Trka Kroz Srbiju od 13 do 19 juna

posted in: Stare vesti | 0

Rumljani na startu 13. juna, Beograđani na cilju trke „Korz Srbiju“ 19. juna pozdraviće Mihaela Rasmunsena vlasnika žute majice na „Tur de Fransu“!

Najveća zvezda ovogodišnje 51. trke „Kroz Srbiju“ (13. – 19. jun) biće Danac Mihael Rasmunsek koji je 2005. i 2006. osvojio tačkastu majicu najboljeg brdskog vozača na „Tur de Fransu“ dok je 2007. deset dana nosio žutu majicu na najprestižnijoj trci u svetu! U njegovoj ekipi „Kristina vočis onfon“ iz Danske starovaće i Anđelo Furlan (Italija) koji je 2001. pobedio u dve etape na „Kroz Srbiju“ i četiri dana nosio žutu majicu, a u karijeri ima pobedu u etapi na španskoh Vuleti 2002. Iz Srbije će startovati reprezentacija Srbije (mladi), tim Partizan Pauer muv i ekipa Radnički – Metalac.
Ovo je saopšteno na konferenciji za medije u Turističkoj organizaciji Srbije, a trke će se voziti pod sloganom „Turizam i biciklizam zejdno“ i na stazi od 1.380 kilometra u sedam etapa. Očekuje se na startu u Rumi oko 120 biciklista u 20 ekipa.

– Trka „Kroz Srbiju“ biće prilika da pokažemo lepote naše zemlje – istakao je u pozdravnoj reči prednik Organizacionog odbora Goran Petković državni sekretar za turizam u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Srbije. – Deo staze proći će i Dunavskom magistralom koja je deo velikog evropsko ciklo koridora.
Direktor organizacije trke Ljubomnir Živanović istakao je da trka „Kroz Srbiju“ po ugledu na Tur i druge velike trke od ove godine uvodi da cilj stalno bude u Beogradu i zahvalio se Ministarstvu ekomonije i regionalnog razvoja, Ministarstvu omladine i sporta Srbije, Ministarstvu untrašnjih poslova Srbije, Carini Srbije, Carini BiH i MUP Republike Srpske, kao i Turističkoj organizaciji Srbije na pomoći i podršci.
Uručio je i zelenu majicu Milošu Miščeviću iz Pošta Srnbije, koje će i ove godine sponzorisati majicu za najboljeg sprintera, kao i plavu majicu „Sosijete ženeral banke“ potpredsedniku Izvršnog odbora ove ugledne bankarske institucije Žilu Verseju. I „Sosijete ženeral banka“ biće sponzor plave majice za najbolje brdske vozače i ove godine.

– Pošta Srbije ove godine deseti put je sa nama na trci „Kroz Srbiju“, a „Sosijete ženeral banka“ peti put- naglasio je Živanović. – Već deset godina je i zvanični merilac vremena Festina, a Prolom voda je zvanično piće trke. Biciklisti popiju i do 8.000 litara vode u toku etapa. Info tim, zastupnik firme Germin obezbediće da sva vozila u trci imaju dži – pi –es uređaje. Naravno, veliku pomoć pružaju i Putevi Srbije jer je veoma važno da biciklisti voze na dobrim derumovima. Sa nama će i ove godine biti sponzor iz Republike Srpske Boksit iz Milića.
Dragoceni saradnici, bez kojih trka „Korz Srbiju“ ne može, su i gradovi domaćini etapa. Predsednik Opštine Soko banja Dimitrije Lukić je istakao da ovaj grad dočekuje karavan u periodu kada se obeležava 174 godine od početka organizovanog banjskog turizma u Soko banji, a predsednik opštine Ruma Goran Luković je poželeo dobrodošlicu na startu trke u gradu u kome je lane završena i gde je dodeljen pehar pobednikiku Italijanu Luki Askaniju.
– Možda je jedan od razloga zbog čega je jedna holandska firma otvorila fabriku bicikala u Rumi koja će za desetak dana početi proizvodnju i to što smo bili domaćini calja naše najuglednije biciklističke manifestacije i pokazali da volimo biciklizam – istako je Luković.
Trka će i ove godine ići na Pale u Republiku Srpsku, a načelnik Opštine Pale Slobdan Savić je obećao da će sa svojim saradnicma učiniti sve da ovaj grad odbrani titulu najboljeg domaćina etape i ponovo osvoji pehar trke „Kroz Srbiju“.
O značaju trke za turističko predstavljanje Srbije govorila je i Gordana Plamena predsednik Turističke organizacije Srbije u čijoj sali je održana konferencija za novinare.
– Imamo već prijavljene 22 ekipe a očekujem da će starovati 20 i boriti se za svetske bodove dragocene za odlazak na Olimpijske igre u Londonu 2012. – rekao je sportski direktor trke Aleksandar Milenković, učesnik letnjih olimpijskih igara u Barseloni 1992. u biciklizmu, zimskih olimpijskih igara u Albervilu 1992. u smučarskom trčanju i Torinu 2006. u biatlonu. – Trka će imati osam brdskih i 20 prolaznih ciljeva. Nadamo se da će sprski tim Partizan „Pauer muv“ koji je lane osvojio prvo mesto u ekipnom generalnom plasmanu i ove godine jurišati na taj trofej, da će srpski biciklisti biti i na pobedničkim postoljima u etapama ali i da ćemo se svi radovati na kraju Beogradu zbog mnogo sakupljenih bodova na olimpijskom kontu Srbije. Na startu u Rumi voziće se šest krugova ukupno 110 km, potom slede teške etape do Pala, zatim i do Bajine Bašte preko Ravne Romanije, Sjemeča, Kremne, Tare i Mokre gore. Najduža etapa je 240 kilometra od Užica preko Čačka, Kraljeva, Kruševca do Niša. U Soko banju idemo preko Tresibabe, a za Kladovo preko Rtnja, Gamzigradske banje i Zaječara. Iz Kaldova ćemo za Beograd pored Dunava… Biće na ovoj stazi u maloj prednosti dobri brdski vozači.
Prošle godine Partizan „Pauer muv“ je pobedio u ekipnom plasmanu dok je u pojednačnom Esad Hasanović (Partizan „Pauer muv“) bio treći iza Askanija (Italija) i Slovenca Mugerlija.

Raspored ertapa 51. trke „Kroz Srbiju“

Prva, 13. jun: Ruma (kružna)
Druga, 14. jun: Banja Koviljača – Pale (Republika Srpska)
Treća, 15. jun: Pale – Bajina Bašta
Četvrta, 16. jun: Užice – Niš
Peta, 17. jun. Niš – Soko banja
Šesta, 18. jun: Soko banja – Kladovo
Sedma, 19. jun: Lepenski vir – Beograd

Svi srpski biciklisti pobednici trka “Kroz Srbiju”

Na trci „Kroz Srbiju“ od vozača iz Srbije pobeđivali su Radoš Čubrić (1965. i 1970.), Momčilo Lajzer (1976.), Dragić Borovićanin (1982.), Mikoš Rnjaković (1985, 1990, 1991, 1996.), Rajko Čubrić (1988. i 1989.), Zoran Ilić (1992.), Saša Gajičić (1997. i 2001.) i Aleksandar Nikačević (2000. i 2002.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.