikliste. Biciklizam je imao predhodna dva ciklusa učesnike na OI, izborili su se za odlazak ispunivši veoma stroge norme, jer naš sport ima, možda, i najsurovije kriterijume za učešće na OI i SP i ne prihvatamo da se ne uzimaju u obzir i specifičnosti sportskih grana. Svakako ćemo uložiti prigovor, naš selektor Radiša Čubrić, koji je i član Sportske komisije OKS, ima jake argumente, jer mi ispunjavamo norme i kao ekipni sport, i najmanje što očekujemo je da se oni u Sportskoj komisiji razmotre bez predrasuda…
Na program u Singapuru biće tri discipline sa četiri trke za dečake i tri za devojčice: be – em – iks, planinski biciklizam i drumski biciklizam (hronometar i drumska trka). Svaka nacija prijavljuje jednog dečaka za svaku disciplinu – hronometar, be – em – iks i planinski biciklizam, a sva trojica moraju da startuju u drumskoj trci. Svaki dečak može da vozi maksimalno dve discipline. Devojke će učestvati u tri discipline i isto toliko trka: be – em – iks, planinski biciklizam i hronometar i zbog toga će između svake trke biti dan odmora.
U planinskom biciklizmu za dečake trke će biti od 60 do 75 minuta, za devojčice do 45 do 60 minuta. U be – em – iksu, i dečaci i devojčice ukupno će provesti na poligonu, sa zagrevanjem, od 2,30 do 4 sata. U drumskom biciklizmu, samo će dečaci voziti drumsku trku i startovaće kao reprezentacija sa tri člana. Dužina staze je od 70 do 90 km. I dečaci i devojčice voziće hronometar, staza je od dva do četiri kilometra.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.