Staza na EŠ u Češkoj za “brdske koze”

posted in: Vesti | 0

OLOMOUC, 17. jul (Info centar)

– Biciklistička reprezentacija Srbije stigla je u Olomouc u Češkoj gde će 21. jula učestvovati u drumskoj trci za juniorke i vozače do 23 godine na Šampionatu Evrope. Selektor Radiša Čubrić izabrao je Jelenu Erić (CCN Metalac) koja će startovati u trci za omladinke i trojicu biciklista za trku za vozače do 23 godine Miloša Borisavljevića (CCN Metalac), Jovana Zekavicu i Stefana Stefanovića (obojica Borac, Čačak).
– Ovaj moravski grad nas je sve oduševio, prekrasan je, sa mnogo starih zdanja. Hrana je odlična, smeštaj dobar, malo nam ujutro smetaju kamioni na autoputu jer je hotel pored njega, sa druge starne dobro je jer smo veoma blizu sedišta organizacionog komiteta i lako smo završili sve poslove i podigli brojeve…
Srpski reprezentativci su obišli stazu i Čubrić je ovako sumirao prve utiske:
– Krug je 11 km sa skoro četiri kilometra uspona. U delu gde je uspon nešto blaži, duva vetar u to će dodatno otežavati posao vozačima. Na pojedinim mestima staza je uska sa kockom i nagibom i do 20 procenata. Pravljena je za “brdske koze”, ali ne one koji su klasični brdaši, već koji umeju da čuvaju snagu za poslednja tri kruga kada će se sve rešavati. Sagan je na ovoj stazi osvajao titule. Zekavica je jak, ako bude imao dan biće to prijatno iznenđenje. Borisavljević odlično ide uz brdo i siguran sam da može da napravi dobar plasman. Stefanoviću ova staza ne odgovara, ali on je borac i nadam se da će završti trku. Iz jakih zemalja startuje i po osam vozača i to će biti otežavajuća okolnst – smatra Čubrić.
Jelena Erić je u Češku doputvala iz Belgije gde je vozila nekoliko jakih trka?
– Ona je srčana i odličan tehničar, ali je pitanje kako će se prvi put u karijeri snaći na brdu, treba se “izvući” šest puta do vrha, što je oko 20 kilometra čistog uspona. Niko nije prijavljen za hronometar, ali razmišljam da kod organizatora pokušam da prijavim Erićevu, da stiče iskustvo – dodao je Čubrić.
Obe drumske trke su u nedelju 21. jula. Od 10 časova na stazi od 165 km (15 plus ulazni krug) startovaće vozači do 23 godine, a od 15 časova juniorke na stazi od 75 km (šest plus ulazni krug).
Prošle godine u Holandiji, Marić i Kozomara su odustali u trci za vozače do 23 gdine, Borisavljević je završio kao 27. a Stefanović kao 96. junior obojica sa sekundom zaostatka za pobednikom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.