Stević ne startuje u drumskoj trci na Šampionatu sveta u Melburnu

posted in: Stare vesti | 0

Međunarodne biciklistička unija (UCI) zabranila je srpskom reprezentativcu Ivanu Steviću da startuje u drumskoj trci za elitu na Šampionatu sveta u Melburnu 3.oktobra.
O ovoj odluci obavešten je u Biciklistički savez Srbije, kao i agencija za borbu protiv dopingovanja Srbije (ADAS).
Povodom ovog slučaja BS Srbije je izdao i zvanično saopštenje koje prenosimo u celini:
“Biciklistički savez Srbije je, prema odluci saveznog selektora prijavio takmičare i organizovao odlazak naše reprezentacije na Svetsko prvenstvo u Melburn.

U sastavu ekipe, a po izboru selektora, bio je i Ivan Stević za koga se znalo da je vođen postupak pred Sudom za arbitražu u sportu u Lozani. S obzirom da savez nije dobio nikakvu informaciju, obratili smo se Svetskoj biciklističkoj federaciji (UCI) 13. septembra  da bismo saznali da li ima zabranu učestvovanja i kakav ima status. Do polaska reprezentacije nije stigao odgovor i naša reprezentacija je u sredu 22. septembra u 13.05 Jatovim avionom odletela na put. U 13.47 istog dana Biciklistički savez Srbije je dobio mejl od UCI-ja sa kompletnom dokumentacijom iz koje se vidi da je Stević bio kažnjen od Arbitražnog suda u Lozani sa dve godine zabrane učestvovanja na trkama samo u Italiji i da mu je kazna istekla 17. septembra 2010. godine. Istovremeno UCI je zatražio od BSS da pokrene postupak protiv Ivana Stevića po osnovu odluke Arbitražnog suda.
S obzirom da u celom slučaju ima dosta nejasnoća, a pogotovu što Steviću niko nije zabranio nastup na trkama koje su pod ingerencijom UCI-ja i gde su prisustvovali međunarodni komesari, da mi kao federacija nismo dobili nikakvu informaciju, uputili smo UCI-ju zahtev 27. septembra za dodatno objašnjenje, ali do danas ga nismo dobili. Selektor reprezentacije Čubrić je u ličnom kontaktu sa predsednikom UCI-ja dobio potvrdu da Stević ne može da startuje na Svetskom prvenstvu bez drugih objašnjena.
Biciklistički savez je po nalogu UCI-ja započeo postupak i zatražio je od Ivana Stevića izjavu koju očekujemo da dobijemo kada se vrati sa puta. Po dobijanju izjave organi saveza će poslati kompletnu informaciju sa odlukom u UCI od koga očekujemo konačno razrešenje slučaja”.
U taboru reprezentacije Srbije u Melburnu, neverica i čuđenje zbog ovakvog postupka UCI:
– Razgovarao sam sa predsednikom UCI Patrikom Mekvejdom, koji mi je potvrdio da Stević ne može da vozi na SP i rekao da je UCI tražio da BSS otvori postupak protiv Stevića, koji je u septembru 2008. kažnjen dvogodišnjom zabranom takmičenja samo na trkama u Italiji, odlukom Suda za arbitražu u sportu u Lozani. Njemu je, inače, ta suspenzija istekla 17. septembra ove godine, ali je UCI, iz samo njima znanih razloga, retroaktivno otvorio slučaj, iako je na suđenju u Lozani advokatski tim Stevića saopštio da se posle odluke Suda za arbitražu u sportu „UCI neće više angažovati i oglašavati u ovom slučaju“. Stević je očajan, UCI ga je pustio da vozi dve godine na svim trkama u svetu, pobeđivao je i peo se na postolje a našao je tek uoči SP da ga obavesti da će se protiv njega voditi još jednom postupak– iznenađen je i ogorčen  selektor reprezentacije Srbije Radiša Čubrić.
Stevića je Olimpijski komitet Italije (KONI) u septembru 2008. pošto je navodno zaključio istragu iz 2004. kaznio doživotnom zabranom takmičenja, jer je navdno naš olimpijac bio umešan u aferu „Oil for drags“ kada je osuđen italijanski doktor Santućone i još desetak trenera i takmičara zbog „posedovanja, korišćenja i prodaje nedozvoljenih preparata i poseta dr Santućoneu“.
U hotelskoj sobi, koju je Stević delio sa još tri vozača tima, pronađeni su nedozvoljeni preparati u policijskoj raciji dok je ekipa bila na trci. Stevića i njegov tadašnji klub policija nikada nije obavestila o raciji, niti je, pošto je 2005. otišao u SAD ikada dobio pozive za saslušanje u Italiji. Normalno je vozio, pobedio na B šampionatu sveta u Kejptaunu 2007. i u etapi na trci ekstra kategorije u Džordžiji, učestvovao na OI u Pekingu i KONI nikada ni preko institucija (UCI, BSS…) nije pokušao da ga kontaktira.
Stević se žalio Sudu za arbitražu u sportu i u martu 2009. je proces zaključen pooništenjem odluke o doživotnoj zabrani takmičenja. Steviću je, od svih optužbi ostala jedna „za posedovanje sa namerom da koristi nedozvoljene preparate“ i presuda KONI je prinačena na dvogodišnju zabranu takmičenja u Italiji.
UCI se, potom, nije oglašavao, Stević je normalno vozio i takmičio se na trkama na kojima su bili i komesari UCI, pobeđivao i peo se na postolje, osvojio titulu šampiona Balkana, pobedio u etapi na „Oko Bugarske“…
U celom ovom slučaju ima mnogo pitanja za UCI a veoma malo odgovora. Na nesreću, kola su se slomila na Steviću…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.