Stefan Stefanović vicešampion na prvenstvu Balkana

posted in: Vesti | 0
Stefan Stefanović
Stefan Stefanović

Na kraju biciklističke sezone, na Prvenstvu Balkana u biciklizmu, održanom u Nišu, senior Stefan Stefanović osvojio drugo mesto. Seniori Borca apsolutni pobednici ovogodišnjeg Kupa Srbije, kao i kadet Aleksandar Petrović i mladji kadet David Kostić.

Zadnje trke ovogodišnje biciklističke sezone održane su 11 i 12.oktobra u Nišu u okviru Open Prvenstva Balkana. Za reprezentaciju Srbije nastupila je kompletna seniorska ekipa Borca( Zekavica, Danilović, Stefanović, Antonijević), kao i junior Nikola Tripković i kadet Aleksandar Petrović.

Prvog dana vožen je individualni hronometar samo za reprezentacije Balkanskih zemalja, na kružnoj stazi čiji je krug iznosio 5,5km. Seniori su vozili 4 kruga, pobedili su takmičari iz Turske, a Goran Antonijević osvojio je četvrto mesto, Marko Danilović bio je peti i Jovan Zekavica šesti. Za bolji rezultat bio je neophodan duži trening na specijalnim biciklima za tu disciplinu, koje Borac na žalost nema. Juniori su vozili tri kruga, pobedio je reprezentativac Srbije iz Kraljeva, Dušan Rajović, a Nikola Tripković osvojio je sedmo mesto. Kadeti su vozili dva kruga, pobedio je reprezentativac Srbije iz Apatina Veljko Stojnić, a Aleksandar Petrović osvojio je šesto mesto.

Drugog dana vožena je drumska trka, koja se bodovala i za Kup Srbije. Takmičari Borca imali su dvostruku ulogu, da se na istoj trci takmiče za svoj klub, ali i za što bolji plasman Reprezentacije Srbije. Seniori su vozili stazu od Niša preko Prokuplja, Doljevca, Žitoradja sa ciljem u Nišu u dužini od 120km. Maleri koju su cele sezone pratili Borac nastavili su se i u Nišu. Jovan Zekavica morao je da trku vozi na rezervnom biciklu, jer mu je prethodnog dana njegov bicikl pao sa pratećeg automobila i polomio se. Marko Danilović na veoma opasnom spustu u krivini doživljava pad, lomi ključnu kost i odustaje. Bez obzira na sve te probleme ekipa je vozila odlučno sa namerom da uspešno završi sezonu. Posle brojnih napada konačno se odvaja vodeća grupa od četiri takmičara u kojoj su bili reprezentativci Srbije Stefan Stefanović i Marko Stanković( Radnički Kragujevac). Dobrom taktičkom vožnjom iz vodeće grupe odvaja se Marko Stanković i u solo vožnji dolazi prvi na cilj. Neposredno pre cilja Stefan Stefanović pravi poslednji napad ostvaruje malu prednost ispred konkurenata i osvaja drugo mesto. U sprintu glavne grupe, koja je kasnila iza pobednika tri minuta Jovan Zekavica osvaja ukupno šesto mesto. Goran Antonijević stigao je u trećoj grupi i osvojio je ukupno 19 mesto.

Juniori su vozili stazu od Niša do Prokuplja i nazad u dužini od 71km. Pobedu ostvario je reprezentativac Srbije Dušan Kalaba( Partizan Beograd), dok je Nikola Tripković osvojio šesnaesto mesto.

Kadeti su vozili krušnu stazu u Nišu u dužini od 60,5km. Sprint velike grupe odlučivao je pobednika u kome se najbolje snašao takmičar iz Grške, a Aleksandar Petrović osvojio je četvrto mesto.

Mladji kadeti, koji su vozili trku samo za Kup Srbije vozili su kružnu stazu u Nišu u dužini od 22km. Ekipa je nastupila oslabljena jer se dan uoči trke povredio Stefan Sretenović, a u toku trku David Kostić imao je stomačnih problema. Ipak David Kostić osvaja treće mesto, a Igor Vasojević šesto.

Kako je ovo bila i poslednja trka u okviru Kupa Srbije za 2014 godinu, održano osam trka, poznati su i ovogodišnji pobednici.
U generalnom plasmanu prvo mesto osvojila je seniorska ekipa Borca, juniori i kadeti su bili treći, mladji kadeti drugi. Pojedinačno pobednik Kupa Srbije kod seniora je Marko Danilović, drugi Jovan Zekavica, treći Goran Antonijević. U kategoriji takmičara do 23 godine ponovo je najbolji Marko Danilović, drugi Goran Antonijević, treći Stefan Stefanović.
Kadet Aleksandar Petrović i mladji kadet David Kostić osvojili su prva mesta, dok je mladji kadet Stefan Sretenović na kraju treći.

Opšta ocena ovogodišnje biciklističke sezona za čačanske bicikliste je da je ovo jedna od najuspešnih godina u istoriji Biciklističkog kluba BORAC.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.