IZVEŠTAJ O RADU za 2012 god.

Izveštaj o radu Kluba za 2012.godinu koji prezentiramo Skupštini je ustvari Izveštaj o relizovanom programu sa kojim je klub konkurisao za sredstva kod Grada Čačka i koji je dostavljen Gradu Čačku.

Program sa kojim je Biciklistički klub BORAC, konkurisao za sredstva kod Grada Čačka realizovan je sa mnogo većim procentom u odnosu na sredstva koja su odobrena, a tražena su. Period realizacije celog projekta je bio je od početka do kraja kalendarske 2012.godine. Program je započet i pre nego što je Ugovor potpisan, jer priroda sporta je takva da ne može čekati formalnosti.

Osnovna delatnost kluba je razvoj biciklističkog sporta u našem gradu i okolini. U tom segmentu napravljen je veliki pomak napred, jer smo honorarno angažovali trenera, bivšeg vrhunskog takmičara, reprezentativca Predraga Prokića. On je sa ekipom svojih saradnika obišao sve Osnovne škole u gradu, animirao veliki broj novih članova i kroz teorijska predavanja i praktičnu obuku podigao svest naše omladine o značaju bavljenja sportom. Pored toga omladina je edukovana o biciklu kao prevoznom sredstvu i posebna naznaka odnosila se na bezbedno učešće biciklista u saobraćaju. U praktičnom delu kroz redovan trening, koji je bio stručno programiran i praćen regrutovana je nova generacija takmičara BK BORAC. Za onu grupu koja nije bila u takmičarskoj ekipi organizovano je nekoliko rekreativnih izlazaka u prirodu, a najupečatljivija akcija je bila vožnja biciklama gradskim ulicama preko 200 učenika trećeg i četvrtog razreda osnovnih škola. Ovako mala deca su mogla po prvi put da odu sa jednog u drugi deo grada svojim biciklom potpuno bezbedno, uz pratnju policije, kao učesnici u saobraćaju.

U takmičarskom delu programa, klub je imao sve selekcije u mladjim kategorijama. Nastupili smo na svim zvaničnim takmičenjima u okviru kalendara Biciklističkog saveza Srbije. Ove godine nekoliko takmičenja je otkazano, tako da smo ukupno imali nešto manje startova nego inače. U svim selekcijama članovi našeg kluba su bili medju najboljima, tako da je ekipa Mladjih kadeta drugoplasirana u Biciklističkoj ligi Srbije, kadeti su bili četvrti, a juniori treći. Pored ovih ekipnih rezultata osvojeno je 10-tak medalja u pojedinačnoj konkurenciji na Prvenstvima Srbije u raznim biciklističkim disciplinama. Ovi rezultati su uzrokovali da je za Reprezentaciju Srbije nastupilo četiri člana našeg kluba, dva u juniorskoj i po jedan u kadetskoj i seniorskoj Reprezentaciji(Stefan Stefanović, Borislav Simonović, Aleksandar Petrović i Jovan Zekavica).

Po XIX put organizovali smo Medjunarodnu biciklističku trku CLASSIC Beograd-Čačak, tradicionalno veoma uspešno sa velikim brojem takmičara. Na trci su nastupili svi najbolji biciklisti iz Srbije, kao i takmičari iz Bugarske, Bosne i Hercegovine, Madjarske. Pored toga organizovali smo Prvenstvo Srbije u drumskom biciklizmu za sve uzrasne kategorije i trku za Biciklističku Ligu za sve kategorije. Sva ova takmičenja organizovana su sa veoma skromnim finansijskim sredstvima, ali to nije uticalo na kvalitet takmičenja i bezbednost učesnika.

Sve ove aktivnosti koje smo imali tokom 2012.godine imaju za posledicu da je takmičarski pogon postao dosta brojčano masovniji. Pored toga podignut je nivo individualnog kvaliteta i u narednu sezonu ulazi se još ambicioznije. Posle nekoliko sezona kada nismo imali seniorsku ekipu, u 2013 godini Biciklistički klub BORAC imaće i veoma kvalitetnu mladu seniorsku ekipu od takmičara poniklih u sopstvenim redovima.

Od problema sa kojima smo se susretali tokom godine, najdominatniji problem je hroničan nedostatak novca. Naš klub poseduje znanje i kvalitet, ali da bi napravili nešto više potrebni su bolji uslovi, a za to je potreban novac. Iznos sredstava sa kojim smo konkurisali bio je duplo veći od onog što smo dobili. Po odredjivanju konačnog iznosa i potpisivanja Ugovora, stručne službe Grada su pratile finansijsku realizaciju. Problem je i što se Ugovor potpisao tek 28.03.2012, a prva sredstva su doznačena tek 12.04.2012. U jednom trenutku nisu nam odobrena sredstva za stručni rad, sa obrazloženjem da smo za tu poziciju potrošili odobren iznos. Obratili smo se Komisiji za sport da se izvrši preraspodela sredstava sa jedne na drugu poziciju, ali i tu smo odbijeni. Smatramo da se ne može proporcionalno smanjiti svaka pozicija u finansijskom planu, već da se od svih korisnika po odredjivanju konačnog iznosa traži nov plan. Ne planira se isto kada imate 100% potrebnih sredstava u odnosu kada imate duplo manje. Neke stavke možda moraju biti ispoštovane u celosti, a neke možda ne moraju biti uopšte realizovane.

Pored budžetskih sredstava uspeli smo da obezbedimo nešto i sredstava od sponzora i donatora, a po prvi put imali smo i prihod od članarine. Iznos ovih sredstava je skroman, ali napravljen je pomak napred, tako da očekujemo da naredne godine taj iznos bude značajniji, s obzirom da ćemo imati i kvalitetnu seniorsku ekipu

 

 

ИЗВОРИ ПРИХОДА ЗА РЕАЛИЗАЦИЈУ ПРОГРАМА

Извори прихода

Износ добијених средстава

1.

Град

860.340,00

2.

Министарства РС

3.

Донатори/спонзори

225.000,00

4.

Сопствена средства, чланарина

25.800,00

5.

Остали извори

УКУПНИ ПРИХОДИ:

1.111.140,00

SPECIFIKACIJA RASHODA ZA REALIZACIJU PROGRAMA

-Honorar za trenera, bruto………………………….. 494.172,00

-Program takmičenja, prevoz i ishrana…………….. 207.000,00

-Nabavka sportske opreme i rezervnog materijala… 212.000,00

-CLASSIC Beograd-Čačak……………………………. 180.000,00

-Prvenstvo Srbije u biciklizmu……………………… 30.000,00

-Liga Srbije za sve kategorije………………………. 20.000,00

-Režijski troškovi,struja, voda, telefon,…………… 38.000,00

————————-

SVEGA: 1.181.172,00

Razlika je -70.032,00 dinara

 

IZVEŠTAJ O RADU U PERIODU
2007-2011

Biciklistički klub BORAC u svojih 65 godina postajanja imao je periode uspeha i godine manjeg uspeha, ali klub se uvek odlikovao stabilnošću. Nikada se rezultati nisu jurili po svaku cenu, već su oni dolazili kao posledica trajnog opredeljenja da klub postoji zbog čačanske omladine i da se oslanja na sopstveni vozački kadar. Za vreme proslave 60 godina postojanja kluba i 100 godina biciklizma u Čačku, 2006.godine, prezentiran je istorijat i izveštaj o radu za sve periode do tada, a sada pred Vama je izveštaj za ovih zadnjih 5 godina.

 

Upravljanje i stručni rad

Rad u klubu sveo se na entuzijazam nekolicine zaljubljenika u biciklistički sport, koji nisu dozvolili da se svetla tradicija BK BORAC ugasi. Kako smo svi svedoci teških vremena u kojima živimo, ova nekolicina nije imala snage da pokrene stari Upravni odbor, već je kompletan rad preuzela u svoje ruke. Oslanjalo se na sredstva koja su se dobijala iz budžeta Grada Čačka, skromna donatorstva prijatelja kluba i na sopstveni prihod od servisa. To je bilo dovoljno da se izdržavaju mlađe kategorije, ali nije bilo dovoljno za egzistenciju seniorske ekipe. Bez velike presije stvorile su se nove generacije mladih takmičara koji su redovno osvajale medalje na svim takmičenjima gde bi nastupili.

 

Takmičenja u organizaciji kluba

U ovom periodu nastavljeno je da se organizuje trka CLASSIC Beograd-Čačak i to na još višem nivou. Uspelo se uz pomoć pokrovitelja Grada Čačka, da 2007 i 2008.godine trka bude uvšćena u bodovanje za EURO Tour i da bude jedna od kvalifikacionih trka za Olimpijske igre u Pekingu 2008.godine. Zbog loše finansijske situacije, trka nije više u međunarodnom kalendaru UCI, ali je i dalje ostala međunarodna na zavidnom nivou organizovanja i do sada je održana 18 puta.
U ovom period organizovali smo i jedno Prvenstvo Srbije u drumskom biciklizmu, za sve kategorije, koje je organizovano na veoma zahtevnoj stazi uz odličnu organizaciju.
Svake godine Klub organizuje i trku za mlađe kategorije u okviru biciklističke lige Biciklističkog saveza Srbije.
Organizovali smo i dva Prvenstva Čačka u biciklizmu za školsku omladinu. Ovo je trebalo organizovati svake godine, ali nije se imalo snage za to.

 

Ostvareni takmičarski rezultati

Kao što je u uvodu rečeno, akcenat u radu dat je na mlađe kategorije. Svake godine iz naše škole izlazilo je nekoliko talentovanih mladih biciklista koji su na državnim prvenstvima osvajali titule i medlje i postajali kadetski i juniorski reprezentativci. Na žalost po prelasku u seniorsku konkurenciju, prelazili su u druge klubove ili su prestajali da se bave ovim sportom.

Predvodnik ove generacije je Jovan Zekavica, trenutno najtalentovaniji biciklista Srbije. U kadetskoj i juniorskoj konkurenciji osvojio je desetine titula prvaka Srbije, postao standardni reprezentativac. Prelaskom u seniorsku konkurenciju nastavio je sa odličnim rezultatima u 2010 godini. U 2011 godini nastupao je za Beogradski Partizan, a 2012 godine nastupaće za Američku profesinalnu ekipu BMC HINKAPI, ali na dvojnu licence na trkama u Srbiji nastupaće za Borac. Proglašavan je za najboljeg mladog sportistu Čačka.

Pored Zekavice, rezultatima su se isticali i Marko Danilović, Lazar Jovanović, Srđan Filipović, Stefan Stefanović, Luka Samardžić, Borislav Simonović, Nemanja Dugalić, Lazar Filipović, Lazar Jovanović, Strahinja Rakićević, Ivan Rvović…Svi oni su osvajali medalje na Prvenstvima Srbije i bili Reprezentativci Srbije. Naša deca nastupala su i  na najvećim smotrama sporta za mlađe kategorije, letnji festival mladih Evrope EYOF, kao i na prvim letnjim Olimpijskim igrama za juniore u Singapuru, proglašavani za najbolje mlade sportiste Čačka. Na žalost, neki od ovih takmičara, tek što su zakoračili u vrhunski sport ili su prestali da se bave biciklizmom ili su prešli u drugi klub.

Posebno zaslužuje da se pomene i senior Predrag Prokić, koji je jedno vreme nastupao za profesinalne ekipe u Americi, ali je na domaćim trkama nastupao za Borac. Uspeo je i da osvoji titulu Prvaka Srbije u drumskom biciklizmu u dresu Borca. Na žalost, zbog poznate finansijske situacije, po povratku u Srbiju nastupa za druge srpske klubove, ali svoj trening sprovodi u Čačku i uključio se u rad sa našim takmičarima.

 

Materijalni i finansijski uslovi za rad

Glavni izvor finansiranja bio je budžet grada Čačka i to se kretalo u zavisnosti od godine na nivou oko 500.000-600.000 dinara za redovnu delatnost. Pored sredstava za redovnu delatnost, finansirana je trka CLASSIC Beograd-Čačak sa iznosom od 150.000-180.000 dinara. Nešto sredstava dobijano je od Biciklističkog Saveza Srbije na ime troškova goriva za odlazak na takmikčenja, ali zadnje dve godine po tom osnovu nismo ništa dobili. Od donatora uspevalo se godišnje obezbediti još oko 100.000 dinara u proseku po godini. Sve ovo ukazuje da nam je prosečan budžet bio oko 850.000 dinara godišnje. To su veoma skromna sredstva za ono što je klub postizao.

Od ovih skromnih sredstava uspelo se održavati jedno kombi vozilo staro preko 15 godina, nabaviti deo opreme, neophodan rezervni potrošni material, a svake godine barem jedan vrhunski bicikl, ići na sva takmičenja iz kalendara BSS, izmirivati troškove računovodstva, telefona, struje, komunalija. Nije se imalo sredstava za plaćanje stručnog rada, plaćanja seniora, stipendija, priprema van Čačka, putovanja na takmičenja u inostranstvo.

Klub sada nema nikakvih dugova, živi i radi u prostoru koji koristi preko 30 godina, poseduje u svom vlasništvu polovno kombi vozilo, 5 polovnih vrhunskih bicikala i još 15 bicikala različitog nivoa kvaliteta i starosti. Prošle godine nabavljena je nova oprema(dresovi i biciklističke gaće) i nešto rezervnog materijala.

Od takmičarskog pogona raspolažemo sa kompletnom ekipom kadeta i junior koje imaju reprezentativni potencijal, kao i ekipom poletaraca. Za seniore nastupaće i Jovan Zekavica na dvojnu licence.